Изкупните цени - изчисления и размисли.

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот hristovmario » 27.11.2009 11:30

Господин Матеев искам да Ви благодаря за форума, който сте създали и поддържате.
В един от вашите отговори по темата казвате че:

"Вече има утвърдена от правителството поправка, която очакваме да се гласува от парламента. В тази поправка се казва, че цените всяка година могат да се увеличават или намаляват по старата логика, но не могат да бъдат по-ниски от цената, по която сте сключили договора за изкупуване. Следователно имате гаранция, че цената, по която сте сключили договора, в никакъв случай няма да бъде намалявана за вас, дори и да я намалят за новите централи".

Ще Ви бъда много благодарен и съм сигурен ,че не само аз ,ако ни дадете малко повече информация(ако разбира се разполагате) за тази поправка и ни посъветвате към кого да се обърнем за да получим копие/чернова от нея.Това е документ ,който е решаващ за големите инвеститори в момента.
В Германия ,Италия ,Испания изкупната цена се гарантира в периода на склучения додовор по подобен начин на този който сте споменали.В момента в България това за съжаление не е така.

Благодаря Ви за отделеното време!
С уважение и поздрави от Германия
Марио Христов
hristovmario

Мнениеот Mateev » 27.11.2009 21:36

Изчакайте. Не е минала в Парламента. Може и да се позабави, защото в момента вече не говорим за една поправка, а за цялостно преосмисляне на енергийната стратегия на България и за промяната на всички закони, правилници и наредби, касаещи енергийното бъдеще. И в тези промени ще бъде отделено изключително внимание на централите от ВЕИ. Нещата отиват към по-добро, даже към много по-добро. Нашата асоциация (Българска Фотоволтаична Асоциация) вече активно участвува в работните групи по измислянето на поправките към законите и наредбите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот hristovmario » 28.11.2009 19:01

Благодаря Ви за отговора господин Матеев!

Ще чакаме с нетърпение да ни зарадвате през новата 2010 с добри новини!

С уважение
Марио Христов
hristovmario

Мнениеот Слънчо » 30.11.2009 15:09

Г-н Матеев, тези поправки защитавате от името на асоциацията или от името на STS Solar? Лобитата за ВЕИ-та само от асоциацията ли се представляват? Аз си мисля, че в този форум има достатъчно специалисти в областта , а също така и множество заинтерисовани лица, които биха могли да ударят едно рамо в тази насока. Ако не се обединят усилията за борба с другите лобита, ни очаква многа неравностойна борба. Затова не е много удачно отстрани 1000 човека да гледат как котката си играе с мишката и да подвикват с надежда, че мишката ще победи, а да се втурнат и да помагат, защото всички тук зависим от тази борба. Мисля че е време революционно и всеки би трябвало да даде каквото може от себе си безкористно, за да се създадат нормални условия, а пък след това неизбежно ще се съревноваваме помежду си. Без обидинение, план и стратегия трудно ще се преборите. Хубаво е че ЕС ни подпомага, но влиянието му е ограничено и нашите политици и корумпирани чиновници могат всичко много успешно да съботират в интерес на вече дебелите гушки (всички останали добре установени електропроизведители). Смятате ли, че представителите на ВЕИ-та в момента имат капацитета да водят успешна борба или тях повече ги интерисува наместването на по-добри позиции за момента в това лоби и представителство, без значение дали то си остава само една мишка.(компютърна мишка, която я използват както им е угодно, а тя си мисли че тя върши работата). От всички нас в този форум, освен голямата част , които са в България, има и много българи в чужбина, които имат интерес в този бизнес и биха могли също да допринесат в процеса. Но както казах, трябва първо да се мисли за обидинение на силите. Доброволци има много както виждам. Във форума имаше на няколко пъти повик за това, но гласовете увиснаха във нищото.
Слънчо

Мнениеот Mateev » 30.11.2009 19:12

Обединението вече го има. Нарича се Българска Фотоволтаична Асоциация. Създадена е от 17 фирми - Учредители, а утре ще имаме общо събрание, на което ще приемем още 19 фирми. Така че вече сме 36 фирми и предполагам, че бройката ще продължи да нараства. При това положение ние вече сме най-могъщата българска ВЕИ асоциация. Има още няколко, но те са едва ли не само на хартия.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 01.12.2009 00:06

...г-н Матеев, въпроса бе защо по време на формирането на нещата не се допитахте до всички нас тук - нали за това имахме този форум - това се опитват да Ви запитат хората... Бизнесмени зад граница, умеещи и можещи хора у нас, останаха без информация и се оказа, че Вие ще трябва да бъдете техен представител... Хайде, споделете...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Tokio » 01.12.2009 03:02

Gio написа:...г-н Матеев, въпроса бе защо по време на формирането на нещата не се допитахте до всички нас тук - нали за това имахме този форум - това се опитват да Ви запитат хората... Бизнесмени зад граница, умеещи и можещи хора у нас, останаха без информация и се оказа, че Вие ще трябва да бъдете техен представител... Хайде, споделете...

