Нормативи за промяна статута на земята

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Нормативи за промяна статута на земята

Мнениеот Ivan Buzov » 08.11.2008 01:47

Основата е заложена в Закона за опазване на земеделските земи и правилника за прилагането му.
Прикачени файлове
ЗАКОН И ПП ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ.zip
(64.47 KiB) 1322 пъти
Ivan Buzov

ы

Мнениеот Ryuda » 08.01.2010 18:39

Мина ми следната, признавам, звучаща налудничава идея: понеже не видях никъде нито в Закона за опазването на земеделските земи, нито в в Наредбата за категоризиране при промяната й да пише нещо по този въпрос, защо да трябва да променя категорията на целия имот, при положения, че колчетата за панелите се забиват на разстояние едно от друго и, чисто теоретично (а и май практично, както съм чувал за Германия) между тях би могло да се продължи да се оглеждат селскостопански продукти - та по-простичко казано, не може ли да променя статута на земята само там, където наистина по проект се налага - където се поставят панелите, пътища и др. подобни, а където на практика не се пипа земята да остане със земеделски статут?

Или с други думи, има ли пречки един и същ имот да е с различни статута?
Ryuda

Мнениеот ferdy » 09.01.2010 19:54

Не. За ветрогенераторите се сменя статута само под фундаментите и кабелните линии, останалата земя остава земеделска и се използва по предназначение.
ferdy

Мнениеот Ryuda » 11.01.2010 11:26

Хмм, за един ветропарк чух, че трябвало да отделят площадките посредством УПИ-та, но както и да е, там въпросът е относително ясен.

По-интересно би било, според мен, при фотоволтаични инсталации. Ако проектът е по-голям, площта, на която трябва да се промени статута, също е по-голяма, което с всички "екстри" значително оскъпява промяната на предназначението.

Продължавам да се чудя, дали може, образно казано, да се промени статута само на точките, където ще се забият колчетата (вкл. евентуално пътищата и трасетата)? Важното е, дали тази земя, която се намира между редовете с панелите, също ще трябва да е с променен статут...? И въз основа на кой закон, наредба, ...?
Ryuda

Мнениеот ferdy » 12.01.2010 03:10

Само на точките, едва ли, но земята само под редовете, сигурно. Виждала съм и такъв ПУП, между другото, но не знам дали мина, ще полюбопитствам.
ferdy

Мнениеот Слънчо » 12.01.2010 14:44

Може, може. Доколкото знам в с.Пауново централата е с частична смяна на статута.
Слънчо

Назад към Нормативни документи