Mateev написа:Грешиш !!!
Давайки панела на късо, ние отнемаме 18% от топлинната енергия и я превръщаме в електрическа. С това го охлаждаме. Обаче същата тази електрическа енергия го загрява, но със 17.99%. Както вече казахме, 0.01% остава в кабела. Това е.
А относно разсъжденията ти за видимия и инфрачервения спектър - там вече съвсем се обърка. Видим спектър е този, който вижда човешкото око. Освен това окото си има някаква характеристика на чувствителност. "Видимия" спектър на един модул е съвсем различен от този на човека и характеристиката на преобразуване в ток също е различна. Сравняването на око с панел е меко казано непрофесионално. Също така изказването ти, че едните лъчи топлят по-малко, а другите - повече - Хммммм - не знам какво да кажа. Топлят както едните, така и другите. Излъчват както едните, така и другите. Точна и ясна граница няма. И едните и другите са просто вълни с различна дължина, при това много близка една до друга. На фона на целия спектър те са едно и също нещо - една малка и тънка чертичка, а не две. Самото разделение на видими, инфрачервени и ултравиолетови е от позицията на човешкото око. От спектрална гледна точка няма точна граница и няма рязка промяна в характеристиките.
..........
Виждам, че темата се отклони, но аз ще продължа да питам, докато си изясня въпроса.
По написаното горе имам два въпроса:
1. До колкото ми стигат теоретичните познания за работата на фотоволтаичната клетка, топлината не участва в процеса на преобразуване на светлината в ЕДН. Поне така пишат по дебелите книги. Нагряването идва от хаотичното движение на ядрата. Поглъщането на фотони от тях повишава това хаотично (Брауново) движение. Когато обаче електрон погълне фотон, той минава на по-енергетична орбита, т.е. променя се енергетичното състояние на електронната обвивка. След като електронът поеме енергия, той може да се откъсне от кристалната решетка ( процесът има вероятностен характер ) и веднъж превърнал се в свободен електрон за него важат законите на PN прехода - винаги се озовава в P областта. Оттам назад - само през външна верига. Нагряването и охлаждането се подчиняват на законите на термодинамиката, а генерирането на ток - на законите на квантовата физика и механика. На базата на тези постановки аз правя извода, че никаква топлинна енергия не се преобразува в електрическа. Напротив, колкото повече топлинна енергия е погълнала клетката, толкова процеса на преобразуване на светлината в електрически ток е с по-ниско КПД. Има ли грешка в тези разсъждения? Има ли нещо в разбирането ми за работата на фотоволтаичната клетка, което е погрешно?
2. Относно понятието "видим спектър". Строго научно погледнато, за обяснението на работата на фотоволтаичната клетка то е не особено коректно. Използвах го само заради факта, че е по-разбираемо за човека от точното задаване на честотните граници на този спектър. От друга страна "видимия спектър" и спектъра, в който работят масово ползваните фотоволтаични клетки в голямата си част се препокриват. Така ли е? Някой може ли да ми даде графика на спектъра, в който КПД на клетките е най-голям?