приеха ли последно 17-те стотинки(@@@@@@@@@)?
На коя база се очакват още 30 % надолу?
Gio написа:Това с домашната централка е прекрасно.
Може ли някой да каже как се съгласува с ЕРП такава централка за лични нужди?
Питането ми касае централа без акумулаторна група, използваща енергопреносната мрежа като "буфер" за излишната произведена енергия, както и за захранване в тъмната част на денонощието да речем...
Благодаря предварително!
г...
Miro написа:Присъединяваш я като обикновена фотоволтаична електроцентрала, като точката на присъединяване е точката на присъединяване на потребителя. Така ползваш, каквото ползваш, а остатъкът ти се изкупува по актуалната цена за съответната мощност към момента на присъединяване.
retro написа:Miro написа:Присъединяваш я като обикновена фотоволтаична електроцентрала, като точката на присъединяване е точката на присъединяване на потребителя. Така ползваш, каквото ползваш, а остатъкът ти се изкупува по актуалната цена за съответната мощност към момента на присъединяване.
А дали ще му разрешат да я присъедини преди 2016 год.?
Lupus написа:Ако съм решил да си направя централата за собствена консумация, не виждам защо въобще трябва да искам да я присъединявам???
Защо въобще се истеризира тоя проблем?
Miro написа:Lupus написа:Ако съм решил да си направя централата за собствена консумация, не виждам защо въобще трябва да искам да я присъединявам???
Защо въобще се истеризира тоя проблем?
Щото нямаш право иначе да я ползваш.
Вариант 1: Регистрираш я като генератор и съгласуваш схемата с ЕРП-то, в която обаче трябва да е очевидно, че когато се захранваш от собствения си източник си физически отделен от мрежата. Не може да купуваш само недостига на ел. енергия паралелно с работата на фотоволтаиците или какъвто и да е било собствен източник. Нямаш право да отдадеш и един ватчас в мрежата... което значи батерии, АВР, на който вместо генератор е закачена мрежата, свръхоразмеряване на централата и прочее простотии.
Lupus написа:Действам по този вариант. Комутирам си консуматорите по токови кръгове или към собствения източник или към ЕРП-то с контактори. Няма АВР-и, няма акумулатори... Инвертора не го синхронизирам с мрежата. Контролер управлява цялата система по зададен от мен алгоритъм.
Назад към Нормативни документи
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта