Предложение към ДКЕВР за повишаване на изкупната цена

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Vandal » 02.04.2008 18:04

Матеев, горното е майтап. Все пак беше 1ви април. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 02.04.2008 19:01

Знам. Така е. :lol:
Но аз изчаках да стане 2-ри април и написах един постинг, който вече е сериозен и отговорен. Наистина този път ДКЕВР сгазиха лука.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 02.04.2008 21:44

Без да е първи април днес видях един 'баро' да прави сметките си на 62ст . Не ми даде подробности 'защо' ,след като....... Но ми се стори , че нямаше в предвид тази година . Почвам да стискам палци , поне да не променят цената...................
dido 2

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 16:08

Преди малко ДКЕВР най-после публикува изкупните цени на електроенергията, произведена от ВЕИ. Решението е от 31 март, а се публикува чак сега, С 8 ДЕНА ЗАКЪСНЕНИЕ. Решението може да се обжалва в 14 дневен срок, но 8 дни вече изтекоха. И ако това не е номер, здраве му кажи.

Иначе хубавата новина е, че цените за изкупуване на електроенергията от фотоволтаични електроцентрали остават същите.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dido 2 » 08.04.2008 23:41

Ето и ти почна да го броиш за "хубава новина" .Може би тва беше целта на пускането на слухове , че ще ни намалят цената - да се радваме , ако я запазят .
Цените на другите ВЕИ са нагоре .Поне така чух за перките .
dido 2

Мнениеот Pyramid » 09.04.2008 22:49

Абе, този г-н Шушулков да не е Господ, та да е несменяем?
Я веднага да правим храм на ... Марс, да речем :roll:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

цени

Мнениеот lz1wvm » 03.07.2008 00:00

защо на 31 март се решава каква да бъде изкупната цена на тока от ВЕИ тъй като това е годишно а ппървото решение е от 29 декември 2006 г. и влиза в сила от 01.01.2007 г. да не би за държавата годината да започва от март месец и ако е така и има промяна в цената следващата година независимо нагоре или надолу как ще се оценят първите три месеца :(
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 03.07.2008 00:17

извлечениеVIII. ЦЕНИ И ПЛАЩАНИЯ
Чл.17./1/ КУПУВАЧЪТ заплаща количеството електрическа енергия по чл.1 по действащата преференциална цена за ПРОДАВАЧА, определяна с Решение на ДКЕВР. (В момента на подписване на договора цената е 0.782 лв./МВтч, без ДДС, определена с Решение № Ц-15/31.03.2008г. на ДКЕВР).

/2/ В случай, че с Решение на компетентния орган преференциалната цена за изкупуване на електрическа енергия бъде променена, то тя се прилага между страните от датата на влизане на Решението в сила, без да е необходимо подписване на допълнително споразумение.
/3/ Цената, по която КУПУВАЧЪТ изкупува произведената от ПРОДАВАЧА активна електрическа енергия без сертификат за произход (след влизане в сила на системата за издаването им) е равна на цената, определяна с Решение на ДКЕВР, на която КУПУВАЧЪТ закупува активна електрическата енергия за съответния период от НЕК ЕАД, в качеството му на Обществен доставчик. (В момента на подписване на този договор тя е 68.79 лв./МWh, без ДДС, определена с Решение № Ц - 021/26.06.2008г. на ДКЕВР).
/4/ В случай на отказ за издаване на сертификат за произход, ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ издава съответно данъчно кредитно известие, което се приспада от плащането за месеца, през който е издадено.
Чл.18. ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ ежемесечно до 5-то /пето/ число на месеца представя на КУПУВАЧА фактура, с дата последно число на отчетния месец, за дължимите суми за предходния месец.
Чл.19./1/ КУПУВАЧЪТ заплаща на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ дължимите суми по представената фактура в срок до 7 /седем/ работни дни от получаването й (важи за оригинала на фактурата).
/2/КУПУВАЧЪТ извършва плащането на дължимите суми за закупена електрическа енергия, чрез платежно нареждане в български лева.
Чл.20. /1/След този срок КУПУВАЧЪТ изпада в забава.
/2/ В случай на забавено плащане, КУПУВАЧЪТ заплаща на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ обезщетение в размер на законната лихва върху дължимата сума от деня на забавата до деня на постъпване на дължимата сума по сметката на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.
/3/ Когато изплатената сума е недостатъчна да покрие дължимото плащане, се спазва редът за погасяване, указан в Закона за задълженията и договорите.
Чл.21. Ако в 14 дневен срок от получаването на съответната фактура, тя не бъде писмено оспорена, се счита за правилна и окончателна за страните.
Чл.22. Ако някоя от фактурите или част от нея бъде оспорвана, това не може да бъде основание за неплащане на тази част от дължимата сума, която не е оспорена.
Чл.23. В случай на неправилно и/или неточно измерване и/или изчисляване на продадените количества електрическа енергия ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ издава съответно данъчно дебитно/кредитно известие, което е платимо или се приспада от плащането за месеца, през който е издадено данъчното дебитно /кредитно известие.
lz1wvm

За цените

Мнениеот Bozidar » 12.05.2009 12:32

Здравейте колеги,

Публикувах долното мление на друго място във форума, после видях тази дискусия и реших да го сложа и тук. Надявам се че ще ме извините. Също така ми се струва че в логиката на изложението повтарям някои от вече изказаните аргументи, но се надявам това да не е проблем.