Много уместна забележка, особено пък след като заради исканията на споменатата асоциация спряха промяната на предназначението на земите за всички видове ВЕИ.... което ме кара да мисля, че едиствено членовете на тази асоциация имат полза от това, останалите да духат супата. Обещавам лично да се извиня на г-н Матеев, ако това не е така.
Tokio

...

Мнениеот Gio » 01.12.2009 11:10

...trader, аз не се кося. Отговорността да администрираш такъв форум /смея да твърдя, че това е най-силния такъв и то заради огромния интелектуален потенциал на колегите, които го посещават и списват/ е много тежка. Щом се поеме тази отговорност, ангажиментите са наистина големи. Малко или много тук са събрани надеждите на много хора, а като цяло мисля, че това е цвета на фотоволтаиката в България. Друг е въпроса да се проследи кой кой е в тази организация. Тя е поредната такава, а това , че нищо не се чу от никого до момента на излизане на информацията в пресата, е породено само и единствено от вътрешно фирмени интереси. Това обаче, според кредото на една такава организация, не бива да се случва... Е, по принцип поне... :)
Аватар
Gio

Мнениеот Слънчо » 01.12.2009 11:50

Радвам се за вас! Наистина явно сте уцелили десятката с влизането си в "най-могъщата" асоциация за ВЕИ в България. Не разбрах само как бихте излезли от ролята на мишката? Притеснявах се да не би да получа точно този самозадоволителен отговор. За жалост така и стана. Дано и форума които инициирахте да не завърши скоро, поради приключване на мисията му. Наблюдаването на тези боричкания за добро пласиране ме отвратиха фатално точно преди 19 години. Не намирам много разлика и сега в така асоцииращите се. Явно поколения трябва да изгинат за да се смени манталитета. Успех в посоката която сте си избрали да вървите, аз ще си вървя по моята пътечка, колкото и наивна да ви изглежда. Иначе форумът има все още този елемент на прогресивност и добронамерена взаимообразователност. Дано все пак такива изказвания, като моето, ви бъдат някакъв коректив и ви държат стъпили на земята. :!:
Слънчо

...

Мнениеот Gio » 01.12.2009 12:06

...до кого е посланието Ви, Слънчо?
Аватар
Gio

Мнениеот X5 » 01.12.2009 12:19

Mateev написа:... ние вече сме най-могъщата българска ВЕИ асоциация.
X5

Мнениеот Слънчо » 01.12.2009 12:27

Mateev написа:Обединението вече го има. Нарича се Българска Фотоволтаична Асоциация. Създадена е от 17 фирми - Учредители, а утре ще имаме общо събрание, на което ще приемем още 19 фирми. Така че вече сме 36 фирми и предполагам, че бройката ще продължи да нараства. При това положение ние вече сме най-могъщата българска ВЕИ асоциация. Има още няколко, но те са едва ли не само на хартия.

Съжелявам, не съм използвал досега "цитат" опцията и не знам как работи все още. Иде реч за отговорът на г-н Матеев. Но може би форумите са с друго предназначение и не трябва да се засягат такива теми. Съжелявам ако това не е мястото. Но мисля, че темата за налагане на полагаемото място на ВЕИ проектите е от жизнено важно значение не само на професионално ангажираните в бранша. Затова би трябвало да се разисква на всички нива за да има "разбиране". Всички потайности са предизвикани от користни помисли.
Слънчо

Мнениеот YordanIvanov » 01.12.2009 12:30

...
Последна промяна YordanIvanov на 17.02.2010 19:16, променена общо 1 път
YordanIvanov

Мнениеот Слънчо » 01.12.2009 12:50

YordanIvanov написа:Кво само спамите...туй комплекса е страшно нещо.

Съжалявам още веднъж за сантимента. Наистина изглежда не му е мястото тук
.....А, ето и един представител от младото поколение, вече лишен от комплекси. Ако ска г-н Йорданов да си поговорим за бизнес интереси....?

Нямам нищо против г-н Матеев и дори съм му благодарен за начинанието. Хубаво е обаче човек да има корективи в живота си. Той ще разбере за какво говоря...
Слънчо

Мнениеот Gio » 01.12.2009 13:20

YordanIvanov написа:Абе Вие сте страшни спамери.Каква потайност, какви пет лева.Аз с по открит бизнесмен от Матеев не съм говорил ако трябва да съм честен.И не забравяйте, че всеки си гледа интереса на компанията, фирмата или холдинга ако искате го кажете.Кво само спамите...туй комплекса е страшно нещо.

...SPAM? Явно терминологията Ви куца, Yordan Ivanov... Когато нещата започнат да се наричат с истинските им имена, все се намира някой, който да се изкаже неподготвен.
Аватар
Gio

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия