Бунтът и ние

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: Бунтът и ние

Мнениеот powerdistributor » 17.03.2013 23:05

Прочетох доста фантастика на тема електромери, наша собственост и съм впечатлен от теории на конспирацията. :lol:
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот lz1wvm » 18.03.2013 14:23

powerdistributor написа:Прочетох доста фантастика на тема електромери, наша собственост и съм впечатлен от теории на конспирацията. :lol:

Ти пък кога започна да разбираш и от електромери :D .
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот powerdistributor » 18.03.2013 17:23

lz1wvm написа:Ти пък кога започна да разбираш и от електромери :D .

Навремето като почнах в релейна защита, като новобранец постоянно ме викаха на "бригади" към Пласмента, та ги понаучих, както и попълването на карнети "на коляно", наложими се по-късно да работя с монополиста на доставките - Frodexim и т.н. :D
powerdistributor

Мнениеот lz1wvm » 18.03.2013 22:49

Eми сподели ги тези неща,хората като говорят за електромери,ти почваш за конспирация.Сподели и твои виждания и разбирания по въпроса.В темата имаше конкретни питания(дори и примери от разминавания на показанията на електромери).А като погледнеш реално на нещата,кой краде по-вече,циганите или ЕРП :D .Хубаво е да споделиш какво е твоето мнение по въпроса,а не да ми говориш за конспирация.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот powerdistributor » 19.03.2013 11:03

Отдавна няма инкасатори на работа към ЕРП, а изнесена дейност (outsourcing) към фирма, чрез която се постигат и други финансови резултати. На отчетника се плащат стотинки на електромер, като той разполага единствено с хенд-хелд терминал и ключ тип Месан 5 за външната врата на таблото. Служители на ЕРП от централни функции (дирекции) занимаващи се с УЕД или енергиен контрол разполагат с техническите средства за бъркане в електромера - лаптоп и оптична глава, както и секретен ключ (Locking system) с ниво на достъп за отваряне на щита (вътрешната прозрачна врата) на ел.мерното табло, както и още един тип глава, която се позиционира върху щита (по-рядко) и чете без физически контакт с електромера. Големите стопански потребители са на SMART и се отчитат дистанционно. :D
powerdistributor

Мнениеот Joro762 » 19.03.2013 14:42

Колега виждам ;че ни усведомяваш нас с много точна информация от кухнята на ЕРП ;защо не вземеш по обратния ред да запознаеш колегите си с истината за ВЕИ че така като съм разговарял с някои от тях излиза ;че хал хабер си нямат от сектора като се започне от какъв е реалния дял на веи та се стигне до каква печалба може да има годишно собственик на малко или средно ВЕИ съоражение .Благодаря ти предварително за което .
Joro762

Мнениеот Lupus » 21.03.2013 10:03

powerdistributor написа:Прочетох доста фантастика на тема електромери, наша собственост и съм впечатлен от теории на конспирацията. :lol:

Ето още нещо от "теорията на конспирацията", чуто току що по "Хоризонт". Разказва го инженер, вероятно колега, който разбира от хардуер и софтуер.
Къща, в която единствения включен електроуред е алармената система. Знае се точната консумация и се контролира. Независимо от това електромера отчита значително завишени показания. Неговата теория е следната:
Още преди монтажа в електромера е имплантиран допълнителен софтуер или програмата му за работа е модифицирана (нещо като вирус).
Този софтуер се активира дистанционно или в определено време за много кратък период. Той натрупва показания в регистрите и отново преминава в "летаргия". Човека даде и конкретни идеи как това може да се хване от прокуратурата. Веднага след това водещата интервюира служителка на ДАМТ, която открито призна, че контрола на софтуера не е тяхна работа при провежданите проверки на електромерите.
И малко мои разсъждения по чутото. Не е необходимо с тази манипулация да е запознат инкасатора или той да участва в нея. Или това да става дистанционно. Достатъчно е този "вирус" да се активира от терминала за отчитане в момента на самото отчитане. Действието на софтуера отнема милисекунди!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Markov » 21.03.2013 14:08

По времето на комунизма при Тодор Живков бяха измислили "нов икономически механизъм". Шопа казваше по този повод:"Щом е механизъм, нема начин да не се развали". И се развали, както се развали и цялата им идеология.
Сега можем да кажем: Щом има софтуер, няма начин да не може да се бръкне нерегламентирано в него :D .
Въпроса е кой кога как и защо го е направил и дали изобщо го е направил?
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Mateev » 21.03.2013 14:13

