Solarex написа:Еми Lupus заданието е следното:
Измерване на слънчевата радиация,темп. на модулите и околната температура,скорост на вятъра и произведена ел.енергия на места, където няма връзка с ел.мрежата. Ако някой иска да си направи един такъв одит за една година време на закупена от него земя да може да знае какво да очаква ориентировъчно говорим. В същото време ще може да тества избраните модули и инвертор. Говорим за система до 1 киловат, за да не излезе прекалено скъпо удоволствие.
Според мене от един такъв експеримент няма да получите никаква полезна информация. Обосновките ми са следните:
ИЗМВРВАНЕ НА РАДИАЦИЯ С ЦЕЛ ОДИТ ЗА БЪДЕЩО ПРОИЗВОДСТВО
Разброса на радиациите между отделните години достига до +/- 10%. Даже от време на време има и години, с отклонение от средното до 15%. Следователно каквото и да измерите през една единична година, то най-вероятно ще е много далече от истината. Трябва да измерите поне 10 години, за да можете да си направите някакви сравнително точни прогнози за бъдещето.
ПРОВЕРКА НА ИНВЕРТОР
С тази ваша система вие всъщност проверявате SB700. Нима инате намерение в бъдеще да си правите централата със SB700? От този ваш експеримент няма да си извадите абсолютно никаква информация за бъдещите ви инвертори.
ПРОВЕРКА НА КОНКРЕТЕН МОДУЛ
Какво ще му проверявате на модула? Та той ще си работи. Нима ще си извадите някаква представа за бъдещото производство? Та вие не знаете какъв е разброса на текущия модул (модули). И в бъдеще може да се окаже, че ще има отклонение от 3-4%. Освен това вие няма да знаете колко мощност е отдал модула. Единственото, което ще научите е колко процента загуби има в цялата система. Но няма да сте наясно каква част от тях са в инвертора, каква в кабелите, каква в разброса на модула, колко са температурните загуби и т.н.
Освен това трябва да знаете, че времето на производство на конкретен модел модули рядко надхвърля 2 години. Докато изтествате вашият модул, той вече ще е спрян от производство и ще е въведен някакъв друг, по-производителен модел.
С две думи тестовата ви система по нищо няма да прилича на бъдещата ви централа. Ясно е, че ще получите някаква информация във вид на десетки хиляди числа. Но от тази информация НЯМА ДА ИМАТЕ НИКАКВА ПОЛЗА и няма да можете да направите НИКАКВА ПРОГНОЗА. Освен рабира се удоволствието от играчката. Нали знаете, че единствената разлика между децата и бащите е само в цената на играчките.
Ако толкова ви е мерак да си играете с данни, елате да ви запиша няколко CD-та. И сам ще видите, че за 2-3 дена ще ви омръзне. Аз самият съм удавен във всякакви данни за Габрово и от тях все още не съм си извадил никаква полезна прогнозна информация. И в момента осъзнавам, че всъщност си купих една скъпа играчка, която вече ми е омръзнала.