Мисля, че форумът показва своя капацитет на компетентно мнение и заинтерисованост в областта на ФВ пазар в България. Това до голяма степен дължим на добронамереното домакинството на г-н Матеев. Пожелаваме му и се надяваме да продължава в същия дух да обединява това наше общество. Сигурно не осъзнава, че създал нещо уникално което има своята потенциална мощ. Това го поставя в много по-добра позиция (и морална и като бизнес интереси) отколкото положението , което има в БФА.
Конкретно чест му прави рубриката "Правителството води политика на НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО". Поставена (позабравена) преди повече от година, звучи много актуално - особено в този момент" Чудесно начало последвано с чудесни мнения, с конкретни предложения от него и участниците за това, какво може да се направи за да защитим нашите интереси.
Предлагам да използваме това наследство и актуализираме темата съставяйки план за конкретна акция за гласност на позициите ни като форум. Знам, че е трудно да се консолидират по форума мненията на всички в една обща позиция, но нека се опитаме в тази рубрика всеки самодисциплинирано да изложи конструктивна позиция за конкретни практически действия за борба срещу манипулациите на едрия бизнес, който с безграничната си алчност губи човешки образ и подобие. Той не е виновен за това което е!

Ние обаче ако си позволим само да си хуртуваме във форума, положително ще сме свидетели на поредната иб.вка на народа ни.
Може да сме наивни да вярваме, че Правителството има добрите намерения, но нека му помогнем и сме един коректив за него. Представете си, че наистина има нужда от сламката, за която да се хване за да преодолее тресавищния механизъм на "експертите от бранша". Абсурдните изказвания, че решението за Мораториум и съставянето на План е по настояване на ЕК е много показателен пример. Наистина има медийна атака, за хвърляне прах в очите на хората, но нека да вземем участие в просвещението на това общество. Нека да се чуе нашата позиция. Този форум има капацитета за това.
Няма организация, която да защити интересите на малкия и среден бизнес във ВЕИ тата. Поне аз не знам. Но е немислимо хора с различни интереси от твоите да очакваш да те защитава. Как стои този въпрос в Германия, Франция, Испания... има хора, които да споделят, но интересното е че в тези държави малкия и среден бизнес дишат свеж въздух в това прогресивно начало - ВЕИ Енергетиката. И там големите си вземат своето, но има мярка. И съм сигурен, че това не е защото едрия бизнес им отпуска примката, а защото хората се обединяват да защитят своите интереси. Прави ми впечатление, че хората наистина осъзнават, че да не отстъпваш в борбата за защита на интересите си е правилния и смислен начин на живот. Наистина народа ни е мачкан със столетия от турци, византийци, комунисти, богати пост-комунистически... и самочувствието му е смачкано до 0. Целта на всички е той да загуби вярата в собствените сили, но в моите наблюдения по шарения свят съм забелязал, че в западните държави хората са си извоювали достойно съществуване дори и работейки непристижна работа. А това за мене е много по-ценно чувство от онова" да приклониш глава за да не те покоси меча" и то е което прави хората да се радват на живота.
Нещо по-конкретно...?!
Ами г-н Матеев да си поеме кръста на байрактар, Trader и TOKIO, да насочат безпорните си познания и връзки в държавните структури и бизнес среди кум конструктивни предложения, GIO i Vanndal с високия си морал и компетентно мнение да участват в създаване на стратегия. Има и още много, които знам, че пропускам, но те не по-маловажно сигурно се биха впуснали в една, повярвайте ми, не обречена борба. Всеки с каквото може и колкото може...
Нека само се опитаме поне в тази рубрика да избегнем, неконструктивните изцепки и да избегнем този начин на убиване на време в доказване кой по- велик. Не виждам кой е спечелил тази надпевара до сега. Така само се самозаблуждаваме, че работим.
Да не останем в крайна сметка изненадани, че някой не ни е защитил интересите и тези години хвърлени в разработването на малък или среден бизнес е бил поредната финансова пирамида, за да се оберат и останалите трохи на народа.
Надявам се да реализираме капацитета си и отвъд техническите си умения.
Хубав ден на всички!