Новата Енергийна стратегия на България

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 04.02.2011 13:50

Тук се изписа много, но не видях като че ли конструктивни предложения как да се излезе от ситуацията.
Според мен натиск трябва да има за промени на правилата в две направления:
- да не се искат прогнози за процеси, независещи от производителите;
(като мотив може да се ползва факта, че те нямат нито квалификацията, нито необходимата информация за да правят такива прогнози)
- да се запише, че производителите са длъжни да дават прогноза за плановите профилактики и ремонти за дадена година и незабавно да уведомяват при предстоящо спиране на работа или намаляване на производството на ел.енергия поради аварии или необходимостта от извънпланов ремонт на съораженията.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Ivan Buzov » 04.02.2011 15:12

Те и тия които имат квалификация не могат да ти дадат читава прогноза(още повече часова) за такъв дълъг период.
Иначе график за планови ремонти и профилактиките е нещо нормално.
Ivan Buzov

Мнениеот Емил » 04.02.2011 16:43

Това е просто немислимо с тези прогнози. Човек не знае наистина утре какво могат да измислят - май ще ни трябва екип, който да прогнозира преди всичко какво ще измислят от ДКЕВР и от ЕРПетата и от правителството...

Някой знае ли какво стана със закона в Чехия, който искаше със задна дата да взима данък от ВЕИ централите ?

п.с.
Аз съм готов да дойда в Пловдив, ако има сбирка.
Аватар
Емил

Мнениеот Miro » 04.02.2011 17:11

levis написа:...
Според мен е по-добре бирата да почака и да помислим как да се преборим с поредната простотия в милата ни държавица.

Направи ми впечатление, че отначало всички се възмутиха от Правила, но после някои се развихриха как да създадем най-точната прогноза (упрекът ми е най-вече към Матеев, който е най-влиятелната личност във форума). Чудя се, утре ако ни кажат да се хващаме за палците ... Какво? Ще си разменяме рецепти за обезболяващи мехлеми ли?

Относно срещата. Бих дошъл ако мислите да обсъждаме какво може да се направи за промяна на тези идиотски ПТЕЕ. Ако мислите да се съберем за да си усъвършенстваме гадателските способности, аз в тази посока повече не мога да се развия.

Ок, връщам бирата в хладилника ;)

Ако мислим какво трябва да се направи - ами това, което можем е същото като предния път. Да пишем! Този път до ДКЕВР и ЕСО, с копие примерно до НЕК, ЕВН,ЕОН и ЧЕЗ. В писмото да обясним защо това е невъзможно, защо е безсмислено, защо също така е и дискриминационно и прочее.

За среща мисля, че е рано. Какво ще си говорим на нея? Колко са тъпи правилата и как не трябва да е така и накрая никой няма да седне да напише 2 реда.

Нека някой колега отдели 2-3 часа да нахвърля скелет на писмо до ДКЕВР, което да обсъдим първо тук, да го изгладим в няколко версии, пък после може да организираме среща, за да го подпишем. Та въпросът ми е - кой вдига ръка, за да направи първа версия?
Miro

Мнениеот energy11 » 04.02.2011 17:27

Lupus написа:Тук се изписа много, но не видях като че ли конструктивни предложения как да се излезе от ситуацията.
Според мен натиск трябва да има за промени на правилата в две направления:
- да не се искат прогнози за процеси, независещи от производителите;
(като мотив може да се ползва факта, че те нямат нито квалификацията, нито необходимата информация за да правят такива прогнози)
- да се запише, че производителите са длъжни да дават прогноза за плановите профилактики и ремонти за дадена година и незабавно да уведомяват при предстоящо спиране на работа или намаляване на производството на ел.енергия поради аварии или необходимостта от извънпланов ремонт на съораженията.

