ВОЙНАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ С ВСИЧКИ ВИДОВЕ ВЕИ ЦЕНТРАЛИ И ТЕХНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ.
Започвам с малко история, но после ще говоря само за БЪДЕЩЕТО, такова, каквото го виждам аз и до което би трябвало да ни доведе желязната логика, ако всеки един българин поразмърда малко мозъка си и вземе ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ за собственото си бъдеще и БЛАГОСЪСТОЯНИЕ.
Преди около година следейки бързото падане на цените на модулите и влагайки малко логика кой аспект от една централа е важен и кой не е, аз реших да направя при новата си 30 kWp централка една "авангардна" промяна. Просто излях на поляната пред дома една бетонна плоча така, както се случи. Идеята беше да е евтина. Поради особенностите на терена плочата се получи с някакъв наклон леко на юг и леко на запад, но това няма никакво значение. На плочата направих лека конструкция, която да осигурява леко повдигане и лек наклон за самопочистване. До тук добре. Всичко щеше да стане безкрайно евтино и мислех този тип централи да ги предлагам на бъдещите клиенти, ако не беше се случила историята с ББ и Семерджиев. Както и да е. Тъй като това си беше моя централка, направих си едни допълнителни екстри - цялата конструкция я направих от алуминий, а всички крепежни елементи - от хромникел, включая и анкерните болтове. Няма нито един компонент, който да изгние или ръждяса в обозримо бъдеще. На практика направих ВЕЧНА ЦЕНТРАЛА, която и след 10 000 години ще си е там, само където не знам дали все още ще работи. И сега най-интересното:
Всичко това ми излезе по-евтино спрямо варианта със стандартна централа с висока статична конструкция с наклон 30 градуса. Просто се отказах от порочното мислене, че наклона на модулите трябва да е оптимален и ориентацията трябва да е южна. Все пак разликата в електропроизводството между хоризонтален модул и оптимално наклонен и ориентиран модул е само 12%. Реших да жертвам всякакви оптималности и да направя нещо по-евтино и по-дълготрайно. И както виждате - получи се. И дори не ги загубих всичките 12%. Все пак наклоних модулите заради самопочистването и този наклон го направих на юг. Така на практика се губят само 5-6%, но се прави огромна икономия от силното олекотяване на конструкцията, което пък ми помогна да я направя ВЕЧНА и пак да е по-евтина.
Все пак вложих знания и направих оптимално проектиране, но просто се опитах да се концентрирам във важните аспекти и да забравя маловажните. Например наклона на модулите не беше произволен, а един много внимателно подбран икономически баланс между противоречащи си фактори:
По-малък наклон на модулите --> по-малко междуредово пространство --> по-малка площ на бетонната плоча --> по-евтина плоча.
Да, ама и електропроизводството е по-малко, а от там и приходите са по-малки.
Променяйки наклона всъщност едновременно променяме както приходите, така и разходите. Разликата между двете е функция, която има екстремум (максимум) и той трябва да бъде намерен. И именно този максимум на печалбата е ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРОТО, което може да се постигне при съвременната даденост от цени на модули, бетони, алуминий и изкупни цени на електроенергията.
Вярно е, че изкупните цени драстично се промениха и аз вече съм неоптимален с цял 1 градус на наклона.

Какво обаче имам към днешна дата?
Ами централа, на която сам ще си горя тока, и ако го смятам по 26 стотинки, ще получа над 9000 лева годишна икономия, което означава, че ще ми се изплати за около 10 години. Ако тока за населението поскъпне, а той ще поскъпне, то тогава изплащането ще ми е за 6-7 години. И после може би 50 или повече години ще имам електроенергия БЕЗ ПАРИ. Ако инвестицията ми се разхвърля за 50 години, то тогава тока ще ми струва 3 стотинки и няма да се повишава с годините. А ако с този ток въртя термопомпа, ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ ЩЕ МИ СТРУВА 1 СТОТИНКА и няма да се променя през годините. Изгодата може да се представи под една или друга форма, но факт е, че тя съществува и е МНОГО ГОЛЯМА. И забележете - въобще не става въпрос да продавам тази електроенергия. Ако утре нещата се подобрят и държавата ми даде ДОСТОЙНА ЦЕНА, тогава ще продавам енергията и ще имам ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ИЗГОДА.