Нетно специфично производство

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Нетно специфично производство

Мнениеот petyostoev » 02.09.2015 00:15

"Е. Маринова каза, че т.10.3, т.10.4 и т.10.5 са спорни и може да има два подхода,
когато се разсъждава по тях. Последните изменения на ЗЕВИ казват, че за всички
постановени досега решения трябва да се установи неговото специфично производство.
Решение №Ц-24 е също такова решение. В него формално нетното специфично
производство е равно на брутното специфично производство, защото тогава законът е
казвал, че точно за този вид технологии не се прилага нетно специфично производство
(изкупува се всичко). Ако Комисията прецени, че тези цени трябва да отпаднат,
аргументите са, че при тези цени въобще липсва понятие нетно специфично производство,
защото то е дефинирано като такова минус собствените нужди. Те няма да бъдат
прилагани занапред, защото вече законодателят е стеснил групата на ВЕИ, които ползват
преференциални цени."

http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/prot_zz_169_15.pdf
petyostoev

Мнениеот petyostoev » 28.06.2016 19:04

"Съд: Без обезщетения за вреди от незаконни наредби"
https://www.24chasa.bg/novini/article/5609330
petyostoev

Мнениеот energy11 » 17.10.2016 15:01

Здравейте колеги, поради нетното специфично производство смесено с пар 18 и някои други законови енергийни каши смятам, че ми е много по-изгодно да не работя до края на годината. Достигайки НСП сега, през ноември и декември постъпленията ще бъдат почти нулеви, а ако централата работи разходите ще са около 10 пъти повече от приходите. Затова се чудя дали да не спра обекта за тези месеци, но тук изниква въпроса дали няма да настъпя някой увъртян член в договорите с ЕРП или в някоя наредба, за която сега не ми идва наум...

В договора за достъп с ЕВН открих следното: „В процеса на експлоатация на обекта, при планиран ремонт, реконструкция и/или модернизация на електрическите уредби и съоръжения, собственост на Производителя, и промяна в техническите данни на присъединения обект, Производителят задължително съгласува предварително действията си с ЕВН ЕР един месец преди осъществяването на проект за промяна“. Ами ако ремонтът ми е непланиран или е авария, дали трябва да ги уведомявам…?

Не съм прочел договора за балансиране, но там може и да не пише нищо, а пък да е упоменато в ПТЕЕ, но тях едва ли ще ги прочитам, не са особено увлекателни :D

Та идеята ми е ако знаете трябва ли да уведомявам ЕРП/институции, така че да нямам после евентуални изненади…

Друг вариант е да оставя само един инвертор да работи. Така пак ще намаля загубите си през зимните месеци и пак ще ми е по-изгодно ако работя на пълна мощност.
energy11

Мнениеот petyostoev » 17.10.2016 19:11

Ако на свободния пазар не плащаш за балансиране,може би приходите ще покрият консумацията и достъпа.Това са сметки на пръв поглед,но ще видим какво ще излезне до края на годината.
petyostoev

Мнениеот GDG » 17.10.2016 19:39

Колега, ако решиш да спреш централата, ЕСП и ЕРП няма да ти създават проблеми, но ако е изграждана със субсидия от ДФЗ, ще береш ядове. Нетното специфично производство, моята централа достигна на 25 юли, а до тогава вече имах отговори от всички- ЕСП, ЕРП и ДФЗ., в т.ч. и оферти за изкупуване на ел.енергията до края на годината от търговци на свободния пазар. Не съм спрял централата, защото ми трябват реални факти за тъпотията, която създадоха някои "изключително компетентни" държавни служители. А току виж, че след време, може и пропуснатите ползи за си потърсим :lol: . Ако те интересува нещо конкретно, на разположение съм :)
GDG

Мнениеот petyostoev » 17.10.2016 22:19

Искам само да отбележа,че делата за решенията на властимащите за момента от предишните рестрикции към нас се решиха на всички инстанции в рамките на 7-8 месеца.Отделен е въпроса за връщането на такса достъп,специално за ЧЕЗ.За ЕВН знаем,че предложиха дисконт от 10 % и набързо приключи сагата.За Енерго про нищо не се разбра,уж предложиха нещо но там си и остана.Не се знае как продължи.Ако има някой повече инфо,нека сподели.А сегашните продължават година и няколко месеца,с изключението на последното пред КС, за което не може да се каже колко ще продължи защото е от няколко месеца.За сега знаем,че е допуснато за разглеждане.Дай боже да е най краткото.Няма и инфо и за делото в Европейския съд за правата на човека,но там нещата са ясни,поне 5-6 години.Дотогава докато се решат тези дела,и дано да няма и други поредни рестрикции, май ще трябва да се спасяваме сами и самосиндикално.
petyostoev

Мнениеот GDG » 18.10.2016 06:50

Колега, те делата ...,а самосиндикалните действия, допълват бих казал, общите усилия.Засегнатите от & 18 действително са най-ощетени, но и ние със следящите системи също много го ... ? Изземва ни се близо 40% от дохода и почти 5 месеца работим само за такси разни.Не можем да спрем, защото ДФЗ, ще си искат обратно субсидията.За проблема ни управляващите "халхабер" нямат и затова мрънкаме и пред Комисията по енергетика, и пред Комисията за наблюдение дейността на КЕВР, и пред КЗК и пред... който трябва, защото така не се прави.Няма друг такъв случай, като нашия, при който, държавата да създава условията за развитие на даден бизнес,в последствие да се опитва да го съсипе, като за това да няма виновни, включително и от т.н. "компетентни" държавни служители. Борбата няма да е лека, но за сметка на това се очертава да е продължителна. Лично аз няма да спра и да се откажа !!!
GDG

