Здравейте,
предлагате ли софтуер за моделиране и изчисляване на апроксимираната слънчева радиация, която ще се получава целогодишно на дадена територия?
RES написа:Както е известно всички изчисления за очаквано електропроизводство, техническа и икономическа ефективност на фотоволтаични съоръжения, се базират на подробни данни за количствата слънчева радиация, температура, скорост и посока на вятъра. До колкото ми е известно в България няма натрупани такива данни от наземни станции, а тези които има са не приложими за проектиране на фотоволтаични съоражения (поради различната спектрална чувствителност на пиранометрите и фотоволтаичните клетки). На мен са ми известни няколко източника на такива данни, но за голямо съжаление те се разминават в прогнозите за България с над 50% един спрямо друг.
Моля като професионалисти в сферата на проектирането и изпълнението на PV инсталации да ми дадете съвет информация по този ключов въпрос.
Admin написа:Линка на solar man е един от най-добрите в света. Използвам го от дълго време. Определено може да се вярва на информацията, която предоставя. При това данните от модела на линка практически се припокриват с данните от реалните замервания, които съм направил до момента.
Между другото възникна идеята за специална тема, в която всеки може да публикува полезни линкове в областта на слънчевата енергетика. Правя я веднага.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта