Изкупна цена - цена за пренос =?

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Изкупна цена - цена за пренос =?

Мнениеот Penchev » 01.03.2008 20:09

Да попитам нещо, днес докато играхме мач сутринта - единия от приятелите се занимава точно с фотоволтаичните централи в ЕОН - Варна. Заформихме разговор за тези централи и от дума на дума, ми каза следното като вътрешна информация - електроенергията, която се приозвежда се отчита след като се приспадне собственото потребление - дефакто, потреблението на централата и на къщата или сградата, на която е сложена/ако е/, се взима от произведенето от цетнралата и разликата се плаща по съответната цена, не примерно да си потребяваш ток по 0.2 лв. от мрежата за вкъщи. Другото, което ми намекна, че ЕОН искали среща ДКЕВР - защото не било регулирано кой плаща за преноса на произведената електроенергия - един вид те ти плащат на Мвт, но и ние ще трябва да им плащаме по 55 лв на Мвт за пренос + още някакви глупости - това вярно ли е и някой, по запознат знае ли нещо по въпроса
Penchev

Мнениеот Mateev » 02.03.2008 12:04

Няма такова нещо. Фотоволтаичната инсталация е отделен енергиен обект, притежаващ собствен електромер, който отчита "скъпата" енергия. А абоната е друг субект, който притежава друг електромер, и който консумира "евтината" енергия.

Законовата рамка за потребителите е една, а за производителите - друга. И респективно цените, определени от ДКЕВР за потребителите са едни, а за производителите - други.

Кажете на ДКЕВР, че EVN кара някой абонат да консумира енергия по "скъпата" цена и ще видите как ще хвърчат глави.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Изкупна цена - цена за пренос =?

Мнениеот Miro » 04.03.2008 01:01

Penchev написа:Другото, което ми намекна, че ЕОН искали среща ДКЕВР - защото не било регулирано кой плаща за преноса на произведената електроенергия - един вид те ти плащат на Мвт, но и ние ще трябва да им плащаме по 55 лв на Мвт за пренос + още някакви глупости - това вярно ли е и някой, по запознат знае ли нещо по въпроса

Преносът го плаща потребитрелят, а не производителят, така че не се притеснявай
Miro

Re: Изкупна цена - цена за пренос =?

Мнениеот mstoev » 08.03.2008 19:06

"Penchev":" електроенергията, която се приозвежда се отчита след като се приспадне собственото потребление - дефакто, потреблението на централата и на къщата или сградата, на която е сложена/ако е/, се взима от произведенето от цетнралата и разликата се плаща по съответната цена, не примерно да си потребяваш ток по 0.2 лв. от мрежата за вкъщи."
От проведената срещата в София на 7.03.08 г. това беше потвърдено от Ал. Димитрова - дирекция ЕЕ и опазване на околната среда и ВЕИ, МИЕ и Ст. Начев - дирекция "Електроенергетика", ДКЕВР. С една дума не само трябва да инвестираш в слънчевата централа, но и в енергийната ефективност на собственото си потребление. При такава държавна политика в момента оставям без коментар възвращаемостта на парите вложени в слънчевата централа.
Хайде да ритаме по-често топка с приятелите ни от ЕОН, МИЕ и ДКЕВР!
mstoev

Мнениеот venkap » 08.03.2008 21:08

Всичко зависи от точката на присъединяване, която е описана в техническия проект. Два са вариантите единият просто няма да коментирам, защото не е изгоден за инвеститорите по причини, които всички знаем. Другия - електромерното табло на фотоволтаичната централа се свързва в електропреносната мрежа НН 0,4кV на съответното електроразпределително дружество, ако е монофазна към теоретично най-натоварената фаза, след предварителен анализ извършен от специалисти на съответното електроразпределително дружество. За целта се поставя анализатор, който записва различни показатели за период от 24 часа до 72 часа. В таблото трябва да се предвиди място за два електромера единият е търговски, а другия е контролен и е собственост на собственика на фотоволтаичната централа. Тук се създава нова конфликтна точка от евентуалната разлика от класа на точност на двата електромера. Колегите от EVN поставят български статични директни с клас на точност 1,0, по IEC 1036. Когато инсталацията е трифазна се поставя индиректен през измервателни ТТ с клас на точност 0,2S и според мощността на инсталацията. Двата електромера са двупосочни, като енергията се заплаща след приспадане на енергиите от двете посоки. Това няма нищо общо с енергия консумирана от друг битов потребител и отчитана от друг партиден електромер, независимо че съществува съвпадение в имената за собственост на двете партиди. Контролният електромер не е задължителен.
venkap

Мнениеот Miro » 09.03.2008 00:57

Целта на двупосочния електромер е да си заплащаш електроенергията, ако освен генератор закачиш примерно и някакви консуматори. С това напълно съм съгласен, че трябва да е така, иначе аз мога да си закача цялата къща, а и тази на съседите през един прекъсвач и всяка вечер, като не ми работи фотоволтаичната инсталация да тегля тока напълно безплатно от там....
Miro

Мнениеот venkap » 09.03.2008 01:22

Здравей Миро,
Точно така. Но има разлика в цената на произведената и на тази която е "за собствени нужди" на централата.
venkap

Мнениеот Miro » 09.03.2008 01:47

Така е, затова аз бих открил две партиди, в случая, който коментираме
Miro

Мнениеот Pyramid » 16.03.2008 23:56

Нелепо е да се мисли, че ЕРП-тата ще се дадат без бой. Както казах, държавата опитва да прави помен с чужда пита и нещата се търкалят по веригата. Отнася го най-беззащитният, в случаят, с най-малките ресурси - все тая.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Назад към Слънчева енергия