Сега като се замисля, един такъв софтуер наистина може да се направи "НЕУЛОВИМ". Ако аз трябваше да напиша такъв софтуер, със сигурност щях да сложа такава логика, щото неговата работа да не може да бъде доказана. Например знаейки, че в метрологията тестовете обикновенно траят 24 или 72 часа, аз щях да сложа логика в софтуера да се активира чак след например 180 часа непрекъсната работа. Освен това бих следил консумацията на дадения потребител и бих се адаптирал към неговия денонощен график. И щях да правя корекции тогава, когато той "не ме гледа" - например в 17:05 часа - работното време е свършило и няма инкасатори, а собственика още не се е прибрал от работа. А ако товара през мене е равномерен - щях да "съобразя" че вероятно се намирам на стенд в метрологията, и нямаше да бъзикам показанията.

И така само с 5 минути мислене вижте какво "създадох". А сега си представете какво ще направи програмист, на когото това му е възложено и той цяла една година мисли как да направи НЕУЛОВИМ СОФТУЕР ЗА МАНИПУЛАЦИЯ НА ПОКАЗАНИЯТА В НЕЧИЯ ПОЛЗА. Ами наистина ще направи НЕУЛОВИМ СОФТУЕР. А с тези дистанционни отчитания може да се направи дори и нещо повече - ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЯЕМ НЕУЛОВИМ СОФТУЕР. Тогава в логиката за прикриване ще се добави и командата от човек, който да казва на софтуера кога е безопасно да надписва и кога трябва да си трае.

Не казвам че такова нещо има. Казвам само, че вероятно е детска играчка да бъде създадено. И че в момента, в който работата стане напечена, оператора ще подаде команда "скрий се и никога повече не се показвай" и така доказването ще стане АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО. И не се знае дали такава команда вече не е подадена.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 21.03.2013 14:21

Най-лошото в случая е, че такава манипулация трудно се доказва! Дизасемблирането на вече компилиран код до първоначалния сорс е почти невъзможно. Може да се докаже, че има манипулация чрез сравнение с кода на гарантирано "непипан" електромер, но трудно ще се докаже каква е тя! Един от малкото възможности за доказване е анализа на записа в регистрите "запис по запис" и търсене на резки кратковременни скокове в консумацията.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот estqwerty » 21.03.2013 21:54

аз пък имам оферта за 700 левова невидима манипулация която да свие 20% от потреблението ми.
предполагам има хора на които ще им върши работа - мен тия 20 % не ще ги избивам прекалено много години. поне докато не ми упгрейднат електромера да ме удря с 30-тина процента отгоре.

до токо-дистрибутора :) весел ник -
1. трябва ли ми парола да си чета електромера - само четене, на мен не ми трябва друго.
2 имаше друг въпрос но наистина не ми трябва да пиша :)
ЗА ДА ВЗЕМЕШ ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ДАДЕ.
estqwerty

www.digdice.com - моето блогче за антенки.
estqwerty

Мнениеот powerdistributor » 21.03.2013 23:06

Офертата е доста куца за исканата сума. По темата, служителите с права за бъркане в електромера се броят на пръстите на двете ми ръце, та не виждам физически как биха смогнали да хакнат значим брой. Напротив, част от тях са в комбина с бивши пласментни техници, работещи по цитираната оферта в.т.ч. и абонаментно обслужване на големи консуматори. :D
За хардуерно ударени електромери от природни гении имам снимков материал, но не успях да го публикувам, дайте мейл.
powerdistributor

Мнениеот lz1wvm » 01.04.2013 21:59

powerdistributor написа:Офертата е доста куца за исканата сума. По темата, служителите с права за бъркане в електромера се броят на пръстите на двете ми ръце, та не виждам физически как биха смогнали да хакнат значим брой.

Не знам на кои пръсти ги броиш тези хакери.Но за шайбовите електромери,имаше хакери,и то от служители на ЕРП :D .Сигурно ти нямаш дивидент от това нещо,но хората го правят.Та какъв е проблема да го направят и с новите.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот powerdistributor » 01.04.2013 22:53

Никакъв, те го правят в посока редукция, това съм написал. :D
powerdistributor

Мнениеот powerdistributor » 04.04.2013 16:27

Малко примери, ако на някой му се занимава :D
Прикачени файлове
Manipulated meters.pdf