Писмо с искане за тълкование на понятието СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Георги Цолов » 03.03.2009 20:55

Да от мое име е! Като Дребен честен гражданин!

Точно това е целта - много граждани и малки фирми да изпратят такова писмо (дори да е същото но без снимката на къщата)
Аз утре официално го внасям в
МРРБ
Министерски съвет
Мин на Европейска Интеграция
Омбустман
МИЕ
...
трябва да го преведа на английски и да го пратя до Комисаря по енергетика и ЕврОмбудсман и разни др. Европейски инстанции и Организации

ПОМАГАЙТЕ И ВИЕ - Пращайте писма чрез познати и приятели!
АКО ТРЯБВА в WORD да го кача писмото - казвайте
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Mateev » 03.03.2009 22:27

Предлагам да направиш публична версия на писмото, в която да няма чак толкова голяма конкретика. След това публикувай оригиналния файл на WORD и аз също ще го разпратя по всички инстанции. Убеден съм, че това ще го направят и всички посетители на форума. Ще призова и всички мои клиенти да направят същото. Нека тези господа да ги засипем с писма, за да им дойде акъла в главата.

Тази акция с терминологията не е нещо сериозно, но ако успеем, това ще ни отвори път в бъдеще да ги засипваме с писма за всеки един нерешен проблем.

Така че аз съм с двете ръце ЗА !!!
Дайте да опитаме и да видим какво ще се получи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот mackata » 04.03.2009 10:54

И аз съм за, всеки да праща чрез Кмета си чрез Областният си, чрез всеки който има интерес БЪЛГАРИТЕ да си потребяват слънцето и да печелят от него.
Окастрете писмото на Жоро и някой да го прееведе на английски и го сложете тук.
Копи, пейст и го разпращаме.
Всеки ще получи отговор предполагам.
После ще сверим отговорите.
И после ще ги изтипосаме по вестниците, по телевизията.
Ще шумим кой колкото може, само така ще ги накараме да направят нещо.
Сегашното статукво явно ги устройва.
Но не и нас.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот Miro » 04.03.2009 11:40

Само внимателно в момента с медийните изяви. Много е важно как ще се представят нещата, защото в момента върви кампания за увеличаване цената на тока с 10 процента, както всички добре знаете. И също сте чули кой излиза виновен за това...

Не ми се иска да ни използват за измиване на ръцете и предизборно да ни подхвърлят като горещ картоф. Истинските резултати от използването на ВЕИ ще се видят чак след 50-100 години и познайте колко процента от пенсионерите са съгласни с увеличение на тока сега, при такъв хоризонт. Особено когато им е насадено мнението, че ако построим Белене ще имаме евтин ток на корем, а ако инвестираме във ВЕИ - скъп и недостатъчен...
Miro

Мнениеот mackata » 04.03.2009 12:18

Миро, преди 10 години нас ни нямаше и пак увеличаваха електроенергията.
Вече и за малките деца е ясно, че се инвестира във ВЕЙ за да си спасим Земята.
Няма да се кандидатираме за Парламента и Европарламента....поне не всички, хехехехехеххехе за да ни интересуват пенсионерите.
Аз като казах, че ще правя фотоволтаична инсталация на блока, бабите пуснаха слуха, че Андрей ще им дава ток без пари.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот ferdy » 04.03.2009 14:29

Цитирам се от съседната тема:
ferdy написа:Цолов, писмото е пълно с правописни грешки. Ако не можете да ги поправите съм, изпратете ми го и ще Ви ги поправя аз.
ferdy

Мнениеот Георги Цолов » 04.03.2009 21:36

http://geotok-bg.com/PDF_files/SolarPanels_Proces.pdf

виж това
а препиши , редактирай и изпрати
ТОВА

http://geotok-bg.com/PDF_files/Do_MRRB_Letter.pdf
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот mackata » 05.03.2009 11:48

Чакаме текстовият файл.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот ferdy » 05.03.2009 17:38

Е, и какво? В първия файл си преписал на СТС схемата и дори и тя не е вярна, след като си сменил "отговорника" за жълтите кутийки.
Както и да е, добра идея, кофти изпълнение. И за двата файла.
ferdy

Мнениеот Mateev » 05.03.2009 18:02

Схемата на СТС отдавна плачеше да бъде разширена и доразвита. Това е един добър опит, но в него все още липсват важни моменти. Например не е упоменато, че ел. проекта по присъединяването се съгласува в ЕРП-то и там се губи около месец. Няма го идейния проект, който е необходим за предварителния договор. Няма го участъка със събиране на оферти и с направата на бизнес-плана по субсидиите. Няма го самото чакане за утвърждаване на субсидията и след това получаването на кредит.

