Нещо омаляха опитите за подобряване на законодателството

Публична дискусия за обсъждане на мерките, които трябва да бъдат препоръчани на законодателните органи в България, с цел облекчаване на процедурите по узаконяването на елекроцентрали, използуващи ВЕИ (Възобновяеми Енергийни Източници)

Модератори: Mateev, Admin

Нещо омаляха опитите за подобряване на законодателството

Мнениеот ping » 30.01.2009 23:46

Май се поотказахте от победата.
Има много интересен прецедент (даже е от доста време).

Има официално становище за тип трафопост, който е определен като обект 6-та категория.
Това е извършено от хората, които са се захапали и не са спряли, докато не успеят.

Първо, това че има трафопост 20/0,4 който не е 2-ра , а 6-та категория е много благоприятно и за ФЕЦ.

Второ - опита може да бъде предложен, най малко за покривните.

Сратегията е не да се променят наредби, а да се накарат институциите да определят понятията , например "слънчев колектор".

Интересно ако запитаме за монтаж на водоотоплителен соларен панел на покрив дали ще се получи 3 - та категория?
Разбира се, че не. Но според прословутата буква "д" .... съоръжения за оползотворяване на енергия от ВЕИ ..... - то си е точно такова.
Никъде не конкретизират в каква енергия се преобразува - топлинна, електрическа ....

Трябва да стане с множество методини запитвания, с което да се приинудят да сложат някаква граница, иначе ще изпаднат в смешното положение да определят като трета категория монтирането на соларна лампа закупена за 3 лв от Метро, или соларната зареждачка на GSM. Никъде в наредби и закони не могат да се позоват на различна категоризация при продаване на енергията от тази при консумирането и за собствени нужди (като соларната лампа).

Но за да стане това, трябва да се гласува доверие на няколко души и да започнат да си пишат в недостъпна за останалите секция и да има лице от чието име ще са писмата.
Няма как да прецакаш някой, който може да ти чете мислите и намеренията докато го прецакваш.
ping

Мнениеот Ivan Buzov » 02.02.2009 03:38

То идеята е добра и всички сме мислили доста по нея а някои и сме се пробвали. За съжаление в
НАРЕДБА № 1 от 30.07.2003 г. за номенклатурата на видовете строежи
а по-точно чл.6 (5) Видовете строежи от трета категория, буква "д", са сградите и съоръженията на електрическите централи, топлоелектрическите централи, вкл. за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, отоплителни централи, инсталации за оползотворяване на отпадна топлинна енергия и на възобновяеми енергийни източници с мощност до 25 MW., както и
(2) Видовете строежи от трета категория, буква "б" - елементи на техническата инфраструктура, хидротехнически, хидромелиоративни, кабелни и др. мрежи, съоръжения и инсталации, непопадащи в горните категории, са:
6. електропроводи до 10 kV и трансформатори до 400 kVA;

нещата са изброени доста категорично. Дори и да има издадено становище, че някое от изброените съоръжения или строеж е друга категория, то то е издадено в нарушение на по-горе цитираната наредба. И ако вие сте човека накарал отговорното лице да даде такова становище, значи сте постъпил доста неморално спрямо него.
Да не забравяме, че и хората срещу нас би трябвало да работят по нормативи(нещо на което ние постоянно се позоваваме за да си изградим обектите) и подвеждане от наша страна вреди както на нас, така и на хората които са ни свършили работа по един или друг начин.
В заключение: Ако ми опишете с цитати от съответните нормативни актове как да стане шеста категория ви обещавам, че ще пробвам с един мой малък обект до 5 кВ.
Ivan Buzov

