Общината ще ме глоби ли ако инсталирам сл.панели?

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

Общината ще ме глоби ли ако инсталирам сл.панели?

Мнениеот dave_stone » 17.10.2014 09:13

Имам ли право да инсталирам сл. панел ако не съм взел разрешение от общината ?

И дали има разлика за малък панел, 2 панела, цял покрив ?
dave_stone

Re: Общината ще ме глоби ли ако инсталирам сл.панели?

Мнениеот bubolinka1 » 17.10.2014 11:19

Има значение кой от съседите ще се оплаква и да не литне някой заедно с покрива, защото 50кг /кв.м е една буря, чак тогава идва Общината за незаконното строителство. А дали защитата ще е поради маловажност на нарушението....респ. предупреждение...???!)))) е въпрос на аргументи.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Mateev » 17.10.2014 13:26

В България слагането на един панел на покрива изисква документация и разрешителни, съизмерими с тези на строителството на АЕЦ БЕЛЕНЕ.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bubolinka1 » 17.10.2014 13:32

Щом на 5 панела им викат, че са централа за производство на ел...в Общината, а когат е за собствена консумация питат, какво ще стане ако произведе централата повече от колкото сте потребили- ще ви я платят ли ? На отговора "Да", следва заключението, значи ще продаватееееееее....И разрешението за строеж си го спазваме, щото разрешение за монтаж нямат предвидено// пояснявам, че централите се строят, а системите се монтират според ЗЕВИ/, но не и според Общината.

След това в ЕВН според закона не са необходими проекти, а становища, но за ЕВН се изисква съдържанието на проекта, пък заглавието не е от значение. / те донякъде имат право, ама след това и присъединяването го гласят по същия начин, че и цената....Дявола чете евангелието- за това се приготвяш, без да бързаш да ти се връщат парите и си на правилното място, с правилните хора.

Ирония на съдбата е, че когато реших, че в тая държава един лев няма да вложа, съответно пари с които не са купувани кюфтета, започнах да слагам в КТБ...Еми то само си показва, че тая държава и за НИЩОПРАВЕНЕ не става. Добре, че ми убиха амбициите за НЕЩОПРАВЕНЕ, та не са ми притрябвали тия пари веднага..
bubolinka1

Мнениеот fu4ko » 17.10.2014 19:49

А за слагането на колектор за топла вода изискват ли разрешителни?просто ми е любопитно.Щом е за собствена консумация значи няма да се продава.Какви са тези работи за да питат,малоумни ли са
fu4ko

Мнениеот Mateev » 18.10.2014 23:39

За колектори с топла вода няма сериозни регулации - слагай си колкото искаш, стига да са на покрива или на стената на някоя законна сграда.

За панели обаче това не е така - те се водят ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ и върху тях с пълна сила се стоварват всички възможни регулации на ЗУТ и Закона за енергетиката.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 19.10.2014 08:26

По пътя на логиката слънчевите колектори също са опасни пък за тях нищо.Как ли пък не бих плащал за документи и разрешителни за 1кв панели.Освен това като не става на покрива ще ги сложа в двора и ще ми реснат на манивелата.
fu4ko

Мнениеот Блудният син » 19.10.2014 12:42

За общината не знам, ама съседите сигурно ще питат. Обясняваш им, че системата ти е с експериментална цел, че никога няма да произведе достатъчно, за да продаваш, ползваш си там, каквото произведеш, като постоянен ток и, може би, единственият проблем, за който ще трябва да се безпокоиш, е някой озлобен и оскотят кухчо да не ти ги начупи, щото си бил от "зелената мафия". Дори "централи" да ги наричат, за един-два панела мислиш ли, че ще скочат? Говоря за властите и /или и/ ЕРП-то.
А, да: и виж, там, да не е точно на покрива а, примерно, на балкон като сенник /или нещо такова/.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот fu4ko » 19.10.2014 13:42

Блудният син написа:За общината не знам, ама съседите сигурно ще питат. Обясняваш им, че системата ти е с експериментална цел, че никога няма да произведе достатъчно, за да продаваш, ползваш си там, каквото произведеш, като постоянен ток и, може би, единственият проблем, за който ще трябва да се безпокоиш, е някой озлобен и оскотят кухчо да не ти ги начупи, щото си бил от "зелената мафия". Дори "централи" да ги наричат, за един-два панела мислиш ли, че ще скочат? Говоря за властите и /или и/ ЕРП-то.
А, да: и виж, там, да не е точно на покрива а, примерно, на балкон като сенник /или нещо такова/.

Именно.Точно това имах и аз в предвид,че няма да произвежда достатъчно за продажба.Съседите нема проблем.За два панела едва ли ще скачат.Балкон нема.Има тераса ама има и пред нея ябълка и фърга сянка.Не става.Двор колкото щеш ама...друг е проблема.
fu4ko

Мнениеот bubolinka1 » 20.10.2014 14:55

Преди 5 години сложих един слънчев панел за топла вода по програма за енергийна ефективност и никой никакви документи не ми е искал относно съгласие на съседите, технически или конструктивни изисквания. Само спецификация на системата и данни за оторизираната фирма задължаваха да бъде с кредит от определена от тях банка. Таксите по банката и надценката на "оторизираната фирма" изядоха подпомагането- само това ще кажа, но пък само ходиш с ръцете отзад и обикаляш банките..

Но само след 3 години тази система остаря и не виждам никаква пречка, вместо 1 панел за топла вода, да се сложат 3 панела за ток..да сгряват реотана. И в единия и в другия случай все зависи от съседите да се оплакват-респ. тяхното съгласие на събрание е необходимо. Програмите са безполезни, а документи не биха били неоходимо, ако не се свързва с мрежата официално. / за домашно ползване/. Но едно събрание на съседите си трябва винаги, най-малкото да се упомене, че е предвидено място и останалите да си сложат когато се сетят. Евентуално определяне на място по площ да се вземе решение и после да се спази, та да не се налага след оплакване на първата баба, да демонтираме системата и панелите да са под възглавницата щото няма кой да ги купи повече.

Друго ако няма, то протокол от събрание за съгласие на съседите да има, да е уточнена площта за всеки един от тях/ съобразно процента на общите части/ и подписи на присъстващи 2/3 от общия сбор от площта на етажната собственост както си е по чл. 13 ЗУЕС

Примерен текст е горе-долу следният по точките от дневният ред/ който не е съгласен- може и друго/
1. Вземане на решение за разпределяне на идеалните части от общото таванско под покривно пространство и останалите общи части на сградата/ стълбище, външна облицовка/, да бъде по правилото на чл. 17 ал 4 от ЗУЕС, по площ и като съотношение между сбора на площта на самостоятелния обект и складовите помещения, придадени към всеки от апартамент9ите, разделен на сбора от площта на всички самостоятелни обекти и придадените складови помещения, като така полученото число се преобразува в проценти за всеки един от съсобствениците в етажната собственост на входа.

2. Вземане на решение за разпределяне и съгласие за монтиране върху сградата с покривно пространство от 216 кв.м. по правилото по чл. 17 ал 6 от ЗУЕС, а именно: съгласие за извършване на монтаж на инсталации използващи слънчева енергия монтирани върху сградата, като дават съгласието си площта на покрива да се разпредели по равно за всеки един от съсобствениците, а именно от по 35,5 кв.м за всеки един от съсобствениците в етажната собственост/ на входа/, за да имат равни възможности при бъдещи свои желания, да извършат монтаж на покривни инсталации използващи слънчева енергия за собствени нужди, както и даване на съгласие за присъединяване към газ снабдителната или електроснабдителната мрежа ако това е необходимо.

Текста по т.2 е примерен и взема отношение за присъединяване към другите съществуващи мрежи, в случай, че някой се сети да му трябват. Щото я си представете, че след 5 години започнат да се продават системи за метанизация на водород- пак събрание на съседите от чужбина ли ще правим с осигуряване на 2/3 -мнозинство 67%?
bubolinka1

Мнениеот Блудният син » 21.10.2014 10:59

fu4ko, аз защо останах с впечатление, че живееш в собствена къща, без калкани и т.н., сам стопанин на себе си? За блок Буболинката е прав но, ако си в къща, дали има за какво да се разправяш тогава с когото и да е? Освен, ако не искаш да ти признаят застраховка имущество /за покрива, да не тече, за панелите-да не паднат и т.н./. В такъв случай, застрахователите всячески се измъкват от плащания та, да не се наложи и за 2 панела /на собствен покрив и само за собствени нужди/ да вадиш бумаги, все едно, строиш АЕЦ.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот fu4ko » 21.10.2014 19:53

В къща съм.Не е собствена.За два панела!?никогиш.Ще ги насадя в двора и пак ще мойта!
fu4ko

Мнениеот sanitariu » 29.10.2017 14:15

Изискват ли се в момента някакви разрешителни за слънчеви панели за ток сложени в/у покрив на собствена къща на място извън регулация ?
Ток няма да се продава на никого нито ще се купува от ЕРП. Изцяло off-grid.
sanitariu

Мнениеот Zagy » 03.11.2017 14:18

Искам да сложа 2 панела по 100 вата на терасата - ще има ли някакъв проблем?
Zagy

Назад към Слънчева енергия