Софтуер за изчисляване на слънчевата радиация...

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Софтуер за изчисляване на слънчевата радиация...

Мнениеот SolarIT » 11.09.2007 14:31

Здравейте,
предлагате ли софтуер за моделиране и изчисляване на апроксимираната слънчева радиация, която ще се получава целогодишно на дадена територия?
SolarIT

Мнениеот Admin » 17.09.2007 21:02

Имаме разработен такъв софтуер за вътрешна употреба. Функционалността е добра, но интерфейса е претупан. При проявен интерес от страна на клиентите можем сравнително бързо да му придадем търговски вид и да го предложим за продажба.

Колкото до основния въпрос, който вълнува всеки клиент - Колко киловатчаса годишно ще произвежда неговата централа?
На този въпрос можем да отговорим сравнително лесно и със задоволителна точност. При изчисленията можем също така и да отчетем конкретни особенности на конкретен терен, като например конкретна крива на хоризонта и засенчвания от сгради.

И въобще нашата фирма предлага безплатни консултации и съдействие на клиентите ни по всички аспекти, свързани с планиране, проектиране, доставка, изпълнение, узаконяване и експлоатация на една слънчева електроцентрала.
Аватар
Admin
Site Admin

Метео данни за слънчевата радиация, температурата и вятъра

Мнениеот RES » 20.09.2007 02:46

Както е известно всички изчисления за очаквано електропроизводство, техническа и икономическа ефективност на фотоволтаични съоръжения, се базират на подробни данни за количствата слънчева радиация, температура, скорост и посока на вятъра. До колкото ми е известно в България няма натрупани такива данни от наземни станции, а тези които има са не приложими за проектиране на фотоволтаични съоражения (поради различната спектрална чувствителност на пиранометрите и фотоволтаичните клетки). На мен са ми известни няколко източника на такива данни, но за голямо съжаление те се разминават в прогнозите за България с над 50% един спрямо друг.
Моля като професионалисти в сферата на проектирането и изпълнението на PV инсталации да ми дадете съвет информация по този ключов въпрос.
RES
RES

Re: Метео данни за слънчевата радиация, температурата и вятъ

Мнениеот Admin » 20.09.2007 04:27

RES написа:Както е известно всички изчисления за очаквано електропроизводство, техническа и икономическа ефективност на фотоволтаични съоръжения, се базират на подробни данни за количствата слънчева радиация, температура, скорост и посока на вятъра. До колкото ми е известно в България няма натрупани такива данни от наземни станции, а тези които има са не приложими за проектиране на фотоволтаични съоражения (поради различната спектрална чувствителност на пиранометрите и фотоволтаичните клетки). На мен са ми известни няколко източника на такива данни, но за голямо съжаление те се разминават в прогнозите за България с над 50% един спрямо друг.
Моля като професионалисти в сферата на проектирането и изпълнението на PV инсталации да ми дадете съвет информация по този ключов въпрос.

Информациите от много различни източници, в това число и реални замервания или сателитни наблюдения на NASA, се припокриват и всичкитe се обединяват около числото 1450 kWh средногодишна слънчева енергия на квадратен метър за територията на България. Естествено има малко по-лоши региони. Има и малко по-добри. Но според мене на това число може да се вярва. Ако наистина числото е вярно, то тогава една слънчева електроцентрала от 1 kWp би трябвало да произвежда средногодишно около 1200-1300 kWh електроенергия.

Моята първа електроцентрала през месец август произведе около 10% повече енергия от очакваното. Това е много добра новина, но е рано да се радваме. Нека се натрупа малко по-голяма статистическа информация.

Вижте и файла, който съм разработил на базата на обработка на реални данни за 2005-та и 2006-та година.
ftp://ftp.solar.sts.bg/SolarRadiation/B ... iation.rar
Аз лично се доверявам на тези данни, даже мисля че са леко подценени, защото при тях са заложени по-големи загуби в инверторите, отколкото са в действителност.
Аватар
Admin
Site Admin

Софтуер

Мнениеот Ddimanov » 29.09.2007 10:52

Ето един сайт със софтуер и документация по темата на английски http://www.retscreen.net/ang/home.php, само че трябва да се направи безплатна регистрация. :D
Ddimanov

Мнениеот Admin » 30.09.2007 02:12

Благодаря за линка. Мисля, че ще ми свърши работа.
Аватар
Admin
Site Admin

още един линк

Мнениеот solar man » 14.10.2007 09:56

ето още един линк и от мен!
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/p ... map=europe

не се изисква регистрация, софтуера прави доста изчисления, които може да са важни в етапа на планиране !!!!

:idea: желая много слънце на всички
Аватар
solar man

Мнениеот Admin » 14.10.2007 11:23

Линка на solar man е един от най-добрите в света. Използвам го от дълго време. Определено може да се вярва на информацията, която предоставя. При това данните от модела на линка практически се припокриват с данните от реалните замервания, които съм направил до момента.

Между другото възникна идеята за специална тема, в която всеки може да публикува полезни линкове в областта на слънчевата енергетика. Правя я веднага.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Metin Ibryamov » 14.02.2008 14:46

Вижте ето този саит
:http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps/pvest.php?lang=de&map=europe
Ако всичко което показва е вярно значи е доста полезничък саит
Metin Ibryamov

Мнениеот dido 2 » 14.02.2008 15:28

Е човека ти го показа с два поста по-горе от 10ти месец............
dido 2

Мнениеот Ivo » 30.06.2008 23:16

Admin написа:Линка на solar man е един от най-добрите в света. Използвам го от дълго време. Определено може да се вярва на информацията, която предоставя. При това данните от модела на линка практически се припокриват с данните от реалните замервания, които съм направил до момента.

Между другото възникна идеята за специална тема, в която всеки може да публикува полезни линкове в областта на слънчевата енергетика. Правя я веднага.

Здравейте на всички! От време на време влизам във форума но до сега не съм писал.

По изчисления от този сайт(PVGIS) и реалните резултати от тестовите модули на СТС сметките се засичат при въвеждане на около 20% загуби от кабели и инвертори + 11 от температура и отражение. Релано за да се направи една реалистична оценка за производство на ел. енергия може ли да се разчита на тези сметки?

Поздрави!
Ivo

Мнениеот Vandal » 01.07.2008 09:08

В сайта на PVGIS, ако оставим всичко по подразбиране, изчисленията излизат че комбинираните загуби възлизат на 25,3%.
Някой може ли да сподели, дали може до се вярва на тези цифри.
И въобще, какво трябва да се направи още при планирането, за да се намалят тези загуби.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 01.07.2008 12:18

Списъка със загубите е много дълъг и за тяхната оптимизация може да се напише цяла книга. Има специална тема във форума, в която са описани най-важните загуби.

По въпроса за тестовите централи:
Основно изискване за тях беше да са на близко и достъпно място, за да може да се контролират и наблюдават. И поради тази причина бяха поставени в двора на къщата, въпреки че мястото не е много подходящо. Затова трябва да знаете следното:

1. PV01 е сложена на такова място, на което има около 10% засенчвания от хоризонта.
2. На всички останали централи засенчванията от хоризонта са около 5%.
3. Използвани са малки и неефективни инвертори.
4. Кабелите не са оптимизирани по сечения и дължината им е по-голяма от нормалното.

Реалните централи на клиентите ще имат по-мощни и по-високоефективни инвертори и ще се разполагат на хубави места. Ще имат и оптимизация на окабеляването. Следователно техните електропроизводства ще са с 8-10% по-големи от тези на тестовите централи.

Една идеално оптимизирана централа на идеално място без засенчвания би имала сумарни загуби от 18-20%. За съжаление обаче в практиката се оказва, че много клиенти започват компромисите още с избора на подходящо място място или на подходящ покрив с подходящ наклон и ориентация. И още от тука губят много. Пък после се чудят защо електропроизводството им е по-малко.

Изхождайки от написаното по-горе можем да приемем, че написаните в PVGIS 25% загуби са едно много реално средностатистическо число и на него може да се вярва. Трябва едва ли не всичко да ви е идеално, за да мечтаете за 20%.
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчева енергия