Кое според теб е измислен пример-кражбите на ток?
Или това кой го плаща ?
venkap написа:Погледнете си сметките за септември, октомври и ноември месеци. При увеличение на тока с 13% сметките се движеха между 70 - 100 лева. Тогава циганите не крадяха ли?
Lupus написа:venkap написа:Погледнете си сметките за септември, октомври и ноември месеци. При увеличение на тока с 13% сметките се движеха между 70 - 100 лева. Тогава циганите не крадяха ли?
Те си крадат винаги. Но както сам каза в предишния си пост сметките в тези месеци са били "прогнозни". Отчитане не е имало. А после виждайки си хала, ЕТП-тата са "напомпали" електромерите, за да си избият загубите.
И хайде да не се опитваш да ни правиш на абдали, а? Това, че ядем марули, съвсем не означава, че пасем и трева!
venkap написа:Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.
venkap написа: Идеята да се "помпят" не издържа и по друга причина. Всеки киловат електроенергия закупен от Обществения доставчик е надлежно документиран. По същият начин е документирана и енергията от ВЕИ. Няма как да продадеш нещо, което нямаш. Ако сметките са изкуствено напомпани 200-300%, ще излезе че електроразпределителните дружества генерират електроенергия. Че са алчни, алчни са, но не са глупави, защото затова биха загубили лиценза си.
agro написа:venkap написа:Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.
Както винаги, когато е зададен логичен въпрос, подкрепящите противоположното невярно становище, в случая "напомпаните" софтуерно сметки, отклоняват темата нанякъде, само и само да не признаят - да, твърдението ми е неиздържано спрямо фактите. Нека не търсим причината там, където тя не е - от това само може да загубим, пропускайки установяването на наистина важните факти. Основните кражби не са от циганите - те крадат на дребно, както правят това и българите. Когато обаче се вижда кражбата на милиард годишно в енергетиката и никой нищо не предприема- това е страшното.
lz1wvm написа:venkap,ще споделя какво съм видял от моите електромери,за 5 години назад.Разлика в изкупуването,1,3 процента на минус.Демек по малко от електромера на SMA,и това вече 5 години.Имам отделен електромер за консумация на жилището,разликата е плюс 3 процента,като имам два мои електромера с шайби,и съдя по тяхните показания.И тъй като единия от тях е стария електромер по който отчитаха и преди години показанията.Другия също е с шайба(не си спомням от къде е),но и двата отчитат еднакво.Та тези 4-5 процента загуби за мен не са малко,и не са в кабелите...
venkap написа:... Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.
Lupus написа:venkap написа:... Как ще обясниш "напомпването" на индукционните електромери, които са над 70 % от всички монтирани електромери.
Там "помпане" не може да се направи, но аз силно се съмнявам в тази цифра. Процеса на подмяна на индукционните електромери с електронни върви от поне 10г. Не ми се вярва за това време да са подменени само 30%. Къде е публикувана тази информация?
alabala963 написа:.... за истинската същност на нещата.
А за отчитането в м. декември те просто са направили "изравняване", да не се бърка с напомпване, на сметките, защото е края на отчетния период и трябва да си публикуват отчетите.
venkap написа:lz1wvm написа:venkap,ще споделя какво съм видял от моите електромери,за 5 години назад.Разлика в изкупуването,1,3 процента на минус.Демек по малко от електромера на SMA,и това вече 5 години.Имам отделен електромер за консумация на жилището,разликата е плюс 3 процента,като имам два мои електромера с шайби,и съдя по тяхните показания.И тъй като единия от тях е стария електромер по който отчитаха и преди години показанията.Другия също е с шайба(не си спомням от къде е),но и двата отчитат еднакво.Та тези 4-5 процента загуби за мен не са малко,и не са в кабелите...
lz1wvm, това са законите на физиката. Не може изнесения електромер, да отчита повече електроенергия от интегрирания електромер в инвертора, освен, ако едно от устройствата е неизправно.
Когато имаш две измервателни устройства с клас на точност ±2%, разлика от 3% е в рамките на допустимостта. Ако имахме доходи от 3 000 ÷ 4 000 лева щяхме ли да се замисляме върху някакви 4 ÷ 5%?
Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта