Няма да коментирам откровените простотии по-горе, ще ги отдам на груби грешки по най-нова история...
За мен това е сериозен документ, който в синтезиран вид проследява нещата на база договора и последвалите споразумения и аз му вярвам.
Много по-трудно ми е да повярвам на чисто политическите приказки на Иван Иванов, който всячески се опитва да прехвърли вината от болната глава на здравата. Слушал съм доста негови изказвания и питания в Парламента и зная, че е ловък манипулатор спрямо тези, които не си дават труда да проверят в детайли нещата. Къде в случая са неговите манипулации:
1. Той заявява, че в договора никъде не е спомената цената. Логично! И подвеждащо! В един договор, сключван за десетки години напред не може да се фиксира цената като цифра! Там има формула за нейното изчисляване и вероятно клауза, определяща при какви обстоятелства тя се преизчислява. И не случайно в следващите поправки се правят корекции на формулата, а не на абсолютната стойност.
2. Когато се подписва втората поправка Р.Овч в какво качество е разполагал с данните и как е можел да стопира нейното подписване??? Трябвало после да откаже подписването на особения залог, за да не се стартира проекта и още такива бабини деветини. Можел ли е да го направи при вече подписано и уточнено споразумение? То вече е в сила и стопирането му би довело до огромни неустойки, а факта, че зад него стоят американци и както и ти подчерта е стратегическа инвестиция щеше да доведе до външнополитически усложнения. Е как тогава да го спре? Той все пак е разумен политик, а не камикадзе!