deroo написа:Един от решаващите фактори за инвестиционната сигурност при изграждане на соларните системи е дългосрочната прогнозируемост на продажната цена на произведената електроенергия.В момента тя е фиксирана, но от нормативната уредба ясно се вижда, че подлежи на ежегодна промяна.Въпроса ми е как би се изчислил срока на откупуване на инвестицията, в случай че цената се определя по административен начин, на който влияят множество конюнктурни фатори и обстоятелства.
Mateev написа:Така е бизнеса с правителството. Или печелиш много, или губиш много. Но нима с другите бизнеси не е така? Даже при другите бизнеси е още по-несигурно.
И друг път съм писал същото във форума. Помислете си какво имате в повече в сравнение с другите бизнеси:
1. Преференциална изкупна цена
2. Гарантирано изкупуване на произведената продукция
3. Приоритетно присъединяване
4. Субсидии
5. Блестящи переспективи (горивата и енергията задължително ще поскъпват в близко и далечно бъдеще)
6. Много бавно амортизиране на дълготрайните активи - далече след срока на изплащане
Какво искате още? Да ви подарят цялата централа?
Ако искате абсолютна сигурност и липса на риск, тогава не започвайте никакъв бизнес. Стойте си в къщи и гледайте крави и кокошки. Но даже и при тях има риск.
Според мене бизнеса със слънчеви електроцентрали при съществуващите пазарни и законови условия е с МНОГО ПО-МАЛЪК РИСК от който и да било друг бизнес. Даже пълната липсата на бизнес (да си продавате труда като работник) е с по-висок риск от това да притежавате слънчева централа (където не правите нищо, а получавате доходи).
Nasko написа:много некоректно заяждане от ХХХ .....каква е причината? Завист или конкурентна злоба? По добре някакво позитивно или градивно предложение.
Георги Желев написа:преференциална цена + гарантирано изкупуване за 12-годишен период и задължително (а не приоритетно) включване. Кое тук е мантра?
Не съм финансист, но ми изглежда доста по-сигурно от инвестиране в енергийни фючърси, въпреки че вие сте първият човек, от когото чувам изразено съмнение в покачването на цената на енергията в дългосрочен план.
Що се отнася до мерака на инвеститорите в България, сега се подготвят близо 1000 (ако не и повече) фотоволтаични проекта от няколко киловата до няколко мегавата пикова мощност. Запитванията само в едно от електроразпределителните дружества са над 600. Тази година са пуснати или се ще се пуснат до два-три месеца поне 10 MWp. Само една от фабриките в България сглобява по 3 MWp панели на година, отделно - вносът.
Стимулирането на ВЕИ цели да се предвари енергийна криза, а не е някакъв закъснял отговор на такава криза.
Mateev написа:Не се сърдя на ХХХ. С него се познаваме отдавна и може да се каже, че сме приятели. И както аз съм запален на темата фотоволтаици, така той е запален на темата FOREX и въобще търговия на финансовите пазари. И това си проличава от неговите постинги.
Mateev написа:Колкото до търговията (и спекулацията) на финансовите пазари - това според мене е болест, която има опасни за финнансовото здраве последици.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта