Въпрос отностно панели.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Въпрос отностно панели.

Мнениеот Mateev » 29.02.2012 16:23

Да, сверяването на часовника е абсолютно задължително.

Следенето на развойната дейност по света - също.

Анализа на ситуацията с пазара - също, като това е най-важният компонент. Според този анализ много от ниските цени я момента на модули или инвертори не са защото са се усъвършенствували технологиите, а защото това е последно приритване на смъртниците (тези, които ще умрат скоро). В момента се извършва бясно чистене на складови и производствени наличности ПО КАКВА ДА Е ЦЕНА. Това важи както за модули, така и за инвертори. Важи дори и за системни интегратори. Вижте ги тези с най-ниските цени и вече ще знаете кои от тях ще фалират утре. И ако купите от тях, още от сега ще знаете, че НЯМАТЕ НИКАКВА ГАРАНЦИЯ !!!.

А тези, които даваха ниски цени вчера или онзи ден, те вече са мъртви. А тези, които се полакомиха да купят от тях, вече са прекарани. За пример мога да дам гръцкия завод в Стомана Перник - фалирал и в момента имам предложение да му закупя линията на безценица. Също така по-старите клиенти си спомнят преди време за моето отношение към модулите Канека, заради които дори бях обвинен, че лъжа клиентите. Да, ама аз се оказах прав - Фирмата Канека фалира и отдавна е история. А който беше достатъчно глупав да си направи централа с Канеки, ами сега ще духа супата, ако му потрябва резервен модул.

Съжалявам, ама това е истината. Очаквайте фалита и на Солар Про (де дефакто вече са фалирали, но все още не са го обявили официално).
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 29.02.2012 16:31

И още нещо за тези, които вече не са го забелязали - цените на поликристалните модули се отделиха от тези на монокристалните и продължиха да потъват. Монокросталните обаче се стабилизираха и дори имат лек ръст (може би заради валутния курс). Вече има разлика между моно и поликристалните модули и вече е напълно ясно коя технология е по-добрата (монокристалната) и коя се е запътила към гроба (поликристалната). Да се надяваме, че няма да се стигне чак дотам, но знае ли човек.......

Не искам да съм пророк или гробокопач, но странно защо вече няколко пъти познавам (тракери, Канеки, Солар Про и т.н.).
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Слънчо » 29.02.2012 17:32

Ами че тя - Солар Про изпра що изпра. Ако не потъне, какво пране ще е то? :?:
PS: За тези които не знаят - Про иде от Професионалисти.
Не знам защо асоциирам панелите, като ПРОстряни, току що изпрани левчета/дойлерчета. :D

Спирам, че СПАМнах темата за панелките. :oops:
Слънчо

Мнениеот alabala963 » 29.02.2012 19:36

Някой има ли наблюдение за разлика в производството на поли и моно панели при единтични условия. Доколкото си спомням в Зита Русе г-н Матеев беше инсталирал от двата вида.
Аватар
alabala963

Мнениеот N.Dechkova » 29.02.2012 21:28

Имаме и моно-, и поликристални модули в нашата централа. Няма абсолютно никаква разлика в производството на ел. енергия.
N.Dechkova

Мнениеот X5 » 29.02.2012 22:47

Ние също инсталирахме поли и моно за тестове в еднакви условия.За нас поли-кристалните модули определено се държат по-добре.Ето ви страницата за сравнение:
http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... lang=en-US
Pv17-поликристални, Pv-5 и Pv11-монокристални
X5

Мнениеот saraneron » 01.03.2012 01:09

Имате ли сумарно от дните колко енергия /kwh/ за месец е произведена от различните модули и малко анализ на графиките, ако не ви затруднява,колко м2 са модулите,
каква е методиката ,чистите ли ги от снега всеки път като навали?Какво интересно сте забелязали? Ставам доста нагал с въпросите, защото предполагам колко труд сте положили за тази работа, ама да се надявам ,че няма да ви ядосам много!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Дамян Николов » 02.03.2012 10:38

Благодаря на всички за мненията.
Целта на занятието е почти постигната.
Инвертори SMA---или трипоуър15 или 17.
И модули ---тука малко проблем заради знайни и незнайни модули-мултикристални. REC,BYD ,Trina и още няколко бяха.
Да видим кои ги има в наличност някъде и могат да дойдат до 1месец примерно.
Дамян Николов

Мнениеот AS Solar » 02.03.2012 11:05

от тези трите които си изброил препоръчвам REC. Досто добри показатели имат а за 2011 са на първо място на тестовете на Photon Profi пък и като цена са малко повечо от китайските чупаци.
Аватар
AS Solar

Мнениеот KD Solar » 02.03.2012 14:23

Mateev написа:Ако този търговец първо беше купил тестови бройки от инверторите и ги беше изтествал, щеше да се охарчи, но нямаше след това да ЛЪЖЕ КЛИЕНТИ !!!
А той какво - препродава скапани инвертори от някакъв пишман производител с може би фиктивна италианска регистрация. И естествено има клиенти, които се връзват, заслепени от евтинията. Между другото го знам кой е този и се чудя дали да не публикувам името му - все пак действията му граничат с предумишлена измама.

Това е едно на ръка. Вече има "инвеститори", които сами си внасят и инверторите от Китай. Инвертори, за които във Футона пише "sehr gut", инвертори, които са за под 0.1Euro/Wp и нищо друго. Имат обявени страни в Европа, за които имат дистрибутори, но нищо друго. Дори няма данни за тези дистрибутори. За сервизна подръжка - не ми се мисли.
От любопитство се опитах да им разгледам web страницата - рависна ми браузера - нямам някакъв китайски шрифт.

Имам случай, в който колега взе евтини европейски инверотри, които дойдоха в предния ден преди приемателната комисия и които не бяха окомплектовани с нито един конектор - всичко било "опция". И за тази "опция" разбраха в момента на разопаковането на кашоните. Е, конекторите дойдоха с ТНТ Експрес за сметка на колегата и успя да пусне централата на време. Като тегли чертата сигурно са му излезнали солени.

Когато едно изделие е чувствително по-евтино от негов конкурент - тогава трябва да се четат малките букви и отзивите от препатили.
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот Day Energy » 08.03.2012 15:34

AS Solar написа:от тези трите които си изброил препоръчвам REC. Досто добри показатели имат а за 2011 са на първо място на тестовете на Photon Profi пък и като цена са малко повечо от китайските чупаци.

Малко непредпазливо мнение в последнат му част; дори и в Германия, която ви е основен пазар, модулите "чупаци" са с пазарен дял от близо 70%..

DN
Day Energy

Мнениеот AS Solar » 09.03.2012 13:07

имах в предвид че REC са с много по-добри по показатели от китайските модули а разликата в цената е около 10-12 цента и за малки централи едва ли ще спестиш моного а получаваш по-добро качество. При дефект се сменя веднага без да се обесняваш много много. Който е вращал 5-6 китайчета знае какви разправии са и кoлко се чака.
За 70% не съм сигурен може и да си прав но тава е така защото се смятат и мегаватовите централи.Там се търси максимално ниска цена при голямо количество. По мой наблюдениа малките централи по покривите на хората около 3-5kWp този процент е много малък.

пс: REC се правят вече в сингапур но въпреки това си запазиха качеството което имаха когато се правиха в нoрвегия очаква се скора цената да им падне и още.
Аватар
AS Solar

Мнениеот Mateev » 09.03.2012 13:37

Абе вие тука направо го превърнахте в открита реклама. Малко не ви ли е неудобно - все пак пишете на сайта на конкурентна фирма. Предлагам ви или на първа страница на вашият сайт да напишете, че модулите на СТС Солар са по-добри от вашите, или да си почистите рекламата от този форум. Ако до 24 часа не го направите - аз ще го направя, но ще действам с голямата секира.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот AS Solar » 09.03.2012 14:59

Все пак дискусията е за определени модели и никой не казва от къде да се закупуват, аз скрита или отрита реклама в горните постове не виждам. Коментираме различни производители, на които СТС Солар не е конкурент. Ако СТС Солар има собственно призводство сори не го знаех и ще си изтрия постовете.
Аватар
AS Solar

Мнениеот Дамян Николов » 11.03.2012 14:09

Благодаря на всички за мненията,препоръките и съветите които дадохте.Помогна ми много с избора на инвертори и модули.Сега само чакам да си взема "уж" вече подписания предварителен договор.
Дамян Николов

Предишна

Назад към Слънчева енергия