Ivan Buzov написа:Както съм писал, ако наистина имате начин, нормативно съобразен да изкарам една инсталация до 5 кВ, че е шеста категория, съм готов веднага да поддам документите за одобрение, както и да разясня на отговорните лица защо трябва да ми одобрят шеста категория. Обещавам след това да публикувам цялата документация на страниците на форума за да могат да се възползват всички от нея.
По този проект мога да си позволя голямо забавяне, така че мога да пробвам предложен вариант.
Една инсталация от 5 kW в момента се третира по общия ред като централа, и като инсталация за оползотворяване на ВЕИ.
Въпроса е дискусионен и тълкувателен. Това не е електроцентрала ако се погледне определението за централа, тъй като не се изгражда и създава самия технологичен процес. Според мен не е и инсталация за оползотворяване, тъй като системата не "оползотворява" тази енергия.
Хората, които могат и имат право да тълкуват и да определят понятията от наредбата удобно мълчат. Но никой не ги е и сезирал и запитал по подходящ начин. Това не са ДНСК, а министъра на рег. развитие.
Какво е определението за слънчев колектор (защото за такъв има текст, който определя техния монтаж много лесно и безпроцедурно)???
В момента електроразпр. дружества и чиновници казват - тези колектори са за топла вода (без да има официално определение).
Ами леките слънцеащитни устройства не могат ли да бъдат PV панели?
За тях също има лека процедура....
Ако питаш РДНСК в момента - ще се опрат на познат текст и отново ще получиш отговор, все едно си запитал за централа 25 мегавата

)).
Те не могат да отговорят друго, те не могат да определят понятия които министъра все още не ги е определил.
А PV панела е точно толкова електроцентрала, колкото и колектора за вода е топлоцентрала, също е точно толкова инсталация за оползотворяване на ВЕИ, колкото и колектора за вода. Инвертора е съоръжение колкото и помпата е съоръжение.
Примера за правилни действия е действията по въпросния трафопост, давам го само за пример.
Нямам готова процедура и извървян път, нямам писмо от министъра за PV инсталация. Сигурен съм, че е въпрос на време твоята инсталация да отпадне от 3 та категория обект.
Но пиша имено затова точно в тази тема..... тя е за действия и инициативи, които могат да се извършат.
Ако имаш желание и подобен импулс, можем да обсъдим някои действия.... те няма да струват пари, а само процедурно чакане на отговори. Но най важен е начина на запитването.
Не очаквай обаче фирмите занимаващи се с този бизнес да имат особен интерес. Колкото е по-лесна процедурата, толкова по-малко се нуждаеш от тях в инвестиционния процес.
И пак повтарям, каква категория обект ще е , ако си купиш соларни лампи и искаш да ги монтираш на терасата си?
На тези и вички противоречия ще трябва да отговорят органите и при подходящ набор и запитвания ще трябва да наредят някак си пъзела. Ще се наложи да прецизират и да не блещат само общи формулировки, иначе ще рискувт да опреелят соларната лампа за обект 3-та категория....., пък може и калкулатора със слънчево панелче за захранване да стане3-та категория...., кой знае.
Според мен само конкретни запитвания могат да размърдат нещата.
Но това надхвърля личния интерес по конкретен проект....
Поздрави!