Mateev написа:Това нас не ни засяга. Да му мислят ветрогенераторите. Слънчевите централи са най-екологичното нещо, което въобще някога е измисляно. По-екологично просто НЯМА. Друг е въпроса, че може да се наложи това да го доказваме на некадърниците горе във власта.
Не съм много съгласен с горното мнение, освен в частта за некадърниците. Проучването, което се прави в момента засяга както вятърните генератори, така и слънчевите колектори. Замразени са всички искания за промяна статута на земи за всякакви ВЕИ. В слънчевите панели има радиоактивни елементи, което ме кара да мисля, че не са съвсем екологични. А какво ще кажат за "Марица-Изток", нима те не замърсяват околната среда? Или отпадъците от Козлодуй? Ще имаме ли някога управляващи хора, които да разбират материята, която управляват? ЕС ни натиска за ВЕИ, а ние ще ги ограничаваме, а после ще ни глобяват за неизпълнени квоти. Няма да се учудя, ако определят места за слънчеви колектори там, където няма достатъчно слънце и места се ветрогенератори там, където няма вятър.