Едни мои допълнения към тезата на Лупус за конструктивни предложения, които могат да залегнат в евентуално официално писмо, което можем да подготвим заедно:

Електроенергията произвеждана от ВЕИ има случаен характер, т.е. тя не може да бъде контролирана и предсказвана. В тази връзка смятаме, че прогнозите, които правят производителите на енергия от ВЕИ по самото си същество ще бъде неточна. Неточната информация от своя страна би навредила на оценката и планирането на енергийния баланс на страната. Обременяването на производителите на енергия от ВЕИ и координаторите на балансиращите групи с голям обем ежедневно изготвяни и обработвани справки за прогнози изпращани по електронна поща са допълнителна предпоставка за често допускани технически грешки и ненавременно изпращане, получаване и обработка на данните.
Неточната информация базирана на случайния характер на климата, както и високия фактор за технически грешки прави прогнозата на произвежданата енергия от ВЕИ напълно безполезна и неефективна. С гореизложената тези желаем облекчаването на режима за енергия произвеждана от ВЕИ в ПТЕЕ, като предлагаме членуването в балансиращите групи да се промени от задължително на пожелателно, както и да отпаднат седмичните и дневните прогнози за произвежданата енергия. Задължително е премахването на "компенсиране разходите на координатор"съгл. чл. 202 (2), "отговорността" по чл. 203 (2), както и "заплащането на енергийния излишък/недостиг" по чл. 203 (3), (4).
Не смятаме, че производителите на ел. енергия трябва да дължат каквито и да суми по енергийния небаланс на страната, отговорен за който е ЕСО. Непрекратяването на действието на гореспоменатите членове на ПТЕЕ може да се третира като нарушение на чл. 4, 5, 6, 7 от ЗВЕИ (и още куп дузина членове относно насърчаването на БЕИ).

...това го нахвърлях сега, надявам се да е от поне малка помощ на колегите, които ще дискутират въпроса на срещата. За съжаление аз съм възпрепятстван с присъствието си.
energy11

Мнениеот lz1wvm » 04.02.2011 17:35

До колкото си спомням,имаше една тема,в която се обсъждаше регулирането на енергийната мрежа.Това го извършваха диспечери на НЕК.Но там системата е друга.Не се правят прогнози,а диспечера казва с колко да се увеличи или намали мощността на дадена централа.Или другия вариант е това да става автоматизирано.Но това е система на НЕК.ЕРП-тата имат ли такава система,какво ще ги правят тези прогнози,как ще става управлението на енергията като всички си дадат прогнозите,и се разбере,че са помалко или повече от консумираната енергия.Въобще има доста въпроси за изясняване.Така,че до ден днешен такива прогнози не са съществували.Не може да живеем и да ползваме технологиите на 21 век,а с тия наредби да ни връщат в 19 век.
Това е мое мнение,но може и да греша някъде.
lz1wvm

Голямо чудене ще пада...

Мнениеот pmihailova » 04.02.2011 17:40

...ще има ли най-накрая сигурност в тази държава?!?!
На боб ли да хвърлям сега да предположа какво ще има писано в подзаконовите актове, наредби и т,н.?!?!
Ако успея да взема Окончателен договор с ЕРП-то до 30.06.2011 г по коя тарифа ще ми изкупуват енергия?
Моля....някой да каже :oops:
pmihailova

Мнениеот Слънчо » 05.02.2011 11:20

Договорът за изкупуване на ел. енергията е този който ти фиксира цената.
Него би подписала на доста по-късен етап. Трябва да се построи централата и да получиш акт 16.
Със сигурност ще си със следващата цена за изкупуване. Ако следваме някаква логика може да се предвиди около 700 или 760 лв/МВтч според големината на централата ти.
Sorry! :(
Слънчо

Мнениеот Miro » 05.02.2011 23:16

Miro написа:Нека някой колега отдели 2-3 часа да нахвърля скелет на писмо до ДКЕВР, което да обсъдим първо тук, да го изгладим в няколко версии, пък после може да организираме среща, за да го подпишем. Та въпросът ми е - кой вдига ръка, за да направи първа версия?

Някой работи ли по въпроса?
Miro

Мнениеот venkap » 06.02.2011 00:08

Според мен писмото трябва да съдържа един единствен въпрос.
Коя, държавна институция предоставя информация за прогнозната слънчева радиация, за двадесет и четири часа напред, по часове?
Ако, посочат такава, какъв е проблема?
venkap

Мнениеот Miro » 06.02.2011 01:08

venkap написа:Според мен писмото трябва да съдържа един единствен въпрос.
Коя, държавна институция предоставя информация за прогнозната слънчева радиация, за двадесет и четири часа напред, по часове?
Ако, посочат такава, какъв е проблема?

