2050 г. - Краят на петролното човечество

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 14.06.2009 14:37

Мда.... докарахме го до там, че да гласувам за този, когото не харесвам, за да не спечели друг, когогото мразя.
Miro

Мнениеот venkap » 14.06.2009 14:56

Ако се замисли човек, това не е най-лошият вариант. Така всеки ще разчита на собствените си сили, а не някой да го "оправя" през и за определен период. Неприятното е че 60% от гласоподавателите и това не правят. Явно им е много трудно да решат кого не харесват и кого мразят. А може чисто и просто да ги мързи.
venkap

..

Мнениеот Gio » 14.06.2009 15:12

...та отговорът май е в написаното от Вас - повтаряте думичката "парламент" толкова пъти. Вече съм го казвал, но нека пак - има ли демокрация, има и корупция. Самата демокрация е твърде скъпо нещо, за да си го позволяват бедните... Но тя е винаги начело и се развява като знаме от водещите някой народ към "светло" бъдеще - установява се демокрация, установява се и корупция - от там нататък печалби за всеки, който поеме байрака или негово копие. Няма партии - има интереси и всички партии служат на Негово Величество Интереса... А цветовете са, за да се потвърди старото правили "разделяй и владей"... Дали е син, зелен, червен и т.н., дали е ЦСКА, Левски - разделението е налице - от там и лекотата в манипулирането...
Хайде наздравичка!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

...

Мнениеот Gio » 14.06.2009 15:13

...предходното бе за г-н Yassen Ivanov...
Аватар
Gio

Мнениеот jedy » 15.06.2009 14:46

Да се върнем в Историята. Правилото е приложено за 1ви път в Английската империя от 2те тогавашни партий "Виките" и "Торите" и досега действа безотказно :D
jedy

Мнениеот YordanIvanov » 15.06.2009 22:22

Имам едно мнение, зареди което най-вероятно ще бъда много лошо нахранен но все пак ще го споделя.Тоя петрол свършва от 20 години...аджиба наистина ще свърши ли?Единственото нещо което ме кара да вярвам в свършването на петрола е ПОДОЗРИТЕЛНО ВИСОКАТА ИЗКУПНА ЦЕНА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИ.НИЩО ДРУГО.
всичко това със екоенергията стана супер "модерно".аз лично не вярвам че ние хората сме замърсили планетата и че ние променяме климатичните условия и т.н.Замислете се.2/3 от земята е вода, 1/3 суша.На каква част от тази една трета живеем?на каква част от тази където живеем има такива ресурси че да повлияем на природата?От кога ползваме горива и от кога има производства, които замърсяват?!?!?Не е ли твърде скоро?и сега въпросът ми е: ВСИЧКО ЩО Е "ЕКО" НЕ Е ЛИ ПОРЕДНИЯТ БАЛОН, ОТ КОЙТО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ МНОГО ХОРА МНОГО ПАРИ(КАТО СТРИТЕЛСТВОТО), И ЕДИН ДЕН ЩЕ ИЗГЪРМИ.
п.с.не ме хранете това е мойто мнение.питам Ви не провокативно, а наистина за мнението Ви?
YordanIvanov

Мнениеот Vandal » 15.06.2009 23:01

Ами няма да те храним.
Остани си гладен. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 16.06.2009 07:49

Преди много милиони (дори милиарди) години атмосферата на планетата е била задръстена с отровния CO2. И много милиони и милиарди години растенията са го поглъщали и умирайки са го отнасяли (складирали) под земята под формата на въглища и други изкопаеми горива. Човечеството се изхитри да изкопае тези горива и за по-малко от 200 години да ги изгори, връщайки по този начин CO2 обратно в атмосферата.

В момента ако искаме човечеството да оцелее, трябва да се направи следното:

1. Моментално да се спре да използването на изкопаеми горива

2. В продължение на няколко хиляди години да се садят милиарди нови дървета, бавно да се изсичат милиарди стари дървета и след това да се закопават дълбоко под земята. Другия вариант е с някакви съоръжения да се изземва CO2 от атмосферата и да се праща например на Слънцето.

