Хибридно Насочване с Облачна Динамика

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Хибридно Насочване с Облачна Динамика

Мнениеот NRG » 22.07.2011 12:23

Привет!

От два месеца се занимавам с подобряването на работата на *хибридното насочване в активен режим. Когато е в активен режим, системата може да извършва множество излишни движения поради не-хомогенността и нелинейната динамика на облаците. Като резултат на това, генерираната енергия най-вероятно не е максималната възможна, консумираната енергия е по-висока от оптималния случай и електромеханиката е по-амортизирана.

Интуитивно, за да да се реши този проблем трябва да се направи краткосрочен анализ на динамиката на облаците, и знаейки траекторията на слънцето в небето може да се намери оптималната точка за насочване при дадената облачна ситуация.

Екип в щатите е започнал да работи по подобен проблем и анализирайки движението на облаците са в състояние да направят краткосрочна предикция за енерго-производството ФВ централата. Това по своему е много полезно за ЕРП-то и изчислените годишни спестявания за едно калифорнийско ЕРП (WECC) са няколко милиарда долара годишно (http://www.bnl.gov/energy/files/nserc/UCSan_Diego_Solar_Variability_and_Forecasting.pdf).

И така, пиша тук за да привлека внимание, ако на някой му се струва добра идея и му се занимава да сработва и доработва проекта.

Аз досега съм написал код който да намира контурите на облаците при множество нива на яркостта на образа (от сутрин до вечер) посредством адаптивен филтър. След това, превръщам снимката в бинарна (облаци и небе) и анализирайки две последователни снимки съм в състояние да намеря облачните вектори.

Хардуерно имам много прецизен тракер (0.23 градуса засега. Очаквам да го подобря до 0.09градуса), който може да работи в един куп режими и дори да се командва и мониторва в реално време през мрежата.

Системата е много адаптивна, тъй като контролера, който е на полето, е де-факто само интерфейс на сървъра, който командва цялата игра. Така крайната цена на подобна система може да се намали драстично, а функционалността й да е оптимална.

Какво трябва да се направи:
1) Трябва да се намери и направи оптимална хардуерна установка за "снимане" на небето. Примерна може да бъде видяна тук (http://www.yesinc.com/products/data/tsi440/index.html)
2) Трябва да се доработи кода за Image Analysis и въобще за цялата система, но първото е критично, докато второто по-тривиално и генерално по-лесно направимо.

Какво може да се постигне:
1) Оптимална насочваща система
2) Евтина и енерго-ефективна контролна и мониторингова система на целия ФВ парк.
3) Възможно е и краткосрочни енергийни предикции.

Аз започнах да работя по проблема кандидатствайки за PhD, но не се получи (взех друго) и проекта има шанс да остане в забрава.

Ако има интерес:
0886 748 034
Любо

* Хибридно Насочване съчетава активно (с обратен сигнал) и пасивно (без - по астрономически калкулации). Когато небето е чисто, системата е в пасивен режим за да се насочи оптимално с възможно най-малко ходове. Когато небето е покрито (след определена степен) активното насочване се включва и тракера започва да гони най-светлата точка в небето.[/url]
NRG

Мнениеот Емил » 22.07.2011 19:00

Ни тъ разбрахъ... :shock:
Аватар
Емил

Мнениеот NRG » 22.07.2011 19:19

Емил написа:Ни тъ разбрахъ... :shock:

ВатенкУ ТупнУ :wink:
NRG

Мнениеот vitorio » 22.07.2011 19:27

хахахаха убихтъ ма 8) :wink:
vitorio