ИНТЕРЕСНО

Информация за слънчевата радиация и слънчевата енергия. Теория, модели, калкулации, реални данни.

Модератори: Mateev, Admin

ИНТЕРЕСНО

Мнениеот МИЛЕН ЖЕЛЕВ » 14.08.2009 00:08

ПО ОТНОШЕНИЕ НА КАРТАТА НЕШТО НЕ МИ СЕ ВЪРЗВА,ВИСОКАТА СЛЪН4ЕВА РАДИАЦИЯ В ДОБРУДЖА МИ СЕ ВИЖДА ЛОГИ4НА,НО ОТ КАДЕ НА КАДЕ СМОЛЯН ИМА ТАКИВА ВИСОКИ ПОКАЗАТЕЛИ,НАЍ-ВИСОКИТЕ ДОРИ,ВЕРОЯТНО ДАТ4ИКЪТ НЕ ОТ4ИТА ПРАВИЛННО ИЛИ ИМА НЯКАКВО ЛОГИ4НО ОБЯСНЕНИЕ?
МИЛЕН ЖЕЛЕВ

Мнениеот bsdimitrov » 14.08.2009 09:13

Здравейте , слънчевата радиация е в пряка зависимост от множество фактори :
-Ъгълът на падане на слънчевите лъчи е различен за различните части на земното кълбо
- атмосферата, при което по-голяма част от слънчевите лъчи се пречупват или отразяват
въздух (замърсявания над пренаселени и промишлени райони)
-надморска височина
-подстилащата земна повърхност , наличие на езера и други водни басейни
-микроклимат
[u][u][b]Така че, освен логически допустимо над даден регион да има по висока радиация , то можем да кажем че е предопределено!
bsdimitrov

Re: ИНТЕРЕСНО

Мнениеот ИванПлачков » 07.09.2010 14:49

МИЛЕН ЖЕЛЕВ написа:ПО ОТНОШЕНИЕ НА КАРТАТА НЕШТО НЕ МИ СЕ ВЪРЗВА,ВИСОКАТА СЛЪН4ЕВА РАДИАЦИЯ В ДОБРУДЖА МИ СЕ ВИЖДА ЛОГИ4НА,НО ОТ КАДЕ НА КАДЕ СМОЛЯН ИМА ТАКИВА ВИСОКИ ПОКАЗАТЕЛИ,НАЍ-ВИСОКИТЕ ДОРИ,ВЕРОЯТНО ДАТ4ИКЪТ НЕ ОТ4ИТА ПРАВИЛННО ИЛИ ИМА НЯКАКВО ЛОГИ4НО ОБЯСНЕНИЕ?

Хехе, човеко, грешката не е в уредите, а в твоята логика!
Именно над Смолян аз бих очаквал по-висока радиация от Добруджа!
По-южните райони имат по-вертикален ъгъл на падане на слънчевата светлина, а планинските - по-чист въздух!
ИванПлачков

Мнениеот YordanIvanov » 07.09.2010 18:50

Колегата Плачков, не ми се обиждайте но почетете малко повече форума.Дали централата ти е в Сандански, Силистра, с. Богутево(смолянско) или София, ако не е с голяма мощност, не е болка за умиране.Тука има хора, които четат с интерес и на всичкото отгоре си пишат проектите чрез форума :o :o :lol: :lol: :lol: :lol: , нека не ги объркваме, че да не спастрят някой крив одит :)
YordanIvanov

Мнениеот ИванПлачков » 18.09.2010 18:49

YordanIvanov написа:Колегата Плачков, не ми се обиждайте но почетете малко повече форума.Дали централата ти е в Сандански, Силистра, с. Богутево(смолянско) или София, ако не е с голяма мощност, не е болка за умиране.Тука има хора, които четат с интерес и на всичкото отгоре си пишат проектите чрез форума :o :o :lol: :lol: :lol: :lol: , нека не ги объркваме, че да не спастрят някой крив одит :)

Няма причина да се обиждам, наистина сте прав, но явно не съм бил разбран - исках не да давам съвети къде да си правим централите, а да репликирам едно категорично неправилно разбиране на конкретен човек, нищо повече... Да не се заблуждава първосигнално, това е. Добрият подход е да се планира КОНКРЕТНО, а не по принцип!
ИванПлачков

Мнениеот lz1wvm » 18.09.2010 19:29

ИванПлачков...преди известно време,беше модерно да се слуша музикалната група DURAN-DURAN,а знаеш ли защо се казваше така :?:
lz1wvm

Re: ИНТЕРЕСНО

Мнениеот Mateev » 20.09.2010 08:25

МИЛЕН ЖЕЛЕВ написа:ПО ОТНОШЕНИЕ НА КАРТАТА НЕШТО НЕ МИ СЕ ВЪРЗВА,ВИСОКАТА СЛЪН4ЕВА РАДИАЦИЯ В ДОБРУДЖА МИ СЕ ВИЖДА ЛОГИ4НА,НО ОТ КАДЕ НА КАДЕ СМОЛЯН ИМА ТАКИВА ВИСОКИ ПОКАЗАТЕЛИ,НАЍ-ВИСОКИТЕ ДОРИ,ВЕРОЯТНО ДАТ4ИКЪТ НЕ ОТ4ИТА ПРАВИЛННО ИЛИ ИМА НЯКАКВО ЛОГИ4НО ОБЯСНЕНИЕ?

Ако погледнете какво малко петънце е България на глобуса на земята, веднага ще осъзнаете, че високо горе в атмосферата радиацията над цялата страна е практически една и съща. И ако въобще в различните региони има различна радиация, търсете причината в локалните метеорологични условия, които образуват облаци или мъгли. В Северна Добруджа винаги има вятър, който "издухва" мъглите и облаците. Софийското поле е мъгливо и освен това често се замърсява от смог. Предпланинските региони имат висока влажност, а от там и предпоставки за разкъсана облачност в сутрешните часове. Високопланинските региони поради своята височина често са над нивото на мъглите и облаците. Та това всъщност са истинските фактори, водещи до по-малка или по-голяма радиация в дадени региони на България. Заради това за определяне на радиацията е по-добре да използва метеорологичната програма METEONORM, а не абстрактната и силно теоретизирана PVGIS.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 21.09.2010 10:31

Освем това , по-интересно за инвеститора , е не само слънчевата радиация , а производството на енергия от дадена инсталирана мощтност . Тя пък е в зависимост и от дневната температура на околната среда . На високо се намират места с средно-годишна дневна температура под 6 градуса по Целзий , което е чудесно , както за панелите , така и за инверторите .
dido 2

Мнениеот DanielDimov » 21.09.2010 14:20

така е - в Европа рекорда за относителна производителност (kWh/kWp/y) се държи от една инсталацийка на покрива на планинска хижа в Швейцария на височина 3500 м :D
DanielDimov

Назад към Слънчева енергия