ДКЕВР насрочва открито заседание за цените на тока от ВЕИ

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 24.03.2008 22:02

Vandal написа:В крайна сметка утре ще има ли предварителна среща!

Утре ще има предварителна среща пред ДКЕВР. Трябва да се подпишат под документа колкото се може повече хора. Официална версия на документа е внесена още днес, за да си има входящ номер. А утре само ще съберем подписи.

Аз няма да присъствувам, защото в последния момент ми изникна един неотложен ангажимент. Но Търговския Директор на СТС Солар Станимир Шанов ще присъствува и ще се подпише от името на фирмата.

Самото заседание ще започне от 10:00 и вероятно ще трае максимум 2 часа. Ще има възможност за мнения от присъствуващите. От наше име (соларното общество) ще говорят шефовете на две екологични асоциации - едната от Благоевград, а другата - от Варна. Ще имате шанс и вие да си кажете думата, но трябва да бъде кратко и ясно.

Шансовете да се повиши цената от днес за утре са минимални. Самия Киряков работи от септември миналата година, за да успее да повиши цената на ветрогенераторите с някой друг процент. Ние се включваме прекалено късно. Но е много важно да сме там и да препълним залата. И да сме активни. Защото след това ще ни обърнат сериозно внимание, когато започнем едно по едно да внасяме предложения за промяна на цените и законодателството. И според думите на Киряков, има голям шанс 70-80% от нашите искания да бъдат удовлетворени.

Ако пак стане българска работа и дойдат само няколко човека - тогава за каква борба говорим? И на какви успехи се надяваме? Давайте да се отказваме докато е време.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 25.03.2008 01:34

За съжаление аз също няма да мога да участвам. Надявам се все пак да има достатъчно желаещи и обещавам следващия път да присъствам. Искаше ми се да се постави и въпросът с цената за изкупуване от малките централи, както и определянето на по-висока граница за това що е то малка централа. Ако не 50 kWp, то поне до 20 със сигурност би могло да се брои за малка, на база разходите за единица мощност.
Miro

Мнениеот Mateev » 25.03.2008 20:11

Добре че не дойдохте. Не пускат кого да е. Залата е малка и обикновенно се пълни от журналистите и от определени фирми и асоциации, които имат покана. Представител на СТС Солар успя да влезе, само защото се представи като представител на EOS TEchnologies, които имаха покана, но не дойдоха.

Както и да е. Лошата новина е, че цената остава същата. Но и добрата новина е, че цената остава същата. Защото можеше и да е по-лошо. За друга цена ще можем да говорим само когато вече има направена централа, която да е работила цяла година и да благоволи да предостави пълните си счетоводните си отчети. Но ще трябва ние да се поразтропаме. Защото и в момента има такива централи (например в Айтос), но ДКЕВР не си е направило труда да събере информацията. Но за догодина ние ще знаем и още от януари трябва да се подготвим с информация и с искания към ДКЕВР. И така ще е всяка година. И ще искаме индексирания на цената, инфлацията и т.н. Защото ако не поддържаме огъня, може и да загасне.

Другата информация, която получихме е, че собствениците на двата огромни проекта за мегаватови централи, за които писаха вестниците, вече са се отказали. Защото за тях ДКЕВР е определил специална персонална цена, която е по-ниска от нашата.

Явно ДКЕВР няма нужда от малко на брой огромни централи, а от много на брой по-малки. Явно такава е и политиката на правителството, съдейки от мерки 311 и 312 на МЗ. Освен това ни посъветваха да бъдем по-активни и да си търсим субсидии зад граница.

Отделно дето много им тежи високата изкупна цена и се притесняват от социалната страна на въпроса. И са прави. Все пак ДКЕВР защитава на първо място крайния потребител и изцежда докрай не само нас, но и всички ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, АЕЦ-ове, ЕОН, ЕВН, ЧЕЗ, НЕК и т.н.

Следователно ако искаме някаква промяна на положението към по-добро, трябва да се обърнем не към ДКЕВР, а към законодателната и изпълнителната власт. И да си намерим лоби в парламента. И тихомълком да прекараме една две дребни корекции в закона за ВЕИ, с които ДКЕВР ще е длъжно да се съобрази. Също така няма да ни е излишно и едно рамо от някой еврокомисар в подходящия момент.

Към момента трябва да изоставим мечтите за хиляди покриви с централи, както е в Германия. И да се концентрираме в търсене на депутатско лоби. Някой да може да помогне с нещо по въпроса?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 25.03.2008 21:02

Ами аз не съм някой специален, но успях да вляза без проблем.
Може пък да съм имал късмет защото закъснях. Като и да е.
Беше просто една голяма говорилня. Шушулов каза че който има възражения, може писмено да ги представи до 31.03. но да не се надява да си сменят становището. По добре да не беше го казвал.
Между другото някой да знае банка която дава кредит на 7,2% да свирка, защото според Шушулов банките давали кредити без проблем на тази лихва.
Абе много лошо впечатление ми направи "пофесора".
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 25.03.2008 21:40

Явно е свикнал на атаки от кого ли не. Ние за него сме дребни риби. Представи си какъв натиск му правят EON или атомната централа например. Бъди сигурен, че за него вече е станало професионално изкривяване да отсвирва всеки, който се опита да предяви претенции.

Затова мисля, че трябва да подходим по друг начин. Това с някакво изказване тук или там си е направо губене на време. Трябва да се работи с официална кореспонденция, на която те трябва да дават официален отговор. Но не ДКЕВР. Трябва да опитаме по-нагоре.

Бъди сигурен, че всички властимащи са "имунизирани" от критиките и претенциите на "стадото". Така се оцелява, когато си във висините. Няма друг начин. Кокала е голям и трябва да се бориш за него със зъби и нокти. Защото опозицията също си точи зъбите за кокала. А ние от стадото сме само наблюдатели. И никой не се съобразява с нас. Освен по време на избори, но тогава ни лъжат лесно.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 25.03.2008 22:03

Mateev написа:И да си намерим лоби в парламента. И тихомълком да прекараме една две дребни корекции в закона за ВЕИ, с които ДКЕВР ще е длъжно да се съобрази. Също така няма да ни е излишно и едно рамо от някой еврокомисар в подходящия момент.

Препоръчвам да се работи с ГЕРБ навсякъде.
1. Те имат заложена по програма специализация в енергетиката.
2. Ще спечелят следващите избори.
3. Имат евродепутати.
4. Имат разбиране за субсидиите от Европейски фондове.
5. Имат Бизнес секции по места, където тези проблеми могат да се коментират, с цел да се подготвя почвата.
Lambov

Мнениеот Vandal » 18.03.2009 18:54

Тази година ще има ли обсъждане.
Някой чул ли е нещо по въпроса!
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 18.03.2009 19:04

до края на Март трябва да е минало заседанието и да има новина :)
DanielDimov

Мнениеот dobrin » 19.03.2009 14:29

Виж в Нормативни документи.
dobrin

Мнениеот BulSpace » 21.03.2009 20:33

Да, ще има обществено обсъждане на 24.03.2009 от 10:30, в сградата на комисията - бул. Дондуков 8-10, ет. 4, зала № 4. Дано успеем да аргументираме още по-голямо повишение и да ни чуят...
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

Нестабилните цени на ВЕИ

Мнениеот Bozidar » 12.05.2009 12:14

Струва ми се че освен равнището на цените (което може да е приемливо или не) още по-голям е проблема за тяхната стабилност (или нестабилност) за следващите 25 години.

Основният проблем е че преференциалната добавка могат да ти я намаляват всяка година с 5% спрямо предходната. Грубо пресметнато, за 20 години си без преференция, тоест каквито и сметки да правиш, си на загуба. На база 690 лева префернция, 5% са около 35 лева (не правя точни сметки, само примерно наум), и отиваме на 655 лева за 2010. Ако го намалим с още 5% (или 33 лева) за 2011, нещата загрубяват. Проблема е че такова намаление не може да се компенсира от увеличението на базовата цена от 64 лева (пак говоря наизуст с приблизителни цифри), която в общи линии расте с инфлацията.

Друг проблем е че ако се приеме да се работи с формулата за ниакаква стандартна рентабилност, с времето цените на панелите ще падат, и съответно цените на енергията трябва да пада. За да е коректна ДКЕВР, трябва да започне да дава цени за електроенергия в съотвтествие с това коя година си изградил централата, иначе тези които си я направят сега след 5 години ще получават ценита които ще компенсират инвестиции с около 50% по-евтини (например) порди научно теническият прогрес (ей, още ми остават фрази от времето на Указ 56 :)). А то аозначава да ти умре рентабилността.

Предполагам че имам някои грешки в логиката или изчислениятя и ще се радвам да ги изясним, но според мен борбата трябва да се насочи кам гарантиране на постоянни (или растящи цени). От тази гледна точка трябва да се промени закона, който за момента остава свободни ръцете на ДКЕВР да прави каквото си иска.
Bozidar
Bozidar

Мнениеот lz1wvm » 12.05.2009 20:41

Тази година казаха че няма да вдигат цената на тока(за потребители).Но мисля че следващите години ще има покачване.Така че ако мислим за 20 години напред може да караме и без преференции-живот и здраве.
lz1wvm

Предишна

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