Интересна дискусия сте заформили. Искам и аз да си кажа мнението:
По въпроза за заплатите няма какво да се спори - ЖИВЕЕМ В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. А при нея има пазар на труда. И един човек получава като заплата точно толкова, колкото е неговата лична пазарна стойност. И ако иска да получава по-висока заплата - трябва да си вдигне цената посредством нови знания и умения. Справедливоста тука няма нищо общо. Цената на живота - също. Важно е само предлагането и търсенето. В момента в условията на кризата има огромно предлагане на евтина работна ръка. При мене например има една камара вишистки, които работят в производството на три смени със заплата около 400 лева. Какво да направя? Не съм виновен за това състояние на пазара. Ако случайно кукувица ми изпие акъла и реша да вдигна заплатата им на 500 лева, то тогава половината град ще се нареди пред портала с искане да постъпи на работа. Това вече сме го играли по време на предишната криза и тогава горчиво съжалявахме, че решихме да сме добри и да дадем малко по-достойна заплата на съществуващите работници.
Колкото до големите заплати по 2-3 хиляди лева и нагоре - да, давам такива и в момента. Но ги давам на хора, които го заслужават това. Към днешна дата има дефицитни специалности и там заплатите наистина са високи. Например дизайнерите или програмистите или ИТ специалистите или например мениджърите по продажбите.
Да кажа и за моето начало с труда като младеж:
По мое време беше задължително човек да учи и едновременно с това да работи. Правех го и аз. В трети, четвърти и пети курс на университета аз едновременно учех и работех, при това на 2 места по 4 часа. И понеже работех ключова работа (явно съм бил кадърен), получавах повече пари от баща ми и майка ми, взети заедно. Тогава бяха модерни ЦПУ-тата и имаше страхотен дефицит на кадри, които да им разбират и да могат да работят с тях. Та на едно такова ЦПУ работех и аз и за 2-3 часа всяка вечер получавах повече пари и от началника на цеха. По ирония на съдбата това се случваше в Мехатроника - завода, който в бъдеще го купихме по време на приватизацията.
Та какъв е извода?
Не търсете вината във външни хора или в държавата. Вината за лошото ви положение е само и единствено във вас. Живота ви е във вашите ръце и във вашата глава. И само от вас зависи дали в този живот ще успеете или ще го пропилеете.
Не забравяйте поговорката:
Неудачниците търсят и си намират виновници за собствените си проблеми, а в същото време победителите търсят и намират решение за същите тези проблеми.