ДКЕВР

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DragonX » 14.05.2008 13:00

Благодаря на Miro за отговора!
При това положение нащата не изглеждат мноло лоши , но това означава ли, че след изтичане на 12 год период, Електро-разпределителните дружества ще са задължени да изкупуват, по принцип, енергията пък било то и на пазарна цена? Защото ака никой не ги задължава , то те биха могли да си намерят хиляди причини да откажат изобщо изкупуването и , от дадена елекстроцентрала.
DragonX

Мнениеот Lupus » 14.05.2008 13:08

DragonX написа:.....Защото ака никой не ги задължава , то те биха могли да си намерят хиляди причини да откажат изобщо изкупуването и , от дадена елекстроцентрала.

Ами тогава ще си имаш електроцентрала за собствени нужди и тя ще ти е на сметка, а излишъка ще продаваш на комшиите по цени под пазарните и пак ще печелиш. Защото не виждам как, ако държавата не задължи електроразпределителните дружества да ти изкупуват електроенергията. как на теб ще ти забрани да я продаваш извън тях. Иначе би се получила абсурдна ситуация, противоречаща на здравия разум.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 14.05.2008 13:27

Задължително ще я изкупуват. Дори и да отпадне задължението в закона(а то няма да отпадне), икономически за тях ще е по-изгодно да купуват електроенергията от производители, които са близо до потребителите, а не да плащат загуби от пренос и преобразуване. Иначе принципно никой не може да ти забрани и да си я доставяш директно на комшията... но няма да е такъв филма тогава. Ще продължи да си има защита на ВЕИ, защото това е световна тенденция...
Miro

За DragonX - договорите за изкупуване на ток от PV

Мнениеот Георги Желев » 14.05.2008 15:59

са със срок 12 години, защото за такъв срок се фиксира НАДБАВКАТА върху процента от пазарната цена. Но това не означава, че след този срок ще престанат да купуват - просто може би няма да има надбавка или тя ще е предмет на нов договор.

Но като гледам накъде отиват нещата, и без надбавка ще си на печалба.

А с по-малки разходи от фотоволтаиците не виждам как някой ще ти направи конкуренция на цената на тока, след като си платил инвестицията.

Който се занимава с фотоволтаици, трябва да гледа поне 10 години напред. За някои този срок може да изглежда ужасяващ, но от собствен опит знам, че минава за миг.
Георги Желев

Мнениеот dido 2 » 15.05.2008 10:03

Miro написа:Тука няма твърда яснота, но най-лошият вариант е: Пазарна цена на електроенергията (До тогава тя ще е няколко пъти по-висока от сегашната) + добавка от продажбата на зелени сертификати. В момента на европейския пазар зелените сертификати се търгуват на цени от около 100-110 Евро. Един сертификат се издава за един МВтч електроенергия.

Все пак аз съм оптимист в предвид намаляването на енергийните ресурси в световен мащаб и задълженията за намаляване на вредните емисии... ясно е, че ВЕИ са бъдещето на човечеството. Поне докато студения синтез не стане масово приложим или не се почне експлоатацията на някой от източниците на свободна енергия...

При фотоволтаиците , производството на 1МВтч ел енергия е много по-скъпо , от колкото при ВЕЦ , на пример . ВЕЦовете бълват мегавати , докато ние сме далеч по-скромни в производството на количества енергия . Ако един зелен сертификат се издава за производство на еденица ел.енергия произведена от всякакво ВЕИ (без разлика в цената ) , то ние с нашите скъпи киловатчета , ще бъдем ли конкурентно способни ?
Разбрахте ли ми притеснението ? Как е в Европа ? Произведения 1 МВтч ел.енергия от фотоволтаици струва същите пари , както и произведения от ВЕЦ , щото носи равни количества зелени сертификати ли ?
dido 2

За цяла Европа не знам, но за Исоания съм сигурен,

Мнениеот Георги Желев » 15.05.2008 12:45

че е подобна на нашата схема - една част от цената е някакъв процент от пазарната цена на тока (който ще се качва), плюс премия. Тази премия за различните ВЕИ е различна и за фотоволтаици е най-голяма.

Виж решението на ДКЕВР за това (105 стр.):

http://www.dker.bg/bulletin/bulletin10.pdf
Георги Желев

Мнениеот magarena » 16.05.2008 00:20

... Хубаво си коментираме развитието на нещата през следващите 12 години и след това. Ддобре знаем че до тогава 101% ще има няколко кратно по евтини соларни технологии за производство на ток с многократно по вискоко КПД. И изобщо 12 години са много време ... дори и цената на тока може да е по ниска от сега,,, нищо не се знае. Целия този бизнес е много рисков според мен... поне по висока добавка да бяха решили идиотите от ДКЕВР за да покрием част от риска в началото :roll:
magarena

Мнениеот EOS Technologies » 16.05.2008 09:25

Не се притеснявайте - нещата ще се оправят под натиска на Европа!

Чехите дигнаха тези седмици цените от около 45 на 60 евроцента и от 15 год. на 20. Защото видяха, че при тях за 2 години имаше нямаше 600квп инсталирана мощност (доколкото съм информиран направени от немски инвеститор). Франция също дигна цената от около 30 на 57 цента с допълнителни даннъчни облекчения - актуален рендит на ФЕЦ - > 30% (20 години гарантирани).

Така че, въпроса според мен е: ще може ли България да се отцепи от това, което става в Европа или ще бъде принудена да приема нещата, както стават.

Фотоволтаичния бизнес ще е един от най-добрите за следващите 10 години. Ние сме в самото начало...
EOS Technologies

Линк?

Мнениеот Георги Желев » 16.05.2008 10:23

Имате ли някакви линкове към това?

Чехите дигнаха тези седмици цените от около 45 на 60 евроцента и от 15 год. на 20.

Франция също дигна цената от около 30 на 57 цента с допълнителни даннъчни облекчения - актуален рендит на ФЕЦ - > 30% (20 години гарантирани).
Георги Желев

Мнениеот dido 2 » 16.05.2008 13:49

Да , ако има линкове към сайтове на техни официални институции (като наше ДКЕВР напр.) с тази информация ?
Може да послужи пред банка .
dido 2

До Георги Желев

Мнениеот Виктор » 19.05.2008 11:07

са със срок 12 години, защото за такъв срок се фиксира НАДБАВКАТА върху процента от пазарната цена

Какво имаш предвид като се фиксира надбавката ?
Чл.21,ал3 от ЗВАЕИБ казва : Добавката по ал.2 за следващата календарна година не може да бъде по-малка от 95 на сто от добавката за преходната календарна година.

Аз го интерпретирам,че няма да бъде фиксирана надбавката,а ще се променя.
А и друг въпрос, на които все още няма отговор; дали тези 95 % като процент могат да се променят и от какво зависи това ?
Виктор

Мнениеот mstoev » 19.05.2008 11:11

Такава беше картината на PV в Чехия през 2004 г., а сега чехите са водещи в приложенията на PV сред страните присъедини ли се към ЕС.
Прикачени файлове
PVChehi_2004.JPG
PVChehi_2004.JPG (119.63 KiB) Прегледано 25271 пъти
mstoev

Мнениеот mstoev » 19.05.2008 11:21

Изкупните цени на електроенергията от PV в Гърция.
Прикачени файлове
PV_Greece.JPG
PV_Greece.JPG (49.73 KiB) Прегледано 25266 пъти
mstoev

Предишна

Назад към Слънчева енергия