Е как? Дискриминацията! Не съм забелязал консуматорите над 30 kW да попълват товарни графици, камо ли почасови... А каква е разликата?
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 06.02.2011 02:02

И в Германия гласят някакви подобни прогнози и чудесии. Само, че това ще става автоматично. Към инверторите ще има устройства, които ползващи данни от някакъв си метео-институт ще предоставят данните на някого си, които пък ще ги дава на АЕЦ и ТЕЦ, които пък ще си намалят техните мощностти.

Да си призная, не съм много наясно, защото не прочетох изцяло статията в едно от списанията...

Ето тук един линк от четирите "НЕК" в Германия, които с малко закъснение предоставят информация в интернет, колко енергия от ФЕЦ и перки се подава в мрежата:

http://www.transparency.eex.com/de/date ... tion-solar

Радвам се, че в България сме много напред по отношение на стандарти, разпоредби и закони. Макар, че те ще са необходими, след като застроим и ние 10-20 Гигавата (годишно).

Ама колкото по-рано създадем необходимите служби и министерства за прогнози, наблюдение и прочие, толково по-бързо може да отреагираме, когато се построят 10 или може би даже 50 гигавата (месечно). Че и повече.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 06.02.2011 10:15

Какви гигавати бе човече? :D :D :D

България ще построи общо не повече от 600MW слънчеви централи. Ще се учудя, ако разрешат да достигнем до 1 гигават. Западняците си мислят, че тука се отваря голям пазар, но това не е така. Та ние сме просто една плюнка за техните мащаби.

Между другото напоследък в пресата и в устата на Бойко Борисов вместо 16% ВЕИ чувам 18.8% или дори 20%. Медиите ли грешат, или наистина Бойко е решил да преизпълни плана?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 06.02.2011 11:32

Е, ти сега като че ли не усети моята ирония с гигаватите. Дотам отиват нещата, братче. На западняците им трябва в България само един инжинер, да се подпише на плановете им и евентуално да си сложи главата в торбата.

После евтина работна ръка. И това. Е.Он направиха джойн-венчър с една голяма немска фирма проектант и изпълнител за в България. Вероятно вече няма да има свободни капацитети в региона на Е.Он. Фабриката за модули си я купиха преди 2 години (някъде по Източна Германия). И се съмнявам, дали въобще и някой като ЕОС или СТС въобще ще им трябва за каквото и да е.

И от демократичната идея "Децентрализиране на енергийното производство" не остана вече нищо. Бойко ще направи с Мицубиши необходимите гигавати, Е.Он и останалите ще допълнят. А пък нас май ще ни използват да правим лоби с нашите Организации за ВЕИ!

Е да, ако баба Марийка иска 3,43кВп на покрива на 3 сгради в четири имота, тогава ние може да правим жесток бизнес... след като я посъветваме къде и какво и как... А, и в Африка има много работа за нас. Само, че преди да продадеш нещо на Африканец трябва да напишеш 50 до 100 Е-мейла. Щото и те още не знаят за какво става въпрос. Но, като разберат, тогава ще дойдат големите и ще напраскат мегаватите... да се надяваме с Български монтьори за по 10 евро на ден.
EOS Technologies

Мнениеот Miro » 08.02.2011 17:52

Miro написа:
Miro написа:Нека някой колега отдели 2-3 часа да нахвърля скелет на писмо до ДКЕВР, което да обсъдим първо тук, да го изгладим в няколко версии, пък после може да организираме среща, за да го подпишем. Та въпросът ми е - кой вдига ръка, за да направи първа версия?

Някой работи ли по въпроса?

Странно! Като попитах кой ще работи и дискусията замря.... Иначе на форумни приказки сме добри, ама стане ли въпрос за конкретни действия за общо благо - рязко пада мъгла.
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи