Цени на изкупуване

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Цени на изкупуване

Мнениеот deroo » 16.07.2008 16:11

Един от решаващите фактори за инвестиционната сигурност при изграждане на соларните системи е дългосрочната прогнозируемост на продажната цена на произведената електроенергия.В момента тя е фиксирана, но от нормативната уредба ясно се вижда, че подлежи на ежегодна промяна.Въпроса ми е как би се изчислил срока на откупуване на инвестицията, в случай че цената се определя по административен начин, на който влияят множество конюнктурни фатори и обстоятелства.
deroo

Мнениеот Mateev » 16.07.2008 17:31

Така е бизнеса с правителството. Или печелиш много, или губиш много. Но нима с другите бизнеси не е така? Даже при другите бизнеси е още по-несигурно.

И друг път съм писал същото във форума. Помислете си какво имате в повече в сравнение с другите бизнеси:
1. Преференциална изкупна цена
2. Гарантирано изкупуване на произведената продукция
3. Приоритетно присъединяване
4. Субсидии
5. Блестящи переспективи (горивата и енергията задължително ще поскъпват в близко и далечно бъдеще)
6. Много бавно амортизиране на дълготрайните активи - далече след срока на изплащане

Какво искате още? Да ви подарят цялата централа?

Ако искате абсолютна сигурност и липса на риск, тогава не започвайте никакъв бизнес. Стойте си в къщи и гледайте крави и кокошки. Но даже и при тях има риск.

Според мене бизнеса със слънчеви електроцентрали при съществуващите пазарни и законови условия е с МНОГО ПО-МАЛЪК РИСК от който и да било друг бизнес. Даже пълната липсата на бизнес (да си продавате труда като работник) е с по-висок риск от това да притежавате слънчева централа (където не правите нищо, а получавате доходи).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот deroo » 16.07.2008 20:58

Въпреки привидната логика на изложените аргументи, бих си позволил като финансист да ги дискутирам.
Субсидии има и в редица други сектори.
Цената е "преференциална" , но не при равни други условия.
Тук пазарният механизъм е с условен характер, поради чисто монополния статус на контрагента-купувач на електоенергия.
Този бизнес е изцяло административно т.е. политически -конюнктурно подчинен, без чисто икономически норми.
Ограничена пазарна гъвкавост и независимост.
Неясна перспектива в дългосрочен план, поради инвазията на нови технологии и глобални инвестиции във всички сфери.
Енергетиката като ключов отрасъл се управлява по правило от солидни мултинационални лобита с непоклатими позиции и инвестиции от изцяло монополно естество.
deroo

Мнениеот EOS Technologies » 16.07.2008 21:30

От 2004г. насам се изграждат по около 1-2GWp годишно само в Германия. Даже и от Вас споменатите "солидни мултинационални лобита" (италиянски, испански, немски...), които официално са против фотоволтайка, строят сами такива централи тихо мълком.... Може би, бихте обяснили по-конкретно как да разбираме постинга Ви?
EOS Technologies

Re: Цени на изкупуване

Мнениеот Miro » 18.07.2008 09:52

deroo написа:Един от решаващите фактори за инвестиционната сигурност при изграждане на соларните системи е дългосрочната прогнозируемост на продажната цена на произведената електроенергия.В момента тя е фиксирана, но от нормативната уредба ясно се вижда, че подлежи на ежегодна промяна.Въпроса ми е как би се изчислил срока на откупуване на инвестицията, в случай че цената се определя по административен начин, на който влияят множество конюнктурни фатори и обстоятелства.

Винаги на база сега съществуващата нормативна база можеш да сметнеш най-песимистичния вариант. Това е 5% годишно намаляване на изкупната цена. Имаш и още по-песимистичен вариант - това е пазарната цена, или дори да си я потребяваш сам.

А не си прав за монопола. От край време са ме учили, че монопол означава единствен продавач, а не единствен купувач. Купувачът ВИНАГИ ще купува от този, от който му е най-изгодно. А тука продавачите са много. И хипотетично, дори при липса на задължение за изкупуване, купувачат при равни други условия ще предпочете да купува от нас, вместо ТЕЦ примерно, тъй като от малките фотоволтаични инсталации инжектираме директно в мрежата ниско напрежение. Т.е. електроразпределителното предприятие няма да има почти никакви разходи за пренос и преобразуване.

Лично аз смятам, че намаление на изкупната цена ще имаме чак когато инсталираме поне гигават мощност от фотоволтаици, защото тогава реално вече ще влияем върху продажната цена.
Miro

Мнениеот deroo » 20.07.2008 18:09

По чисто икономически причини всеки купувач на електроенергия ще избягва и протака максимално дълго заплащането на многократно по-високата преференциална цена.Именно статута на монополист/важи и за купувачите!!!/ му дава желязна позиция да диктува условията,въпреки илюзорното наличие на пазарна среда.Енергийното лоби в ДКЕВР едва ли ще брани интересите на дребните производители и винаги може да намери законов претекст за промяна на условията в техен ущърб, разбира се.Прав си ,че когато се увеличи дела на енергията от ВЕИ, тогава ефекта от намалените цени ще бъде осезаем за разпределителните дружества.Единствено наличието на конкуренция между тях би поставило този бизнес на пазарна основа.
deroo

Мнениеот xxx » 27.08.2008 07:42

Mateev написа:Така е бизнеса с правителството. Или печелиш много, или губиш много. Но нима с другите бизнеси не е така? Даже при другите бизнеси е още по-несигурно.

И друг път съм писал същото във форума. Помислете си какво имате в повече в сравнение с другите бизнеси:
4. Субсидии
5. Блестящи переспективи (горивата и енергията задължително ще поскъпват в близко и далечно бъдеще)
6. Много бавно амортизиране на дълготрайните активи - далече след срока на изплащане

Какво искате още? Да ви подарят цялата централа?

Ако искате абсолютна сигурност и липса на риск, тогава не започвайте никакъв бизнес. Стойте си в къщи и гледайте крави и кокошки. Но даже и при тях има риск.

Според мене бизнеса със слънчеви електроцентрали при съществуващите пазарни и законови условия е с МНОГО ПО-МАЛЪК РИСК от който и да било друг бизнес. Даже пълната липсата на бизнес (да си продавате труда като работник) е с по-висок риск от това да притежавате слънчева централа (където не правите нищо, а получавате доходи).

Матеев, ако хвърляше толкова усилия в строежа на слънчеви електроцентрали, колкото в превъзнасянето им...
xxx

Мнениеот Nasko » 27.08.2008 09:30

много некоректно заяждане от ХХХ .....каква е причината? Завист или конкурентна злоба? По добре някакво позитивно или градивно предложение.
Nasko

Конкуренция???

Мнениеот Георги Желев » 27.08.2008 11:01

Особеното при фотоволтачините централи е, че на практика няма конкуренция нито помежду им, нито между тях и другите производители на електроенергия. Това е един от най-стабилните в това отношение видове бизнес.

ХХХ хабер си няма какво е направил Матеев досега, хем е тук под носа му, така че не вярвам и той да продава оборудване.
Nasko написа:много некоректно заяждане от ХХХ .....каква е причината? Завист или конкурентна злоба? По добре някакво позитивно или градивно предложение.
Георги Желев

Мнениеот xxx » 27.08.2008 14:59

Смешно е да се говори за някаква за някаква завист или злоба, още по-малко конкуренция. Просто закачка.
Отпуснете се малко, не гледайте на света като погребални агенти.
Имам хабер какво е направил Матеев. Имам впечатления не само от последното му начинание - СТС Солар, но и от предишното - СТС Финанс. Мога да кажа само добри неща. Най-вече за комуникацията с бъдещи и настоящи клиенти.
Кратката ми бележка беше предизвикана от непрестанно повтаряната мантра за:
4. Субсидии

Цената е преференциална, изкупуването е гарантирано и са предвидени субсидии не заради друго, а защото без тези неща никой не би инвестирал в слънчеви електроцентрали и добив на енергия от ВЕИ изобщо. Всички знаем колко неконкурентоспособни са те без тези преференции. Въпреки тези преференции инвестицията изглежда продължава да бъде неатрактивна - доколкото прочетох във форума, инсталираната мощност в България е приблизително 1МW.
Toва е настоящето.
Сега по отношение "блестящите перспективи", предопределни от "задължителното поскъпване на горивата и енергията в близко и далечно бъдеще" (т.5). Това е точката, която ме провокира. Бих посъветвал всеки, който споделя това убеждение да инвестира в акции на енергийни компани и енергийни фючърси. Предимствата биха били много. Тази инвестиция може да бъде осъществена с ливъридж. Биха могли да бъдат спестени години и много неприятни контакти с администрация и монополисти. Матеев отлично знае, че няма такова нещо като "задължително поскъпване" и по мое мнение го е написал правейки известен компромис със себе си. Или поне с убежденията си, споделяни по отношение на финансовите пазара в други форуми.
По отношение на риска Матеев е прав - риск винаги има. Сам по себе с той не е проблем. Проблем е несъразмерно малката възвращаемост на инвестицията. А възвращаемостта е наистнина малка, особено в условията на една развиваща се икономика като България. Неоправдано е да се говори за липса на инциативност у инвеститорите. Просто според тях има по-добри инвестиции.
xxx

Наистина не ми е ясно кой инвеститор ще избяга от

Мнениеот Георги Желев » 27.08.2008 15:58

преференциална цена + гарантирано изкупуване за 12-годишен период и задължително (а не приоритетно) включване. Кое тук е мантра?

Не съм финансист, но ми изглежда доста по-сигурно от инвестиране в енергийни фючърси, въпреки че вие сте първият човек, от когото чувам изразено съмнение в покачването на цената на енергията в дългосрочен план.

Що се отнася до мерака на инвеститорите в България, сега се подготвят близо 1000 (ако не и повече) фотоволтаични проекта от няколко киловата до няколко мегавата пикова мощност. Запитванията само в едно от електроразпределителните дружества са над 600. Тази година са пуснати или се ще се пуснат до два-три месеца поне 10 MWp. Само една от фабриките в България сглобява по 3 MWp панели на година, отделно - вносът.

Стимулирането на ВЕИ цели да се предвари енергийна криза, а не е някакъв закъснял отговор на такава криза.
Георги Желев

Мнениеот ferdy » 27.08.2008 16:47

Съмнения относно цената на горивата и аз имам, както и за пресегментация в енергийния сектор като цяло. Стойността на петрола няма нищо общо с пазарната му цена; подтискането на развитието на алтернативните горива все някога ще намалее и в енергийния сектор ще настъпи раздвижване. С интерес очаквам повече масовост в използването на горивни клетки в транспорта и в резервирането на първо време, после... кой знае :roll: . В момента всички са се вторачили в петрола, което е и целта на производители и износители на петрол, но вярвам, че това ще отмине.

А инвестирането във фотоволтаични централи си е начинание както всяко друго - нормалният срок на възвръщаемост на инвестицията е 10 години, с преференциите и еврофондовете, срокът се намалява на 3-4 години. Не виждам интрига тук, това е валидно и за още десетки възможности за инвестиция, а господин Матеев е прав да повтаря тези няколко точки, защото това му е работата все пак.
ferdy

Мнениеот Mateev » 27.08.2008 17:13

Аз вече имам професионални изкривявания на тема фотоволтаици. :lol: :lol: :lol:
Когато излезем на разходка из града, започвам наум да изчислявам кой покрив колко киловата модули може да поеме. :lol: :lol: :lol:
Затова предлагам да подхождате с малко снизхождение към манията, която ме е обзела. :lol: :lol: :lol:

Иначе се радвам че има хора, които споделят моя ентусиазъм. Но в същото време разбирам, че има и песимисти. И това е нормално.