Въобще отдавна се каня да седна и да усъвършенствувам схемата, но все не ми остава време. Но явно трябва да го направя, защото ми писна всеки ден да печатам на потенциални клиенти тази схема и да дорисувам на ръка липсващите квадратчета.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 05.03.2009 22:40

Да точно така г-н Матеев,тези неща трябва да се допълнят.Но за съгласуването с ЕРП ми казаха от ЧЕЗ,че срока е 14 дни.Като го получа съгласуването в този срок ,ще споделя с аудиторията.
petyostoev

Мнениеот ping » 05.03.2009 23:25

Mateev написа:Схемата на СТС отдавна плачеше да бъде разширена и доразвита. Това е един добър опит, но в него все още липсват важни моменти. Например не е упоменато, че ел. проекта по присъединяването се съгласува в ЕРП-то и там се губи около месец. Няма го идейния проект, който е необходим за предварителния договор. Няма го участъка със събиране на оферти и с направата на бизнес-плана по субсидиите. Няма го самото чакане за утвърждаване на субсидията и след това получаването на кредит.

Въобще отдавна се каня да седна и да усъвършенствувам схемата, но все не ми остава време. Но явно трябва да го направя, защото ми писна всеки ден да печатам на потенциални клиенти тази схема и да дорисувам на ръка липсващите квадратчета.

Това за идейния проект - не е необходим такъв за предвар. договор.
Единственото, което могат да поискат е допълн. информ. по Чл... (не ми се рови за точния член).
Всичко това е определено в наредба 6..., няма никакъв идеен проект.

Идеен проект е сериозна приказка.
По идеен проект се взема разреш. за строеж за всякакъв обект - чл.142 ал.2 от ЗУТ
Не може да изготвиш проект преди становището и предвар. договор и той да е идеен проект според наредбата за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

Допълнителната техническа информация, която трябва да дадеш съвсем не е "идеен проект".

Не съм защитник на дружествата, но в продължение на почти една година според мен "без да искат" спестяваха процедура на PV ентусиастите, някои продължават да го правят.
Според Наредба 6 за производители при подаване на искане за проучване в едномесечен срок съвсем не трябва да получите предварителен договор. Наредбата повелява единствено и само да получите становище. След това подавате искане за изготвяне на предварителен договор и срока за това е 15 дни.
Дано тези които все още изготвят направо предвар. договор не четат форума. :)
ping

Мнениеот Miro » 05.03.2009 23:51

Аз нацъках схемата на MS Project, така както я виждам аз, че на Гант чарт се виждат по-добре сроковете. Естествено, една част от тях могат да се съкратят, но пък може и да се удължат... Не съм сложил евентуалната промяна на статута на земята, кандидатстването за кредит и проект по 312...

Това е картинката, а по-долу прикачам и .mpp файла.

Изображение
Прикачени файлове
PhotovoltaicProjectPlan.zip
Проект
(20.95 KiB) 1040 пъти
Последна промяна Miro на 06.03.2009 00:00, променена общо 1 път
Miro

Мнениеот Георги Цолов » 05.03.2009 23:59

Здравейте

текстовия файл е качен тук
http://geotok-bg.com/PDF_files/DoMRRB.doc

извинявам се за закъснението
Аватар
Георги Цолов

Първи отговор дойде от Европа

Мнениеот Георги Цолов » 06.03.2009 00:38

Dear Mr. Tsolov,

Thank your for your e-mail sent to the mailbox of the European Ombudsman on 3 March 2009.
From you e-mail it is not entirely clear whether you wished to submit a complaint to the European Ombudsman or you sent the enclosed letter to the Bulgarian Ministry of Regional Development (which concerns problems related to the legislative regulation of the solar energy sources in Bulgaria and its interpretation by the Bulgarian authorities) for information only.
In any event, the problems that you raised in that letter do not appear to fall within the competences of the European Ombudsman, as the European Ombudsman is entitled to investigate complaints concerning maladministration only against Community institutions and bodies.
If you wished to complain against Bulgarian authorities concerning the interpretation of the Bulgarian legislation on renewable solar energy, you should file a complaint with the Bulgarian Ombudsman. For further information how to do that you could consult his website: www.ombudsman.bg
Should you believe that the Bulgarian legislation is not compatible with the Community legislation in the field you could consider filing a complaint with the European Commission. More information about infringement complaints and the complaint form is available at the following website:

http://ec.europa.eu/community_law/your_ ... rms_en.htm

I hope you will find this information useful.

Yours sincerely,

Violetta Dimova
Legal Officer
Office of the European Ombudsman
----------------------------------------------

ВИЖТЕ ЛИНКА - ВАЖЕН Е! има формуляр на български

:o :o
Аватар
Георги Цолов

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