Струва ми се че освен равнището на цените (което може да е приемливо или не) още по-голям е проблема за тяхната стабилност (или нестабилност) за следващите 25 години.

Основният проблем е че преференциалната добавка могат да ти я намаляват всяка година с 5% спрямо предходната. Грубо пресметнато, за 20 години си без преференция, тоест каквито и сметки да правиш, си на загуба. На база 690 лева преференция, 5% са около 35 лева (не правя точни сметки, само примерно наум), и отиваме на 655 лева за 2010. Ако го намалим с още 5% (или 33 лева) за 2011, нещата загрубяват. Проблема е че такова намаление не може да се компенсира от увеличението на базовата цена от 64 лева (пак говоря наизуст с приблизителни цифри), която в общи линии расте с инфлацията.

Друг проблем е че ако се приеме да се работи с формулата за някаква стандартна рентабилност, с времето цените на панелите ще падат, и съответно цените на енергията трябва да падат. За да е коректна ДКЕВР, трябва да започне да дава цени за електроенергия в съответствие с това коя година си изградил централата, иначе тези които си я направят сега, след 5 години ще получават цените които ще компенсират инвестиции с около 50% по-ниски (например) поради научно теническият прогрес (ей, още ми остават фрази от времето на Указ 56 ). А това означава да ти умре рентабилността.

Предполагам че имам някои грешки в логиката или изчислениятя и ще се радвам да ги изясним, но според мен борбата трябва да се насочи кам гарантиране на постоянни (и растящи цени). От тази гледна точка трябва да се промени закона, който за момента остава свободни ръцете на ДКЕВР да прави каквото си иска.
Bozidar
Bozidar

Мнениеот alabala963 » 12.05.2009 15:29

Просто в закона трябва да се добави, че цената се запазва минимум такава каквато е за 25 години, считано от годината на изграждането.
Аватар
alabala963

Мнениеот Mateev » 12.05.2009 22:44

Няма да посмеят да намалят цените за вече изградените централи. Ако го направят, повече никой няма да им повярва за нищо и това тотално ще парализира всякакво строителство.

Ако тръгне на намаление, ще разделят централите на стари и нови и намалената цена ще е за нови централи. Така че не се бойте, цената за вече изградените централи като минимум ще остане съществуващата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот BG Project » 13.05.2009 23:51

г-н Матеев само на едно не се бойте взема ли се кредит за 10 милиони Евра. Никой няма да инвестира в голями проекти докато не се промени законовата рамка.
BG Project

Мнениеот Mateev » 14.05.2009 07:52

Напротив - вече се инвестира. Скоро ще чуете за мегаватови проекти, които вече се строят в България. Знам за няколко такива и в част от тях СТС Солар ще е подизпълнител. Не става въпрос за проекти по 1-5 мегавата, които ще правим сами, а за проекти от 25 или даже от 47 мегавата. Има и един 50 мегаватов, но той ще се изпълнява догодина.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот BG Project » 14.05.2009 10:46

Тези проекти според мен се договарят на Високо Правителствено и Политическо ниво и изкупните цени са други ,също така тези проекти неотразяват реалния пазар за фотоволтаици. В Германия, страната с най-много внедрени фотоволтайчни централи , най-голямата централа е 40 МВт. Това го казвам само за сравнение.
BG Project

Мнениеот Bozidar » 18.05.2009 14:03

Mateev написа:Няма да посмеят да намалят цените за вече изградените централи. Ако го направят, повече никой няма да им повярва за нищо и това тотално ще парализира всякакво строителство.

Ако тръгне на намаление, ще разделят централите на стари и нови и намалената цена ще е за нови централи. Така че не се бойте, цената за вече изградените централи като минимум ще остане съществуващата.

Аз също мисля че на "не се бойте" пари не се инвестират, освен ако и ти не знаеш как са изкарани. Въпросът е как да се гарантираме че нещата трябва да минат поне през Парламенте, а не чиновници от една комисия да ни правят луди когато си поискат. Това вече като че ли дава малко повече стабилност (хипотеза - разумен Парламент). Въпросът е с какво предложение да се излезне. Дали ще го разделят на стари и нови, не съм сигурен. Също така не съм сигурен че идеята да ти се прилага цената когато е влезла в експлоатация централата ти гарантира нещо. Ако приемем че започваш със закупуване на терени , докато изкараш всички разрешителни и я въведеш в експлоатация, ще ти минат сигурно 2 или 3 промени в цените. Дори при положение че купиш проект с предварителен договор, да кажем през януари дадена година, също може да ти минат две промени в цените докато се включиш към мрежата - една през март същата година, и ако има проблеми по самият проект и докати ги решиш, и като те забавят и с договора за присъединяване и т.н., току виж минал и следващият март, и пак с неблагоприятен резултат.

Струва ми се че малко смело се предлага да вървим напред и да не се безпокоим, по-добре е да помислим и да се предложат една-две алтернативи за законодателни промени. Не че ще стане каквото искаме, ама поне да има повече хора които да разберат сериозността на проблема.
Bozidar
Bozidar

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