Не се сърдя на ХХХ. С него се познаваме отдавна и може да се каже, че сме приятели. И както аз съм запален на темата фотоволтаици, така той е запален на темата FOREX и въобще търговия на финансовите пазари. И това си проличава от неговите постинги.

Колкото до търговията (и спекулацията) на финансовите пазари - това според мене е болест, която има опасни за финнансовото здраве последици. Притежавах ФОРЕКС брокера СТС Финанс и дълги години наблюдавах играта на хиляди наши клиенти. И смело мога да кажа, че реална познаваемост нямаше никой. Всички играеха повече или по-малко случайно и ако въобще някой спечелваше по нещо, то това беше временно. Крайния резултат винаги и неизменно беше само един - стопяване на акаунта. И ако въобще някой печелеше от тази игра, наречена ФОРЕКС, то това беше брокера.

В инвестициата в слънчеви електроцентрали има нещо повече от обикновената инвестиция в енергийни фючерси. Това е наличието на дълготрайни активи, които се амортизират много бавно. Също така предимство пред фючерсите е възможността за контрол над инвестицията. Например при отказ от изкупуване или при неизгодна цена бих потърсил алтернатива, като например сам да си ползвам тока или да го продавам на близкото село. Или пък да произвеждам например водород с моята централа (водорода в бъдеще ще замени петрола). При фючерсите можеш само да го продадеш и нищо повече. Освен това фючерсите са периодични (на един или на 3 месеца) и задължително те принуждават да го продадеш в края на периода и да купиш нов фючерс от новата "емисия". . А тогава курсовете са много неизгодни. И отделно при всяко обновяване на фючерса даваш нова комисионна на брокера. От тази гледна точка дългосрочни инвестиции във фючерси са абсолютно неизгодни, дори и на 100% да си наясно с посоката на тренда.
Последна промяна Mateev на 27.08.2008 17:22, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: Наистина не ми е ясно кой инвеститор ще избяга от

Мнениеот xxx » 27.08.2008 17:18

Георги Желев написа:преференциална цена + гарантирано изкупуване за 12-годишен период и задължително (а не приоритетно) включване. Кое тук е мантра?

Не съм финансист, но ми изглежда доста по-сигурно от инвестиране в енергийни фючърси, въпреки че вие сте първият човек, от когото чувам изразено съмнение в покачването на цената на енергията в дългосрочен план.

Що се отнася до мерака на инвеститорите в България, сега се подготвят близо 1000 (ако не и повече) фотоволтаични проекта от няколко киловата до няколко мегавата пикова мощност. Запитванията само в едно от електроразпределителните дружества са над 600. Тази година са пуснати или се ще се пуснат до два-три месеца поне 10 MWp. Само една от фабриките в България сглобява по 3 MWp панели на година, отделно - вносът.

Стимулирането на ВЕИ цели да се предвари енергийна криза, а не е някакъв закъснял отговор на такава криза.

Съзирам опаност да разтегнем един никому ненужен спор, което не желая.
Искам само да кажа, че когата някой "гарантира" нещо "сигурно" изтръпвам. С риска нямам проблем.
Къде са тези 10 MWp? Моля за възможно най-конкретна информация. Заявени инвестиционни намерения за мегаватови проекти с цел придобиване на няколкостотин декара общинска земя действително има.
xxx

Мнениеот xxx » 27.08.2008 17:27

Mateev написа:Не се сърдя на ХХХ. С него се познаваме отдавна и може да се каже, че сме приятели. И както аз съм запален на темата фотоволтаици, така той е запален на темата FOREX и въобще търговия на финансовите пазари. И това си проличава от неговите постинги.

Вече не съм запален :D Сега ме интересува интернет рекламата.

Mateev написа:Колкото до търговията (и спекулацията) на финансовите пазари - това според мене е болест, която има опасни за финнансовото здраве последици.

Абсолютно съм съгласен :D

Поздрави!
xxx

Следваща

Назад към Слънчева енергия