теле тъбисите на ЕВН !!!

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Re: теле тъбисите на ЕВН !!!

Мнениеот ferdy » 12.04.2013 17:48

По отношение на телетъбисите: ще има среща с ЕСО и ЕРП-тата, предполагам следващата седмица, на която се надявам веднъж завинаги да се разберем за тези устройства. Отсега ви казвам, че от БСА ще поддържаме становището, че до 200 кВт няма да слагаме уреди за изключване на централите за наша сметка.
ferdy

Мнениеот Joro762 » 12.04.2013 20:19

Колеги аз съм си предначертал как ще атакувам ;подкован съм перфектно от понеделник започвам да си пиша пледуарията за съда (от тук на татък за вас съм адвокат joro762 :D ) А сега сериозно има ли и други желаещи да поведем хорото ако да нека се разпределиме в различни съдебни състави за да се намали риска от страна на ЕВН да купят съда .Ако има и друг мераклия да ми се обади на телефона по горе .
Joro762

Мнениеот powerdistributor » 13.04.2013 12:53

Относно ФЕЦ до 200 кВт, присъединени на страна НН, реших да направя примерна конфигурация на ел.мерно табло с оборудването и да дръпна чертата:
1. Електромер Смарт 210 лв
2. Рутер Смарт 950 лв
3. Модем ел.мер 330 лв
4. Табло ел.мер 800 лв
5. МАП 6А 5 бр. 15 лв
6. Главен прекъсвач 460 лв
Тотал: 2765 лв - не е толкова страшно :D
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот Joro762 » 13.04.2013 13:10

Колега забрави най важното това вече сме го платили остава да го сложите.По твои сметки трябва да доплатя 300лв и 10% бакшиш да ви оставя айде одръжте си ги от такса достъп и целувайте ръка айде
Joro762

Мнениеот Lupus » 13.04.2013 15:23

powerdistributor написа:Относно ФЕЦ до 200 кВт, присъединени на страна НН, реших да направя примерна конфигурация на ел.мерно табло с оборудването и да дръпна чертата:
1. Електромер Смарт 210 лв
2. Рутер Смарт 950 лв
3. Модем ел.мер 330 лв
4. Табло ел.мер 800 лв
5. МАП 6А 5 бр. 15 лв
6. Главен прекъсвач 460 лв
Тотал: 2765 лв - не е толкова страшно :D

Можеш ли да посочиш марките на изброените уреди? Кое от изброеното реализира това:
powerdistributor написа:За интегриране към съществуващи операторски станции силовите комутиращи устройства трябва да бъдат оборудвани със следните средства и системи за дистанционно управление в реално време:
1.Комуникационен модул (контролер) работещ по протокол IEC 60870-5-104. Ако производителя на устройството не предлага възможност за работа с изисквания протокол, трябва да се предвиди протокол-конвертор.
........
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот powerdistributor » 13.04.2013 18:42

Lupus написа:Кое от изброеното реализира това:

Примерът е когато ВЕИ е присъединен на средно напрежение, тогава комутиращото устройство е реклозер или прекъсвач, интегриран в КРУ-модул или stand-alone.

Lupus написа:Можеш ли да посочиш марките на изброените уреди?

Електромер и рутер-маршрутизатор масово се предлагат от ISKRA Словения.
Модемът е за GSM, има китайски.
Таблата ги насищат в БГ, като ползват кутии на Emiter, Jean Muller и т.н.
Миниатюрните прекъсвачи - АББ, Сименс, Шнайдер...., главния също. :idea:
powerdistributor

Мнениеот Lupus » 13.04.2013 19:22

Това добре, ама каква е ролята на рутера, след като се ползва GPRS модем не разбрах. И беше писал по-горе за протокол IEC 60870-5-104. Кой го реализира върху GPRS-а? А иначе реклозерите още ЕВН ги въведоха преди години за "перките". И този комплект от неща позволява ли регулиране на мощността на централата или действа на принципа "дистанционен ПУСК-СТОП"? Би ли обяснил малко по-детайлно как работи цялата тази система и кое какво върши?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Lupus » 14.04.2013 09:15

Joro762 написа:Когато е на смс ама аз ползвам на обаждане че го ползвам често пък и не само аз.

Използването на позвъняване за управление на централата е изключително опасен подход:
- съществува вероятност за случайно позвъняване по грешка на номера;
- съществува опасност да узнаят номера на картата и да има злонамерени позвънявания;
- липсва обратна връзка за това дали позвъняването е довело до изпълнение и реакцията на системата;
- ако това е операция от вида "включи - изключи" не се знае изходното състояние на системата;
- ползването на такава операция от повече от един човек може да доведе до тотално объркване, ако преди това не се провери статуса.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Joro762 » 14.04.2013 10:25

Колега аз го ползвам не за централа а за друго нещо.Но не виждам проблем да се ползва и за това.Няма как да се работи от друг телефон освен от предварително зададените.В комбинация с мониторинг мисля че няма проблем да се види дали е включена централата или не ако има съмнения.Аз съм доволен от машинката доста време е ползвам нямал съм проблеми да чукна на дърво.Обаче като говорим ,че може да се използва не значи ,че трябва аз не съм инвестирал да изпълнявам глупостите на ерп да е спирам когато им хрумне .
Joro762

Мнениеот powerdistributor » 14.04.2013 11:06

Lupus написа:каква е ролята на рутера, след като се ползва GPRS модем не разбраx

В случая на табло НН спрямо вашата ситуация не е необходим, т.к се ползва при сегментация на групи електромери, а при единични бройки само GSM модема върши работа.

Lupus написа:за протокол IEC 60870-5-104

Това е стандартен протокол при силовите комутиращи устройства СрН както и 101 при ABB, при интегрирането им в SCADA. Контролерът предава информацията от блока за управление на силовото устройство към операторската станция, като има LAN порт, така че ако в близост има кабелна връзка GPRS модемът е излишен, но поради местата на монтаж (в нивята) няма как да стане без него. Осигурява се достъп на оператора на електроразпределителната мрежа в реално време до регистъра на профила на товара (трифазен/еднофазен kW, kVA и kVаr) с интеграционен период, конфигуриран със стъпка 5,15,30 или 60 минути и съответно операторът при необходимост действа на принципа "дистанционен ПУСК-СТОП". :D
powerdistributor

Мнениеот Lupus » 14.04.2013 11:51

Ами аз протокола много добре го знам, ама пак питам - кой в дадената от теб по-горе конфигурация на таблото го реализира? Оставам с усещането, че ако това е позицията на някое от ЕРП-тата, те не знаят какво искат! А ако ти се бъзикаш - май не си избрал правилния момент. Не е време за такива шеги! И ако искаш наистина да помогнем на собствениците на малките ВЕИ, аз имам готово решение, което за сума, по-малка от посочената от теб да реши проблема със стъпално намаляване на мощностите, а не тяхното изключване и включване като в дискотека. Ако това те интересува наистина сериозно - пиши на лични.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот powerdistributor » 14.04.2013 13:26

Lupus написа: А ако ти се бъзикаш

Нямам сметка от горното, а подавам жокерите. За изпълнението на вторичната комутация, пренос на данни и дистанционно управление ЕРП ползват изпълнител - "Т и Д Инженеринг ЕООД". :D
powerdistributor

Мнениеот venkap » 14.04.2013 14:58

powerdistributor написа:...
Lupus написа:Можеш ли да посочиш марките на изброените уреди?

Електромер и рутер-маршрутизатор масово се предлагат от ISKRA Словения.
Модемът е за GSM, има китайски.
Таблата ги насищат в БГ, като ползват кутии на Emiter, Jean Muller и т.н.
Миниатюрните прекъсвачи - АББ, Сименс, Шнайдер...., главния също. :idea:

powerdistributor, какъв е проблема да използвате търговските електромери?

Това само в България може да стане. Всяка инвестиция натоварва себестойността на крайния продукт. При изградено табло мерене, да натоварваш собственика на централи с допълнителни разходи, които са задължения на собствениците на електроразпределителната и електропреносната мрежа е подсъдно.
venkap

Мнениеот powerdistributor » 14.04.2013 16:24

venkap написа: какъв е проблема да използвате търговските електромери?

Ние ползваме над осем вида, както и над 20 електромерни табла, оборудвани, но със свободни места за въпросните електромери, които доставяме и монтираме на потребителите на ел.енергия. При вас нещата стоят по друг начин, като голяма вина има законотвореца. :cyclops:
powerdistributor

Мнениеот venkap » 14.04.2013 16:46

powerdistributor написа:
venkap написа: какъв е проблема да използвате търговските електромери?

Ние ползваме над осем вида, както и над 20 електромерни табла, оборудвани, но със свободни места за въпросните електромери, които доставяме и монтираме на потребителите на ел.енергия. При вас нещата стоят по друг начин, като голяма вина има законотвореца. :cyclops:

Никой не го интересува, колко вида електромери и електромерни табла ползвате. Факт е, че наличните електромери са в състояние да осигурят мониторинг на системата. Факт е също, че никъде по света с изграждането на "умна" мрежа не се натоварва клиента (собственика на централата, битовия или корпоративния клиент). Не е само проблема при законодателя, а и на тълкуване на закона. Все едно на изхода на някаква търговска верига да задължат клиентите да изброят покупките които са направили, защото трябвало информация за НСИ, МИЕТ и НАП.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