Мнениеот petyostoev » 18.10.2016 08:47

Да,така е и няма да се отказваме разбира се.
petyostoev

Мнениеот energy11 » 18.10.2016 09:34

GDG написа:Колега, ако решиш да спреш централата, ЕСП и ЕРП няма да ти създават проблеми, но ако е изграждана със субсидия от ДФЗ, ще береш ядове. Нетното специфично производство, моята централа достигна на 25 юли, а до тогава вече имах отговори от всички- ЕСП, ЕРП и ДФЗ., в т.ч. и оферти за изкупуване на ел.енергията до края на годината от търговци на свободния пазар. Не съм спрял централата, защото ми трябват реални факти за тъпотията, която създадоха някои "изключително компетентни" държавни служители. А току виж, че след време, може и пропуснатите ползи за си потърсим :lol: . Ако те интересува нещо конкретно, на разположение съм :)

Колега, моя срок за мониторинг от страна на ДФЗ свърши (след поредната проверка на документи, броене на болтове на централата, изопачаване на фактите от тяхна страна и т.н., но това е друга тема...). При теб случая е друг и наистина не бива да спираш централата, но при мен за 1-2 месеца в годината и при условията на пар. 18 ми е по-добре да я изключа. Количествата над НСП според мен нямат връзка с параграфа и дори при неговото отпадане и претендиране на сумите от наша страна, то за НСПто няма да може да се претендира...
energy11

Мнениеот energy11 » 18.10.2016 09:42

petyostoev написа:Ако на свободния пазар не плащаш за балансиране,може би приходите ще покрият консумацията и достъпа.Това са сметки на пръв поглед,но ще видим какво ще излезне до края на годината.

Колега прав си, но и в този случай говорим за някви смешни парици приходи над разходи, като пак не е сигурно, но пък е свързано с допълнителни ангажименти за свободния пазар. И това е вариант както казваш, но ме сърбят ръцете да й дръпна шалтера за 2 месеца, отколкото да продължаваме с бумашините, които нищо не ни носят в крайна сметка...
energy11

Мнениеот petyostoev » 18.10.2016 10:54

Че са смешни,смешни са.Аз от този месец съм на свободния пазар и нямам никакъв ангажимент за прогнозиране/този вариант си избрах от предложените два/.Е само е сключен договор с новия търговец,и то без да плащам балансиране.И затова ти казвам,че има вероятност да не е на минус за оставащите месеци до края на годината.Не говорим за постоянните разходи на фирмата за този период.Ако ги сложим си е на минус отвсякъде.С тях от м. август 2015 съм си на минус отвсякъде.Сигурно не съм само аз така.Получи се да сме в играта само.Ама като ни е такава Държавицата............ Затова само съд,пък докато издържим.Това е положението.
Разправията е малко по сложна с отчитането в АУЕР,доколкото не съм го правил досега,/правя го на 9 месеца/но си мисля,че може би ще трябва да се добави новия търговец и за произведеното и изкупено количесто от него да му се прехвърлят Гаранциите за произход.
petyostoev

Мнениеот Joro762 » 25.10.2016 18:14

Спокойно колеги, още малко и идва времето да ни доплатят остатъка,-) Скоро ще е ...Само спокойствие
Joro762

Мнениеот Joro762 » 25.10.2016 20:02

energy11 написа:Здравейте колеги, поради нетното специфично производство смесено с пар 18 и някои други законови енергийни каши смятам, че ми е много по-изгодно да не работя до края на годината. Достигайки НСП сега, през ноември и декември постъпленията ще бъдат почти нулеви, а ако централата работи разходите ще са около 10 пъти повече от приходите. Затова се чудя дали да не спра обекта за тези месеци, но тук изниква въпроса дали няма да настъпя някой увъртян член в договорите с ЕРП или в някоя наредба, за която сега не ми идва наум...

В договора за достъп с ЕВН открих следното: „В процеса на експлоатация на обекта, при планиран ремонт, реконструкция и/или модернизация на електрическите уредби и съоръжения, собственост на Производителя, и промяна в техническите данни на присъединения обект, Производителят задължително съгласува предварително действията си с ЕВН ЕР един месец преди осъществяването на проект за промяна“. Ами ако ремонтът ми е непланиран или е авария, дали трябва да ги уведомявам…?

Не съм прочел договора за балансиране, но там може и да не пише нищо, а пък да е упоменато в ПТЕЕ, но тях едва ли ще ги прочитам, не са особено увлекателни :D

Та идеята ми е ако знаете трябва ли да уведомявам ЕРП/институции, така че да нямам после евентуални изненади…

Друг вариант е да оставя само един инвертор да работи. Така пак ще намаля загубите си през зимните месеци и пак ще ми е по-изгодно ако работя на пълна мощност.
Спирай и няма да се плашиш, за ерп е добре дошло. Даже спирай и фирмата да нямаш разходи, близо 2 години бях така ,-)
Joro762

Мнениеот GDG » 09.03.2019 20:19

Ето ги и новите Решения !!! http://www.dker.bg/bg/resheniya/resheni ... 9-god.html
GDG

Предишна

Назад към Нормативни документи