И в двата случая стотици поколения след нас ще трябва да чистят планетата от нашето престъпно замърсяване. И нашата евтина енергия ще излезе през носа (ще бъде заплатена) от стотици и хиляди поколения след нас. Бъдете сигурни, че ние ще останем в историята като най-престъпното и най-безотговорно поколение в екологично отношение.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 17.06.2009 01:00

Да... точно това е ситуацията. Ние не я замърсяваме, а по-скоро я връщаме в първоначалния и вид. Вярно, дребни сме, като ни съпоставиш с другите замърсители (да речем вулканите, че са най-големия замърсител с СО2 на света), но имаме завидни успехи. Кой друг може да произведе вещества, за които природата сама не се е сетила и да ги изпусне свободно в атмосферата, в океаните и прочее? Или пък да ги закара собственоръчно на 10 км височина, където самолетите си изхвърлят изгорелите газове?

За СО2, за това дали има или не глобално затопляне можем да разпъваме локуми години наред, но това, че конвенционалните енергийни източници са на привършване - това вече си е чиста монета. И трябва да оставим нещо на децата си, а не само сметища, сгуроотвали и погребани реактори.
Miro

Мнениеот petyostoev » 17.06.2009 13:47

В САЩ вече са усетили климатичните промени:

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2232991

Не,че и ние не сме.
petyostoev

Мнениеот Инженер » 17.06.2009 20:09

Йордан Иванов е реалист - гледа нещата от видимата им страна.Питам кой от вас какво видя вследствие на глобалното затопляне, което да е недвусмислено.Преди около 40 години се предсказваха страхотии вследствие на глобалното затопляне - океаните щяха да залеят милиони квадратни километри суша и други подобни.Това трябваше да се случи още преди 10-20 години.Да сте чули за такива неща?Аз чувам за някакво засилено топене на ледниците.Но къде отивт милиардите кубически километра вода?Най-вероятно пак там отиват - на полярните шапки.Кой направи статистика колко урагани е имало преди 100 , 50 ,20 години и последните 1-2години?
Реално е локалното замърсяване - ТЕЦ-овете са най-големия замърсител на атмосферата.Колите са непосредствения замърсител на градския въздух.А дърва са се горели за отопление и преди 1000 години.
Мисля ,че би трябвало да се насочат усилията към непосредствените замърсители - ТЕЦ и автомобилите.А слънчевите и вятърните централи работят в тази посока.ТЕЦ-овете трябва да намаляват , а колите да преминават на "чиста "енергия.Е, пътят е дълъг и труден , но ние надявам се сме застанали от правилната страна.
А на когото му харесва ,да си поддържа мнението за "глобалното затопляне".Това не би трябвало да пречи на никого , освен ако не предизвиква насочване на излишни усилия в недотам рационална посока.
Инженер

...

Мнениеот Gio » 17.06.2009 20:22

...темата за глобалното затопляне е не само тема, а добре разработена дългосрочна бизнес стратегия - има много материали в И-нет. Не искам да задръствам този форум с подобни материали - просто е въпрос на търсене. Иначе лично съм виждал топенето на ледниците - и в Аляска, и на Антарктика... Но това са си естествени процеси, които винаги са "вървяли"...
Аватар
Gio

Мнениеот valka » 17.06.2009 20:41

Написах в търсачката на abv.bg "петрол+човечество" и на какво попаднах! Ако може да се впрегне цялата тази кинетична и приятна енергия - проблема е решен. Вижте:

http://www.imadrugpat.org/sex-au%20dela.htm
valka

...

Мнениеот Gio » 17.06.2009 21:11

...връщате ме към идеята ми за реклама на соларен вибратор...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Lupus » 17.06.2009 21:13

Gio написа:...връщате ме към идеята ми за реклама на соларен вибратор...

Патентовай го! Идеален е за плажа! :D Слънце бол....
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия