Miro написа:Тука няма твърда яснота, но най-лошият вариант е: Пазарна цена на електроенергията (До тогава тя ще е няколко пъти по-висока от сегашната) + добавка от продажбата на зелени сертификати. В момента на европейския пазар зелените сертификати се търгуват на цени от около 100-110 Евро. Един сертификат се издава за един МВтч електроенергия.
Все пак аз съм оптимист в предвид намаляването на енергийните ресурси в световен мащаб и задълженията за намаляване на вредните емисии... ясно е, че ВЕИ са бъдещето на човечеството. Поне докато студения синтез не стане масово приложим или не се почне експлоатацията на някой от източниците на свободна енергия...
При фотоволтаиците , производството на 1МВтч ел енергия е много по-скъпо , от колкото при ВЕЦ , на пример . ВЕЦовете бълват мегавати , докато ние сме далеч по-скромни в производството на количества енергия . Ако един зелен сертификат се издава за производство на еденица ел.енергия произведена от всякакво ВЕИ (без разлика в цената ) , то ние с нашите скъпи киловатчета , ще бъдем ли конкурентно способни ?
Разбрахте ли ми притеснението ? Как е в Европа ? Произведения 1 МВтч ел.енергия от фотоволтаици струва същите пари , както и произведения от ВЕЦ , щото носи равни количества зелени сертификати ли ?