Нови фотоволтаични панели с вградени в тях инвертори

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот venkap » 08.04.2010 17:29

Lupus написа:Не сте сгрешили - за 600V става въпрос. Данните за опитния образец се намират в една от научните публикации: "A Novel AC Module with High-Voltage Panels in CIS Technology"

Всъщност там е проблема. Как се присъединяват 600V, директно към трифазната мрежа?
venkap

Мнениеот DanielDimov » 08.04.2010 17:43

инвертора си се грижи от 600V DC да направи и синхронизира 380V AC
DanielDimov

Мнениеот venkap » 09.04.2010 10:29

Не става ясно как 800 клетки дават 600V DC. За такова напрежение ще са необходими 1200 клетки. Дори с намаляне на големината на соларната клетка, както те твърдят, площта на въпросният модул при 800 клетки би бил 8÷10m², а при 1200 клетки между 12÷14m². Друг е въпроса за плюсовете и минусите за такава технология, само си помислете колко трудно ще се транспортират и складират такива панели.
venkap

Мнениеот DanielDimov » 09.04.2010 11:14

явно четеш избирателно!

панелите би трябвало да са около 1.5 м2 с напрежение около 400 V - това прави 800 клетки всяка с площ 18.5 см2 или (ако предположим че са квадратни) с размер 43 мм

такъв панел не е никакъв проблем да се произведе по CIS технология
DanielDimov

Мнениеот petar1 » 10.04.2010 11:15

А има ли някаква информация някъде , кои са по добрите китайски модули и кои фирми са затворили производството на едно място? Има ли нещо като класация по качество , защото се вижда , че фирмите са доста , но как да се ориентира човек като избора става по голям?
petar1

Мнениеот Lupus » 10.04.2010 11:33

petar1 написа:А има ли някаква информация някъде , кои са по добрите китайски модули и кои фирми са затворили производството на едно място? Има ли нещо като класация по качество , защото се вижда , че фирмите са доста , но как да се ориентира човек като избора става по голям?

В тази тема обсъждаме панелите с вградени инвертори. Тях ли имате в предвид в питането си?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот petar1 » 10.04.2010 11:47

Питането ми е заради поста на DanielDimov от предишната страница и се отнася и за обикновенните модули по принцип.Все пак има разлика между китайски и китайски продукти все пак.Тъй като тази продукция е сравнително отскоро на пазара (мнооооогото производители на готови модули) и може би е по скоро въпрос на субективна оценка за качеството на изработка.Благодаря.
petar1

Мнениеот Lupus » 10.04.2010 11:52

petar1 написа:Питането ми е заради поста на DanielDimov от предишната страница и се отнася и за обикновенните модули по принцип.Все пак има разлика между китайски и китайски продукти все пак.Тъй като тази продукция е сравнително отскоро на пазара (мнооооогото производители на готови модули) и може би е по скоро въпрос на субективна оценка за качеството на изработка.Благодаря.

Ами за това сигурно има доста други подходящи теми. Нека не разводняваме и тая с офтопици!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот DanielDimov » 10.04.2010 16:47

напоследък стана много модерно да се твърди че произвеждаш всичко в собствена фабрика. много фирми го твърдят, но силно се съмнявам за всичките да е вярно! за да си 100% сигурен в това което ти казват - трябва да го видиш с очите си.

аз не съм ходил в Китай, но има няколко души от форума които са ходили и са гледали фабриките - нека те да кажат...
DanielDimov

Мнениеот venkap » 10.04.2010 19:58

@DanielDimov, искам да Ви благодаря за линка и за търпението. Признавам, че въобще не бях запознат с идеята и технологията на проекта.
venkap

Хора, помислете и за енергийната ни система!!!

Мнениеот singreflex » 14.08.2010 12:10

Чета с интерес дискусията, но в аналоговата електроника съм само добър любител, а имам една специалност "електроенергетика" и затова в мен напира въпроса - как така не ви се иска произведената енергия да е с трифазна структура на напрежение и ток, ако ще искате да продавате енергия, а не само да си я консумирате м енергоизолиран дом... Световната енергийна система неслучайно е трифазна - това прави евтин ПРЕНОСА на енергията на големи разстояния, а това е основен проблем на елетроенергетиката! Да не говорим, че и употребата на електроенергия за цели, различни от осветление и отопление - т.е. от чисто активни товари - става многократно по-труден при еднофазна система! Сравнете еднофазния мотор по параметри и конструкция с трифазния и става ясно!
Или нещо не разбирам от дискусията...?!?
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот lz1wvm » 14.08.2010 20:05

Аналоговата схемотехника е само до изхода на панелите.От там нататък е цифрова схемотехника.....може да отвориш един инвертор и да се убедиш.Производството и преноса на ел.енергия са различни неща.Преноса ще е по евтин,ако е по 6 фази,ама не е.

Сравнете еднофазния мотор по параметри и конструкция с трифазния и става ясно!

Дай да сравним трифазния,с монофазния компютър...телевизор и т.н. :lol:
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 14.08.2010 22:17

lz1wvm написа:Аналоговата схемотехника е само до изхода на панелите.От там нататък е цифрова схемотехника.....може да отвориш един инвертор и да се убедиш.Производството и преноса на ел.енергия са различни неща.Преноса ще е по евтин,ако е по 6 фази,ама не е.

Сравнете еднофазния мотор по параметри и конструкция с трифазния и става ясно!

Не му се връзвай на човека! Прочети му всичките постове, съпостави нещата и ще разбереш какво имам в предвид.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 14.08.2010 22:31

Вече прочетох и другите му постове.Явно разбира от доста неща.
lz1wvm

Мнениеот singreflex » 15.08.2010 19:33

Приятелю,
Ако си чел внимателно щеше да разбереш ОСНОВНАТА ми идея - че има огромно значение дали искаш система, която да ти топли и осветява вилата или искаш да ПРОДАВАШ електроенергия!
Написаното от теб за компютър или телевизор означава първото, а аз имах предвид ВТОРОТО! Електропреносната мрежа на света е трифазна (и това не е случайно!) - и ако искаш ДА ВКЛЮЧИШ НЕЩО В НЕЯ - трябва и то да е трифазно - иначе не може да стане хватката и то по технически (физически!) причини!
Защо си мислите, че енергетиката е много по-проста материя от електрониката?!?!?!? Поназнайвам и от двете и мога да ви уверя, че не е така! Вас, електрончиците обикновено ви заблуждава привидно по-простата схемотехника, но на физическо ниво нещата никак не са прости!!!
Темата на форума определено изисква всеобхватни познания по много нейни аспекти и затова е по-добре че можем тук да си помислим и споделим по нещо, а не да се джавкаме на дребно със весели закачки - не че не готино и разтоварването, ама не за това сме тук!
А?
;)
Мисли внимателно!
singreflex

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчева енергия