Miro написа:Такса смет и според мен може да не е най-удачното решение. Тя се дължи за друго. Виж за данък сгради обаче може да се мисли според мен. Както е с енергийните паспорти на сградите и освобождаването от данък сгради за 10 години. Но тогава това би трябвало да е някаква комплексна мярка, тъй като нищо не ти пречи да си сложиш половин kWp на покрива, а сградата да ти е съборетина и да разхищаваш 10-20 пъти повече енергия, отколкото произвеждаш. Затова на прима виста давам идея - за сгради с енергиен паспорт 10 години освобождаване от данък сгради, както си е в момента. Ако плюс това има изпълнени мероприятия по оползотворяване на ВЕИ - 20 години...
Мен ме притеснява друго, че в отговора няма нотка на загриженост.. от сорта на това, че да речем общината ще обмисли вариант за подходящо стимулиране на ВЕИ инициативи.
Сметката е елементарна според мен, но явно само според мен.
Всеки сложил си инсталация на покрива има интерес тя да работи колкото може повече години, респективно за 20 години тя ще "произведе" 150 000 килограма по малко въглероден двуокис.
Което е предостатъчно за един блок от 24 апартамента да не плащат такса смет , която замърсява околната среда / само камионите които я извозват сметта замърсяват /.
Когато някой иска да намери връзка фотоволтаици-опазване на околната среда винаги може да я намери, а когато не иска си намира оправдание.