Мнениеот ping » 06.02.2009 04:16

Ivan Buzov написа:То идеята е добра и всички сме мислили доста по нея а някои и сме се пробвали. За съжаление в
НАРЕДБА № 1 от 30.07.2003 г. за номенклатурата на видовете строежи
а по-точно чл.6 (5) Видовете строежи от трета категория, буква "д", са сградите и съоръженията на електрическите централи, топлоелектрическите централи, вкл. за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, отоплителни централи, инсталации за оползотворяване на отпадна топлинна енергия и на възобновяеми енергийни източници с мощност до 25 MW., както и
(2) Видовете строежи от трета категория, буква "б" - елементи на техническата инфраструктура, хидротехнически, хидромелиоративни, кабелни и др. мрежи, съоръжения и инсталации, непопадащи в горните категории, са:
6. електропроводи до 10 kV и трансформатори до 400 kVA;

нещата са изброени доста категорично. Дори и да има издадено становище, че някое от изброените съоръжения или строеж е друга категория, то то е издадено в нарушение на по-горе цитираната наредба. И ако вие сте човека накарал отговорното лице да даде такова становище, значи сте постъпил доста неморално спрямо него.
Да не забравяме, че и хората срещу нас би трябвало да работят по нормативи(нещо на което ние постоянно се позоваваме за да си изградим обектите) и подвеждане от наша страна вреди както на нас, така и на хората които са ни свършили работа по един или друг начин.
В заключение: Ако ми опишете с цитати от съответните нормативни актове как да стане шеста категория ви обещавам, че ще пробвам с един мой малък обект до 5 кВ.

Mоля, не е така. не съм постъпил неморално.
не става въпрос за становище, а за официално писмо на министъра на регионалното развитие, с което определя конкретен трафопост 20/0,4 kV като обект 6-та категория. Това не е подвеждане на някой главен архитект по неморален начин...., това е съвсем съзнателно изключение.
Още ли твърдите, че изключенията са незаконни?

В правния мир ако няма точно определение за твоя обект, се тълкува по общото. Ако обаче точното тълкувание на твоя обект е различно от общото за аналогични обекти не е противоречие , а съвсем допустимо изключение.

Ако искате официален документ за тип трафопост 6-та категория - ще го приложа и тогава ще се радвам отново на коментара :))))

Всичко се крие в думичката "оползотворяване" - какво значи как се тълкува ? Ако е свързана със създаването на технлогичен процес - еврика, модулите са с вътрешнокристален процес и процеса на оползотворяване не го изгражда или създава инвеститора.
Ако думичката се прилага до всичко що е получване на енергия от ВЕИ изпадаме малко в шах, защото как ще определим легена с вода, който случайно му се е стоплила водата от слънцето?

Кажете ми според цитираната наредба каква категория е обект с 2 панела за топла вода, монтирам на покрива?
ping

Мнениеот Ivan Buzov » 06.02.2009 17:46

Както съм писал, ако наистина имате начин, нормативно съобразен да изкарам една инсталация до 5 кВ, че е шеста категория, съм готов веднага да поддам документите за одобрение, както и да разясня на отговорните лица защо трябва да ми одобрят шеста категория. Обещавам след това да публикувам цялата документация на страниците на форума за да могат да се възползват всички от нея.
По този проект мога да си позволя голямо забавяне, така че мога да пробвам предложен вариант.
Ivan Buzov

Мнениеот lz1wvm » 06.02.2009 20:34

не става въпрос за становище, а за официално писмо на министъра на регионалното развитие, с което определя конкретен трафопост 20/0,4 kV като обект 6-та категория. Това не е подвеждане на някой главен архитект по неморален начин...., това е съвсем съзнателно изключение.

Къде е вързан този трафопост,към производител или потребител.
lz1wvm

Мнениеот ping » 07.02.2009 11:14

lz1wvm написа:

Къде е вързан този трафопост,към производител или потребител.

Това не е единичен случай, а трафопост по принцип, т.е. определен тип трафопост , но до 100 kVA.
Според наредбата за категоризацията трафопост 20 kV (независимо от мощността) е 2-ра категория.
Министъра определя определен ти птрфопост обаче като обект 6-та категория.
Този трафопост може да бъде сложен навсякъде...
Тези трафопостове и в момента се слагат навсякъде.
В този трафопост не може да се направи обаче мерене 20 kV. Там където е предписано мерене на strana 20 kV - този трафопост не става.
ping

Мнениеот ping » 07.02.2009 12:02

Ivan Buzov написа:Както съм писал, ако наистина имате начин, нормативно съобразен да изкарам една инсталация до 5 кВ, че е шеста категория, съм готов веднага да поддам документите за одобрение, както и да разясня на отговорните лица защо трябва да ми одобрят шеста категория. Обещавам след това да публикувам цялата документация на страниците на форума за да могат да се възползват всички от нея.
По този проект мога да си позволя голямо забавяне, така че мога да пробвам предложен вариант.

Една инсталация от 5 kW в момента се третира по общия ред като централа, и като инсталация за оползотворяване на ВЕИ.
Въпроса е дискусионен и тълкувателен. Това не е електроцентрала ако се погледне определението за централа, тъй като не се изгражда и създава самия технологичен процес. Според мен не е и инсталация за оползотворяване, тъй като системата не "оползотворява" тази енергия.
Хората, които могат и имат право да тълкуват и да определят понятията от наредбата удобно мълчат. Но никой не ги е и сезирал и запитал по подходящ начин. Това не са ДНСК, а министъра на рег. развитие.
Какво е определението за слънчев колектор (защото за такъв има текст, който определя техния монтаж много лесно и безпроцедурно)???
В момента електроразпр. дружества и чиновници казват - тези колектори са за топла вода (без да има официално определение).
Ами леките слънцеащитни устройства не могат ли да бъдат PV панели?
За тях също има лека процедура....
Ако питаш РДНСК в момента - ще се опрат на познат текст и отново ще получиш отговор, все едно си запитал за централа 25 мегавата :))).
Те не могат да отговорят друго, те не могат да определят понятия които министъра все още не ги е определил.
А PV панела е точно толкова електроцентрала, колкото и колектора за вода е топлоцентрала, също е точно толкова инсталация за оползотворяване на ВЕИ, колкото и колектора за вода. Инвертора е съоръжение колкото и помпата е съоръжение.

Примера за правилни действия е действията по въпросния трафопост, давам го само за пример.

Нямам готова процедура и извървян път, нямам писмо от министъра за PV инсталация. Сигурен съм, че е въпрос на време твоята инсталация да отпадне от 3 та категория обект.
Но пиша имено затова точно в тази тема..... тя е за действия и инициативи, които могат да се извършат.

Ако имаш желание и подобен импулс, можем да обсъдим някои действия.... те няма да струват пари, а само процедурно чакане на отговори. Но най важен е начина на запитването.

Не очаквай обаче фирмите занимаващи се с този бизнес да имат особен интерес. Колкото е по-лесна процедурата, толкова по-малко се нуждаеш от тях в инвестиционния процес.

И пак повтарям, каква категория обект ще е , ако си купиш соларни лампи и искаш да ги монтираш на терасата си?

На тези и вички противоречия ще трябва да отговорят органите и при подходящ набор и запитвания ще трябва да наредят някак си пъзела. Ще се наложи да прецизират и да не блещат само общи формулировки, иначе ще рискувт да опреелят соларната лампа за обект 3-та категория....., пък може и калкулатора със слънчево панелче за захранване да стане3-та категория...., кой знае.
Според мен само конкретни запитвания могат да размърдат нещата.
Но това надхвърля личния интерес по конкретен проект....

Поздрави!
ping

Мнениеот lz1wvm » 07.02.2009 12:29

Разбрах........че,министъра може всичко.Би ли споделил на какво основание трафта е шеста категория.
lz1wvm

Мнениеот Ivan Buzov » 08.02.2009 12:42

Имам време. Мога да пиша до който реша. Лично съм заинтересуван. За решаване на мой въпрос по Ваши думи няма да харча пари. Защо да не го направя?

Както съм писал, чакам нормативно обоснован ред. Пратете го и ще го приложа.

Доста съм писал на този форум. Доста разговори съм провел с хора по места от които зависи подпис. Досега всички отговори са, че при тази нормативна уредба положението е такова. Разговарял съм и с лица от МИЕ за промяна, но към момента я няма.

А аргументите за които пишете, сме ги писали доста отдавна на този форум. Просто предложете решение и ако е смислено ще го приложа.

Поздрави
Ivan Buzov

Мнениеот EOS Technologies » 08.02.2009 14:03

Нещата са по-прости от колкото изглеждат. Въпроса, който трябва да бъде поставен е: иска ли правителството бързо развитие на фотоволтайка или не иска!

Ако да, да приложат немския закон - признат и доказан като номер едно в Света.

Ако искат да се шикалкавят - нека да оставят нещата както са, докато ЕС ни смачка с глоби.

ФЕЦ трябва да излезе от 3-та категория.

Повтарям се вече, но още веднъж процедурата, която ние трябва да имаме в България.

1. Обаждане в Еон/ЕВН/ЧЕЗ и питане, може ли на адрес 123, да свързат х кВп мощност. По факс, не с ходене и чакане на опашки.

2. В срок от 3 дни отговор по факс, евентуално посещение от вещо лице на обекта.

3. Инсталиране на ФЕЦ от фирма.

4. Телефонно обаждане и уреждане на термин за свързване на инсталацията - идват, слагат електромера и това е.

Това е процедурата, която води до успех. Ако я приложим, ще вървим напред. Ако не, капиталът ще се движи още по-бързо от юг (изток) на север (запад).

Уредете среща с министъра, аз ще Ви доведа делегация от Германия - на каквото ниво кажете - за да му "обяснят" какво трябва да направи.
EOS Technologies

Мнениеот mackata » 08.02.2009 19:51

Защо да не започнем от долу нагоре ?
Доведете делагацията в Бургас.
Аз ще инициирам 2-3 срещи.
Едната в Община или Областа управа с всички заинтересовани.....
..................от енергопреносното до Гл. архитект и лица искащи и можещи да инсталират такива на земя и на покриви в урбанизирани райони.
Другата среща по широкообхватна да речем в Университета, кадето да имат възможност да присъстват всички останали неразбрали и нечули.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот donpesho » 08.02.2009 20:36

министъра от Бургас ли е?
Аватар
donpesho

Мнениеот EOS Technologies » 08.02.2009 20:46

Вече всичко това сме направили многобройни пъти...
EOS Technologies

Мнениеот mackata » 08.02.2009 20:54

Не е от Бургас министъра.
Добре значи няма да го правим.
Макар, че всяка община си има план за развитие и може да улесни много желаещите да инвестират във ВЕИ.
Но щом сте го правили, няма да досаждаме повече.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

Мнениеот EOS Technologies » 08.02.2009 21:10

Не става въпрос за досаждане - поне аз не съм имал такива мисли. Става въпрос за това, че:

а) от 2006 сме правили достатъчно много срещи, с кого ли не (ДКВЕР и прочие)

Най-успешният резултат беше изказването на един депутат от София: "Добре, ще предложа всички тези неща в Народното Събрание. Кво ще получа?"

б) срещи с немски делегации (не фирми, които искат да стъпят на пазара у нас) на ниво Евро-депутати мога да предложа само, ако се намери някой, който да ги покани от името на Министъра на енергетиката.

Господата на съответните постове, знаят много добре за какво става въпрос. Само един отговор се изисква от тях. Да или не. Всичко друго е празни приказки. Да се надяваме, че ИРЕНА ще синхронизира нещата на европейско ниво относно ВЕИ.
EOS Technologies

Следваща

Назад към Инициатива за подобряване на законодателството при изграждане на ВЕИ