Водна риза за фотоволтаичен панел?

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Водна риза за фотоволтаичен панел?

Мнениеот estqwerty » 24.06.2012 21:40

ама наистина е изпълнена инсталацията!!! :)
аз си мислех че е майтап поста !!! :)
зита русе имат някакъв магически филтър. може да потърсиш връзки за тест да дадат един или дори те да го тестват.
http://www.zita-ruse.com/index.php?opti ... &Itemid=64
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Lupus » 26.06.2012 17:15

alabala963 написа:... След 5 дена....
Изводи:
1. Запазва се повишената производителност между 11.2% и 11.85%. При непроменени параметри на поливната система. Разликата явно идва от полъха на вятъра и по-високата околна температура.
2. С котления камък ........ проблем. Целия стринг побеля. Ужасссс :x . Сега ще трябва да го мия от котлен камък (рисковете на експеримента :D )

Бъдещи действия: - ще изследвам водата от сондата колко е варовита и има ли в нея желязо и манган (сега ползвах чешмяна вода).
- Трябва да помисля за автоматизиране на поливането(да е евтино, кретеноустойчиво и ефективно). Ако някой може да помага ще го приема на драго сърце, щото мааалко ми куца електрониката.

Та за сега прекратявам поливките, пък и то се очаква да вали тези дни, и изпадам в размисъл.

Ето и малко снимки....

Лично на мен ще ми е интересно какви ще са резултатите ако олаждането е отдолу. Тогава няма да има проблем с варовика. Мисля, че и резултата ще е по-добър в процентите, защото водата отгоре води до разсейване на слънчевите лъчи и отражения. Електрониката няма да е сложна, но си струва да се направи, ако се спреш трайно на такова решение. Аз поддържам идеята за водната мъгла, но трябва помпа и специални дюзи. Печалбата е в малкия разход на вода и по-ефикасното охлаждане в следствие изпарението.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот estqwerty » 26.06.2012 18:33

но отгоре има промяна на фазовото състояние което отнема най-много енергия докато отдолу просто ще си тече водата още повече че отгоре стъклото има по-добра топлопроводимост от колкото дъното което все си мисля че не е стъклено или дори и да е стъкло клетките са подредени върху някакъв изолационен матрял :) тук не съм в час вече ...
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот Lupus » 26.06.2012 22:46

estqwerty написа:но отгоре има промяна на фазовото състояние което отнема най-много енергия докато отдолу просто ще си тече водата още повече че отгоре стъклото има по-добра топлопроводимост от колкото дъното което все си мисля че не е стъклено или дори и да е стъкло клетките са подредени върху някакъв изолационен матрял :) тук не съм в час вече ...
Само опита ще покаже къде е истината! А и не говорим заобливане, а за мъглуване.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот alabala963 » 27.06.2012 09:00

От долу е малко сложно за монтаж. Не може да се обхване плътно целия панел. От горе мъглата пада върху панелите и ги омокря целите с фини пръски, които не се стичат, а се изпаряват, което е и целта на занятието. От горе се ползвам от гравитацията и полъха на вятъра, а от долу ще трябва да ги преодолявам, т.е от горе помагат, а от долу ще пречат.
Осигуряване на мъгла около панела без да се омокря самия панел е не ефективно. Ако под панела е мъглата и студения въздух пада на долу, то ефекта ще е още по-нищожен. Всичко това са само размисли, не съм го пробвал, но съм учил физика в училище и докато не съм убеден поне на 60% в успеха на експеримента не се захващам.

ПП. Ще чакам някой да пробва или поне да ме убеди на 60%, че от храстчето може да изскочи зайче.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Lupus » 27.06.2012 09:24

alabala963 написа:От долу е малко сложно за монтаж. Не може да се обхване плътно целия панел.
Така е.Дюзите трябва да се разпоожат на разстояние и така, че впръсканата мъгла да полепва по гърба на панела.
От горе мъглата пада върху панелите и ги омокря целите с фини пръски, които не се стичат, а се изпаряват, което е и целта на занятието. От горе се ползвам от гравитацията и полъха на вятъра, а от долу ще трябва да ги преодолявам, т.е от горе помагат, а от долу ще пречат.
Така е.Имаш обаче сериозния проблем с натрупването на варовик.
Осигуряване на мъгла около панела без да се омокря самия панел е не ефективно.
Така е.
Ако под панела е мъглата и студения въздух пада на долу, то ефекта ще е още по-нищожен.
Не е вярно. Охлаждането не е за сметка на охлаждането на въздуха, а на изпарението на водните капки на повърхността на панела. Топлообмена е директен.
Всичко това са само размисли, не съм го пробвал, но съм учил физика в училище и докато не съм убеден поне на 60% в успеха на експеримента не се захващам.
Ако човек е на 60% убеден, че е предвидил всичко няма нужда от експеримент! :D
ПП. Ще чакам някой да пробва или поне да ме убеди на 60%, че от храстчето може да изскочи зайче.

Както писах по-горе експеримента може да се направи само с два панела и една пръскачка за лозе.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Предишна

Назад към Слънчева енергия