Помощ

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 08.04.2008 19:36

Solarex написа:Идеята с меренето на производство е да се види реално как се държи системата. Иначе могат да се вземат данни от БАН за съответния регион и да се направи симулация за цяла година.
Може би без инвертор ще е най удачно. А дали няма само апаратура, която да мери сл.радиация,темп.на модулите и вятъра и да се захранва от акумулатор вързан към панели.

Голямо гадаене пада в тая тема!
Не е ли по-просто вместо да се гадае какво може и какво не, да се направи едно грамотно задание с точно формулирана цел и задачи за решаване и да се публикува тук или да се изпрати на г-н Матеев директно. Предполага се, че по-голямата част от нещата могат да се закупят, ако трябва да се прави нещо нестандартно - попитай тогава тук. Може да се намерят мераклии да решат проблема.
Lupus

Мнениеот Solarex » 09.04.2008 13:54

Еми Lupus заданието е следното:

Измерване на слънчевата радиация,темп. на модулите и околната температура,скорост на вятъра и произведена ел.енергия на места, където няма връзка с ел.мрежата. Ако някой иска да си направи един такъв одит за една година време на закупена от него земя да може да знае какво да очаква ориентировъчно говорим. В същото време ще може да тества избраните модули и инвертор. Говорим за система до 1 киловат, за да не излезе прекалено скъпо удоволствие.
Solarex

Мнениеот Lupus » 09.04.2008 14:03

Solarex написа:Еми Lupus заданието е следното:

Измерване на слънчевата радиация,темп. на модулите и околната температура,скорост на вятъра и произведена ел.енергия на места, където няма връзка с ел.мрежата. Ако някой иска да си направи един такъв одит за една година време на закупена от него земя да може да знае какво да очаква ориентировъчно говорим. В същото време ще може да тества избраните модули и инвертор. Говорим за система до 1 киловат, за да не излезе прекалено скъпо удоволствие.

Ако имаш осигурено финансиране, пусни официално запитване за оферти и сигурно ще получиш поне десетина. Абсолютно реализуемо е.
Lupus

Мнениеот Mateev » 09.04.2008 21:35

Solarex написа:Еми Lupus заданието е следното:

Според мене от един такъв експеримент няма да получите никаква полезна информация. Обосновките ми са следните:

ИЗМВРВАНЕ НА РАДИАЦИЯ С ЦЕЛ ОДИТ ЗА БЪДЕЩО ПРОИЗВОДСТВО
Разброса на радиациите между отделните години достига до +/- 10%. Даже от време на време има и години, с отклонение от средното до 15%. Следователно каквото и да измерите през една единична година, то най-вероятно ще е много далече от истината. Трябва да измерите поне 10 години, за да можете да си направите някакви сравнително точни прогнози за бъдещето.

ПРОВЕРКА НА ИНВЕРТОР
С тази ваша система вие всъщност проверявате SB700. Нима инате намерение в бъдеще да си правите централата със SB700? От този ваш експеримент няма да си извадите абсолютно никаква информация за бъдещите ви инвертори.

ПРОВЕРКА НА КОНКРЕТЕН МОДУЛ
Какво ще му проверявате на модула? Та той ще си работи. Нима ще си извадите някаква представа за бъдещото производство? Та вие не знаете какъв е разброса на текущия модул (модули). И в бъдеще може да се окаже, че ще има отклонение от 3-4%. Освен това вие няма да знаете колко мощност е отдал модула. Единственото, което ще научите е колко процента загуби има в цялата система. Но няма да сте наясно каква част от тях са в инвертора, каква в кабелите, каква в разброса на модула, колко са температурните загуби и т.н.

Освен това трябва да знаете, че времето на производство на конкретен модел модули рядко надхвърля 2 години. Докато изтествате вашият модул, той вече ще е спрян от производство и ще е въведен някакъв друг, по-производителен модел.

С две думи тестовата ви система по нищо няма да прилича на бъдещата ви централа. Ясно е, че ще получите някаква информация във вид на десетки хиляди числа. Но от тази информация НЯМА ДА ИМАТЕ НИКАКВА ПОЛЗА и няма да можете да направите НИКАКВА ПРОГНОЗА. Освен рабира се удоволствието от играчката. Нали знаете, че единствената разлика между децата и бащите е само в цената на играчките.

Ако толкова ви е мерак да си играете с данни, елате да ви запиша няколко CD-та. И сам ще видите, че за 2-3 дена ще ви омръзне. Аз самият съм удавен във всякакви данни за Габрово и от тях все още не съм си извадил никаква полезна прогнозна информация. И в момента осъзнавам, че всъщност си купих една скъпа играчка, която вече ми е омръзнала.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 09.04.2008 21:46

Ако все пак наистина искате да измерите някакъв параметър, то тогава подходете научно (професионално). Направете две съвсем еднакви системи, които да си приличат по абсолютно всичко и да се различават само по това, което ще мерите.

Другия подход за точно измерване е паралелно мерене с няколко устройства и усредняване на резултатите. Например ако искате да мерите радиацията, сложете поне 3 датчика. И сам ще се ужасите, като видите какъв разброс имат в показанията си. Но усредненото от трите ще е по-вярно от което и да било единично показание.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 09.04.2008 22:22

Mateev написа:......
И в момента осъзнавам, че всъщност си купих една скъпа играчка, която вече ми е омръзнала.

Тъжната истина е, че с цялата фотоволтаика в момента в БГ е така. Скъпа играчка за богати хора. :(
Lupus

Бях объркал бутони може би и съм създал нова тема

Мнениеот Radoslavov » 18.04.2008 17:57

Здравейте колеги,

Аз предложих на колегата нещо съвсем елементарно, почти като това което аз направих в нашият офис за тестване.
Модул 35/50 вата контролер и акумулатор. Към контролера може да се свърже компютър и през USB да се преточва данните, а за товар да свърже една лампа от 5 или 11 вата. Или просто една перка, за да върти като откачена денонощно и така акумулатора да е винаги недозареден. Нашата тестова система тук в офиса е следната
35+12 ватов модул + стека контролер+72 ач акумулатор+2 лампи стека по 11 вата. Контролера не от тези които да се свързват с ПС поради незнание че има и такива когато си го поръчвах, но за целта има дисплей, на който може да се виждат напрежения, токове, зарад на батерията и най важното произведени и консумирани ампер часа. На първо число се натиска бутона 5-7 пъти и в едно тефтерче се записват данните. Това е.
Аватар
Radoslavov

снимки

Мнениеот Radoslavov » 18.04.2008 18:19

Ето и снимка на електрониката и модулите

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Radoslavov

Мнениеот Vandal » 18.04.2008 18:33

Уфф, намали малко тези снимки де.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 18.04.2008 21:15

Аз ги намалих.
Умолявам всички посетители на форума да не публикуват снимки, по-големи от 800х600.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Бях объркал бутони може би и съм създал нова тема

Мнениеот Mateev » 18.04.2008 21:25

Radoslavov написа:Здравейте колеги,

Аз предложих на колегата нещо съвсем елементарно, почти като това което аз направих в нашият офис за тестване.
Модул 35/50 вата контролер и акумулатор. Към контролера може да се свърже компютър и през USB да се преточва данните, а за товар да свърже една лампа от 5 или 11 вата. Или просто една перка, за да върти като откачена денонощно и така акумулатора да е винаги недозареден. Нашата тестова система тук в офиса е следната
35+12 ватов модул + стека контролер+72 ач акумулатор+2 лампи стека по 11 вата. Контролера не от тези които да се свързват с ПС поради незнание че има и такива когато си го поръчвах, но за целта има дисплей, на който може да се виждат напрежения, токове, зарад на батерията и най важното произведени и консумирани ампер часа. На първо число се натиска бутона 5-7 пъти и в едно тефтерче се записват данните. Това е.

Това е тотално грешен метод за тестване. С него ще видите, че модулите произвеждат някаква енергия, и нищо повече. Полученото от вас количество електроенергия тотално ще се различава от енергията, която ще отдаде същия модул, ако е свързан с Grid Connected инвертор. Нали знаете, че Grid Connected инверторите имат вграден MPP тракер, благодарение на който те винаги намират такава точка от волтамперната характеристика на модулите, щото получената мощност да е максимална. А контролерчето на Steca не прави нищо друго, освен да следи дали акумулатора няма да се презареди или преразреди. Дефакто вашите модули работят в такава точка от волтамперната си характеристика, която е доста далече от точката на максимална мощност. И със сигурност ще получите поне с 30-40% по-малко енергия, отколкото бихте получили с един Grid Connected инвертор. Следователно натрупаните от вас данни до момента са абсолютно безполезни. Жалко за похарчените пари. За същата сума можехте да си купите една професионална МТО станция Davis Vantage PRO-2, натъпкана с една камара прецизни датчици, включая и слънчева и UV радиации и да си логвате всичко, каквото си поискате, с дискрета от 3 секунди.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 18.04.2008 22:10

Може би е по-добре колегата да дефинира какви са целите на експеримента...
Може би това не е задължително система, която ще работи в синхрон с мрежата, а идеята е да се види дали така получената енергия ще е достатъчна да захранва индивидуална система(апаратура) за продължителен период от време...
Lupus

Подробности

Мнениеот Radoslavov » 29.04.2008 14:00

Здравейте,

Аз купих модулите и останалата част от електрониката, за да видя при какви условия какво наистина може да се очаква. Например в момента в София вали дъжд и показанията са 0,2 ампера при наличие че най високата стойност която съм видял бе 3,8 А. Не ми трябват експериментални станции или научнофантастични измервания. Към модулите навързах рекламното осветление на двете рекламни пана през фото реле, така че да се включват нощно време, част от мрежовото оборудване, което работи 24 часа на ден, машина за рязане на документи, която работи на 12 волта, радио което така или иначе работи докато има хора в офисът. Зад инвертора на 220 волта стоят един слаб компютър, който е за рутер и за факс машина, аератор за въздуха един 20 инчов плосък монитор и лятото може да се включва и вентилатор. Целта ми основно беше да тестваме CIS модули, а не да правим научни открития. Разбира се имам и 6А зарядно и като не достига слънцето зареждам акумулатора, за да не си помислите че се разчита само на слънчевата енергия. Като гледам досега май само дъжд вали. Парите са си мои и ако искам да си ги харча за глупости това и ще правя. Аз примерно не одобрявам, че вие се харчите парите, за да си правите тестови централи, но никъде не съм писал че е адски глупаво. Вие сте похарчили доста повече пари от моите. Това с показателите и с мрежовите инвертори за колегата са просто неприложими, защото той иска в една ливада да прави професионални замервания, хем евтино хем близо до реалните показатели, а такова чудо не може да има заради закона за запазване на енергията. Качествените неща си струват пари. Така че МОЛЯ ВИ г-н Матеев казвайте си мнението, но не правете анализ кой какво ще си прави с неговите неща. Става ли? В крайна сметка става така, че форумът си е Ваш и все Вие сте прав. Не се допускат никакви предложения или препоръки. това ще доведе членовете на форума да не пишат, защото може да се очаква, че ще кажат или глупост или неверни неща. Дано го вземете в предвид.
Аватар
Radoslavov

Мнениеот Mateev » 29.04.2008 17:17

Съжалявам, че така сте възприели постингите ми. Не съм имал намерение да ви обиждам. Никъде не съм казвал, че това е глупаво. Всеки си има обосновка за своите решения и другите не могат да знаят каква е тя.

В случая аз просто се опитах да обясня, че с автономна система не могат да се извлекат данни нито за радиацията, нито за електропроизводството на една бъдеща централа в региона. И причината е в това, че в логиката на контролера защитата на акумулатора от презареждане или преразреждане е с по-висок приоритет пред желанието за усвояването на максималната възможна енергия от панелите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Предишна

Назад към Слънчева енергия