Как фотоволтаик стана „мръсна” дума

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Как фотоволтаик стана „мръсна” дума

Мнениеот Joro762 » 25.09.2013 13:20

Да не се сравняваме с тях защото сме 9 коридор и сме без плувка :D
Joro762

Мнениеот estqwerty » 27.09.2013 16:23

тук всеки знае че атомната енергия е най-евтина. всеки ученик, всяка баба на улицата. дори новите идиоти в момента прокламират това. а не е така просто никой не тегли чертата за да се види колко струва този "евтин" ток :
даваш пари да строиш централа.
даваш пари за да купиш гориво.
даваш пари за да складираш отработеното гориво.
даваш пари за хората които бачкат в централата.
даваш пари за да лекуваш тези които бачкат в централата, а и всички останали.

при веи даваш пари веднъж.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Cin gibi » 29.09.2013 00:00

estqwerty написа:как стана ли - много добра PR кампания която продължава и в момента. едно от малкото непроменени неща.
а и народа вижда само големите централи... и е не малко прост.
1000 пъти съм се опитвал да обясня и 10000 пъти са ми казвали "ми кога ще се избие? "
ами просто ни е евтин още тока....
Извинявай, но...правилно ли усещам, че се броиш отделно от народа си?Той бил прост, казваш. Аха. А ти ? Ти не си? А как така си се навървил на PR-а?
Леле, колко е хубаво, наистина, другите да са прости и само те да се хващат на въдичките - просто, разкошшшш! :alien:
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот Cin gibi » 01.10.2013 22:05

estqwerty написа:тук всеки знае че атомната енергия е най-евтина. всеки ученик, всяка баба на улицата. дори новите идиоти в момента прокламират това. а не е така просто никой не тегли чертата за да се види колко струва този "евтин" ток :
даваш пари да строиш централа.
даваш пари за да купиш гориво.
даваш пари за да складираш отработеното гориво.
даваш пари за хората които бачкат в централата.
даваш пари за да лекуваш тези които бачкат в централата, а и всички останали.

при веи даваш пари веднъж.

Не е съвсем прецизно.
Веднъж - за проект и постройка.
Веднъж - за присъединяване.
После, периодично, за поддръжка,
Постоянно - за охрана, наблюдение,
и др. дребни, наистина, разходи.
Но,
1.Си подложен на държавен тормоз или откъм ЕРП-тата, току ти спрат изкупуването /и приходите/
2.Периодично, ти намаляват изкупната цена
3.Уязвим си откъм вандализъм,
4.Гъвкавостта ти е ограничена
5.Политиките в твоята област се влияят от геополитически и други фактори, а политика се сменя за една нощ, нямаш гаранции за бъдещето,
6.Гориво може да купиш /поне така казват/ от повече от едно място...докато, слънцето свети само отгоре и не е гарантирано, имаш сериозни сезонни колебания
Да изброявам ли? Всичко това прави мастодонтите като АЕЦ да имат много поддръжници. Да не говорим, ако им пуснат акциите по борсите, тогава какъв панаир ще падне...
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот ivo4007 » 02.10.2013 12:29

НЕ е точно така!При АЕЦ-а разходите изброени по горе са много по големи и сериозни .За проект се взимат много повече фактори.Земетръсна зона.Наличие на много вода-река езеро язовир и т.н..ОВОС и куп още неща които за нас никога не са били от значение.Разходите по охрана на такъв обект са огромни като се има предвид опасността от терористичен акт и националната сигурност.Няма смисъл да изброявам и останалите точки по които също разходите там са в пъти повече. :wink:
ivo4007

Мнениеот Cin gibi » 03.10.2013 17:01

Така е. Но, Държавата притиска ФЕЦ, а не АЕЦ чрез изкупните цени, нали? "Държава" произлиза от "дърА" (против волята).
Ще рече, Държавата е механизъм, който те обяздва, искаш/не искаш. Сега са намерили около АЕЦ вариант за крадене и скоро няма да мирясат. Предложи как, на база ФЕЦ, ПЪРВО ТЕ да се нагушат, и , тутакси, ще им станеш любимец.
Иначе...
Да се правят революции лошо няма но, ефект се постига едва, когато са назрели обстоятелствата, ти си улучил точния момент и срещаш МАСОВА подкрепа.
В СЕГАШНОТО състояние на бранша, не бих се обзаложил, че всичко е ОК. ЩЕ трябва и воля и...време да измине, преди всички да прегърнат ВЕИ. хората едва връзват дват акрая /говоря за МАСИТЕ, не за средната класа и единични успели индивиди/ поради което, и държавата е под натиск отдолу и...И, си прави, каквото си знае. Управляващите и сега не са на висотата на времето, знам. Който иска, обаче, да ходи и да скача. Аз си имам конкретни проблеми на носа и трябва да се извъртам първо от тях. Пък и самата смяна на един с друг /некадърник с продажник, например, и обратно/ не вярвам да ни помогне в скоро време.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот estqwerty » 04.10.2013 16:57

изброявай аз не съм убеден още.
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Cin gibi » 05.10.2013 16:57

estqwerty написа:изброявай аз не съм убеден още.

Недоволството е признак на буден ум.
Продължавайте, колега. :wink: :D
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Предишна

Назад към Слънчева енергия