от Mateev » 06.02.2014 00:23
Енерго-Про вече пуснаха едно официално писмо до всички, в което са измислили една много голяма счетоводна глупост, която ще направи данъчен батак както при нас, така и при тях.
Глупостта се състои в следното:
1. Производителя фактурира на Energo-Pro пълната произведена енергия и си начислява ДДС така, както винаги си го е правил до момента
2. Енерго-Про получава тази фактура и си я слага в счетоводството, НО ФИЗИЧЕСКИ ЗАПЛАЩА С 20% по-малко.
3. И после казва - вие се оправяйте с данъчните и доказвайте своя разход само на база на нашия платежен документ.
По-голяма простотия от това от данъчна гледна точка не бях нито чувал, нито виждал. Нима главния счетоводител на Енерго-Про е олигофрен? Та нима той не знае, че основание за начисляване на данъци, приходи, раходи и въобще счетоводни операции е фактурата, а не платежния документ към нея? Как така ще им издавам фактура за по-много, а ще плащат по-малко? Та това си е жива форма на грабителство, измама или както искате го наречете. Че аз при такова положение ще ги осъдя и на секундата ще спечеля делото за неплатени задължения към мене.
Таксата 20% си е моя лична и Energo-Pro няма никакво отношение към нея. Аз ще си я внеса ако поискам и когато си поискам. Това са взаимоотношения между мене и държавата, и не знам защо Енерго-Про се изживява в позицията на бирник. Никой не го е молил за това.
Според мене ЕРП-тата трябва да продължават да си плащат тока по преференциални цени така, както са си го плащали винаги досега. А аз с тази такса ще правя каквото си искам и когато си искам. Не е работа на ЕРП-то да се меси в моето вътрешно счетоводство.
Mateev