Какво трябва да се направи?

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lambov » 15.03.2008 22:47

Приятели,

Няма страшно - бум в PV енергетиката в България ще има - със сигурност не през тази година и не с това правителство! Най-вероятно това ще стане факт през 2009 или най-късно през 2010 г.
Нека да сме търпеливи, но и активни - да натискаме по всички възможни начини.

Защо мисля така?
Говори се за около 1 милиард лева ЕЖЕГОДНИ инвестиции до 2020 г. за намаляване на парниковите газове под нивото от 1990 г и това е Европейска политика. А сега се обмисля Закон, който да бъде приет до края на 2008 и да влезе в сила от пролетта на следващата година. За това искаме специална Програма за субсидии от ЕС.

Ето Ви линка:
http://www.standartnews.com/bg/article. ... cle=225513
Lambov

Мнениеот Lupus » 15.03.2008 22:57

Доста странно ми звучи България да се натиска да компенсира емисиите на парникови газове, които хамериката не иска да ограничи и затова не подписва споразумението от Киото. Ами те газовете не признават границите. :)
Lupus

Мнениеот Lambov » 15.03.2008 23:24

България не се натиска, а членува в ЕС. ЕС натиска, приема закони и който не ги изпълнява - санкционира. Така, че щем не щем, ще вървим в правия път. И в това няма никакво съмнение.
Факт е, че България е подписала Протокола.
Америка не го е подписала, но там това е голям бизнес. Щатските правителства правят сериозни програми за субсидии, освобождаване от данъци и т.н.
БТВ имаше специален репортаж за това от Калифорния.
За мен няма съмнение, че бум ще има и у нас и че в храста има не само 1 заек. Но не тази година и не с това правителство.
Е, иска ни се бума да е сега, но хубавите работи стават бавно и с много планирана и целенасочена работа, така че всички да бием в една посока.
Lambov

Мнениеот zenik » 08.10.2008 19:57

Знам, че в САЩ всички ВЕИ са длъжни да обявяват публично резултатите си. Четох тук, че някои фирми ги криели, пък даже и декларации за конфеденциалност искали. След като държавата дотира с маса пари, има право да иска поне пълна статистиска, което може да се запише в закона и статистиката да се събира от ДКВЕР и да е достъпна на интернет за всекиго безплатно.

Може и да се открие тук тема "опит и борба с бюрокрацията", защото закона е едно, а практиката е друго. На мен в Министерство на Енергетиката ми загубиха жалба с входящ номер. След срока от един месец, отивам и оная патица ми казва просто "напишете и пуснете друга, до месец ще отговорим". Всички отговорни лица бяха по чужбина. Един се връща и вика "не мога да се занимавам с тебе, много съм зает". А аз не съм го търсил кафе да пием. Пускам после жалба на 200м от там в ДКВЕР до Шушолов, те я препратили за отговор до тия от които се жалвам. Това е реалността. Та наистина трябва да се обединяваме, ако трябва и бой да хвърлим на някого - много е трудно да направи човек нещо смислено с подобни дебили.
zenik

Мнениеот petyostoev » 09.10.2008 09:41

Браво на г-н Матеев,каза че ще има публикации в пресата и ето:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=561608
petyostoev

Мнениеот Lupus » 09.10.2008 10:32

petyostoev написа:Браво на г-н Матеев,каза че ще има публикации в пресата и ето:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=561608

Много неточности има в статията на тази девойка, че и направо подвеждане. Ако една 5KW фотоволтаична централа струваше 5-6 хил. евро, до сега всички вили да са окичени с такива. А това, което е гледала в Гърция с бойлерите, направо ме разсмя. Бих я попитал в тях ли събират добитата ел.енергия? :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 09.10.2008 11:07

Изчетох статията. Според мене е това е компилация на информация, направена от неспециалист.

Преди около 2-3 месеца тази репортерка идва у дома и говорихме много време. Записа си на касетофон колосално количество информация. Явно това е направила и с още няколко фирми. И после се е опитала с няколко изречения да преразкаже всичко. Но това е невъзможно. Затова се е получила такава разхвърляна статия.

Между другото за довиждане се договорихме да ми прати бета версията на статията, преди да я публикува. И ако наистина го беше направила, сега нямаше да има такива неточности и грешки в терминологията. :lol:

Е, поне снимката пред дома е вярна. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 09.10.2008 11:13

Така е, има неточности,но важното е че се пише.Дано да има още публикации и в тях да няма подвеждаща информация.
petyostoev

Мнениеот petyostoev » 23.10.2008 09:29

Удължават договорите за изкупуване на тока от ВЕИ

Договорите за изкупуване на енергията от електроразпределителните дружества и НЕК от слънчеви и геотермални централи с над 10 мВт ще бъдат удължени от 13 години до 25 години, а от вятърни и централи на биомаса - с три години до 15 години. Това предвиждат текстове от новия закон за енергийната ефективност. Нови срокове на договорите няма да бъдат поставени за вятърните централи. Председателят на комисията Рамадан Аталай се мотивира със сложните технологии и дългия срок за възвръщане на инвестицията, както и с изискванията на банките при финансирането на проектите.

http://pazari.dnevnik.bg/show/569533/
petyostoev

Мнениеот valka » 27.01.2010 00:09

Имаме голяма тема във форума "Инициатива за подобряване на законодателството за изграждане на ВЕИ", и по малка, маркирана като ВАЖНА тема - "Какво трябва да се направи". В тази тема няма предложения от края на 2008 г. Какъв е извода? Заприличахме на махленска кръчма, всеки се оплаква от собствените си проблеми с които се сблъсква и пуска нова тема с надеждата, че от понеделник нещата ще се оправят и почити никой не дава конкретни предложения - какво трябва да се направи. Дори да има такива предложения, те така са разхвърляни из форума, че дори аз, министърът на енергетиката :lol: не мога да се ориентирам. Шегата настрана. Ясно е, че форума се чете и от хора, от които зависи новият закон за ВЕИ. Мисля, че в тази тема е мястото за предложения.
valka

пълно е с бунаци в тази държава

Мнениеот iztormozen » 28.02.2011 12:13

Знаете ли, че искат да национализират построените водни централи в бг? Ще кажете че са глупости, но не е така. Ето ви една статия в в.класа и ще се убедите. Просто заради тъпото ни законотворчество нашите юристи не са догледали закона и май без никакъв проблем ще национализират обектите в реките.
поздрави и ще се радвам да чуя мнения
изпращам ви линка от в.класа

http://www.klassa.bg/news/Read/article/ ... 0%B8%D1%8F
iztormozen

Мнениеот Lupus » 28.02.2011 13:37

Абсолютно манипулативно мнение! В статията става дума за разрешения, за ограничаване на изграждането на ВЕЦ-ове за сметка на разрушаване на околната среда и за всичко друго, но не и за национализация.
Бихте ли се позовали на конкретния текст, на който се базира изказването Ви?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 28.02.2011 14:29

Цитат от коментарите към статията:

Знаете ли, че заради недомислици в ЗВ всички централи искат да ги национализират, защото построеното в публична държавна собственост каквато е реката по смисъла на закона, става публична държавна собственост. В момента ДНСК извършва проверка на издадените разрешителни за строеж на централите. Ако това не е държавен рекет здраве му кажете. Бъркоча в закона го създаде МОСВ начело с Наталник кабинета на Нона Караджова - В. Стратиев, който се изяви като голям юрист и ето докъде докара нещата. Просто трябва спешна промяна в закона.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 28.02.2011 15:07

Mateev написа:Цитат от коментарите към статията:

Знаете ли, че заради недомислици в ЗВ всички централи искат да ги национализират, защото построеното в публична държавна собственост каквато е реката по смисъла на закона, става публична държавна собственост. В момента ДНСК извършва проверка на издадените разрешителни за строеж на централите. Ако това не е държавен рекет здраве му кажете. Бъркоча в закона го създаде МОСВ начело с Наталник кабинета на Нона Караджова - В. Стратиев, който се изяви като голям юрист и ето докъде докара нещата. Просто трябва спешна промяна в закона.

Какво общо има закона за водите със собствеността, не е ясно за незнайния писател. Явно е някой пишман-юрист, който не прави разлика между отстъпване право на строеж и концесия. Това, че реките, морето, подземните богатства и прочее са изключителна държавна собственост, не означава, че не подлежат на експлоатация от частен инвеститор.
Miro

до Lupos или там както си се нарекъл

Мнениеот iztormozen » 28.02.2011 15:11

Къде е манипулация като още в конституцията е записано това?
По закон всичко построено в публична държавна собственост става публична държван собственост по ПРИРАЩЕНИЕ /това е правния термин/.

-------Редактирано от Администратора на форума--------
Обиждането на друг човек е ИЗРИЧНО ЗАБРАНЕНО в този форум.
iztormozen получава официално предупреждение за изгонване от форума.
iztormozen

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