Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Мнениеот petyostoev » 31.05.2016 15:44

petyostoev

Мнениеот petyostoev » 31.05.2016 23:42

Много добре се представиха колегите на пресконференцията,особено нашто момиче.
Поздравления.
petyostoev

Мнениеот andrea » 01.06.2016 08:20

Много слаба прес конференция. Трябваше да си напишат речите и да ги прочетат. Ако не бях запознат, щеше да ме заболи главата на 10мин.
andrea

Мнениеот andrea » 01.06.2016 15:48

Само да не си изгърмим патроните с този законопроект, защото някой иска да си оправи централите от 2013?!??
andrea

Мнениеот petyostoev » 01.06.2016 19:11

За какви ценрали от 2013 намекваш.
Засегнатите от пар.18 са централи които са подали заявленията си за подпомагане преди да влезне в сила новия ЗЕВИ от 2011г.
А моето лично мнение е ,че трябва да работим директно за отпадане на този параграф 18,а не промяната му.
petyostoev

Мнениеот andrea » 01.06.2016 21:14

Централи със заявление преди ЗЕВИ и изградени след 06.212, когато паднаха цените са на 15 ст. някъде.
С тази поправка цената има става към 2009-2010.
С тази поправка договорираните цени преди юли 2012 стават по-ниски а тези след юли 2012 стават по-високи.
Това за мен е безумно. Дано не се използва срещу нас.
andrea

Мнениеот petyostoev » 02.06.2016 19:38

Това е безумие.Как е възможно изобщо.
Но нали в закона е записано , че цената е действащата към датата на въвеждане в експлоатация.Би трябвало и това да променят тогава за да се изпълни този пъклен замисъл.
petyostoev

Мнениеот levis » 04.06.2016 03:05

andrea написа:Централи със заявление преди ЗЕВИ и изградени след 06.212, когато паднаха цените са на 15 ст. някъде.
С тази поправка цената има става към 2009-2010.
С тази поправка договорираните цени преди юли 2012 стават по-ниски а тези след юли 2012 стават по-високи.
Това за мен е безумно. Дано не се използва срещу нас.

Ако прочетеш внимателно законопроекта ще разбереш, че въобще не става дума за такова нещо.(Щом си бил студент предполагам че си достатъчно интелигентен)

И аз съм на мнение, че трябва да се борим за отмяна а не за промяна на параграф 18, въпреки че ГЕРБ гъза ще си съдерат това да не се случи, но това не трябва да ни обезсърчава. Относно конференцията, не смятам че уместно да се упрекват тези, които все пак се мъчат да направят нещо.

Не мога да разбера защо на протестите се събираме 30-40 човека от засегнатите. Добре че на последния ни подкрепиха повече роднини и приятели та заприлича малко от малко на протест. Другите спят ли, в носа ли... в гъза ли си бъркат, незнам.
levis

Мнениеот Foton » 04.06.2016 15:37

levis написа:И аз съм на мнение, че трябва да се борим за отмяна а не за промяна на параграф 18,

levis написа:Не мога да разбера защо на протестите се събираме 30-40 човека от засегнатите.

Мислех да не коментирам тая тема за да не си навлеча нечий гибелен гняв ама горните изрази ме предизвикаха....

Господа, явно не схващате някои основни неща!
Като начало на ваше място не бих спекулирал с изрази като "обричане на фалит". И на най-босия по математика е ясно, че става дума за централи, въведени в експлоатация през първата половина на 2012. Това ще рече, че централките струват не-повече от 1.5EURO/W, т.е ако са 30kWp около 90 000 лева. Тъй като са финансирани по европрограма собственика е платип около 20 000 лева...За три години експлоатация, преди прословутия параграф 18, тези пари би трябвало да са му се възвърнали поне по две...нещо не ми прилича на фалит! Може да направите тая сметка за която и да е централа строена по тези програми. Ако сметката показва, че централата не е изплатила вложените собствени средства за три години, значи сте излъгали в бизнес модела или мноого яко са ви прецакали!
Свирейки на тънката струна за фалити и безработица вие се оказвате в положението на ресторантьорите, дето искаха отмяна на забраната за пушене на закрито щото щели да фалират.
Всъщност нещата са други. При вас, както и при пушенето държавата нарушава едни "шибани права". Във случая с фотоволтаиците тя променя договори със задна дата. Вярно, че се е прецакала (държавата де) когато е узаконила двойното субсидиране, но вие не сте виновни че се възползвате от това. Така, че който е сбъркал да си плаща, т.е. държавата...
Е, изхождайки от факта, че държавата сме всички, мисля че трябва да се намери компромисно решение. Едно такова решение би било да се предложи на централите със двойно субсидиране да изберат дали да останат на сегашния кофти режим (малки приходи от напълно изплатени съоръжения) или просто да върнат на държавата получената субсидия и да преминат към режима на останалите. Това за мен е най-справедливо, но пак противоречи на ония "шибани права" и ще е промяна на договори със задна дата...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот andrea » 04.06.2016 19:48

1. Началото на 2012 нямаше как да се направи централа 30кв за 1.5. Да не говорим с присъединяване, табла, релейна защита и такса за присъединяване, печалба на стройтел. Много бакалска сметка правиш. Да не говорим ако си взел кредит и т.н. Разбира се има различни случай, но такъв като твоя няма.
2. За другите неща си прав.
3. Няма как да се върне субсидията, защото тук вината е на ДФЗ. Преди изплащане на субсидия ние сме дали дог. за изкупуване и там има преференциална цена(567). Грешката е очевидно при тях. По Регламент на ЕС, ако вината е в отпускащия орган то субсидията не се връща дори да е изплатена неправомерно.
4.Вината на държавата е, че променя договори със задна дата и няма как бенефициента да е виновен, че се е възползвал от законово установени правила.
5.Пак казвам, ако вината беше в нас ДФЗ щеше да си вземе субсидията обратно. Много е лесно това да се направи без закон, без нищо.
6. При цена 105лв/Мвч няма ка да си работим дори с "изплатени съоръжения, защото след таксите те вече са 80лв./мвч и не стигат за покриване на текущите разходи, да не говорим за амортизация. Инверторите се трошат на 6-7 година, кабели се сменят и сигурно разни други неща.
7. Отделно има 5% ФЕС и нетно специфично производство.

Нещо си се объркал като цяло със сметките.
andrea

Мнениеот andrea » 04.06.2016 20:56

levis, ти чел ли си законопроекта?
Там се говори за дата на подаване на заявление т.е 2009.
През 2011 и 2012 при падането на цени на панелите, инвеститорите са си подали писма във фонда за намаляване на разходите. :)
Няма как да се смята цена за намерение за инвестиция.
andrea

Мнениеот petyostoev » 04.06.2016 23:41

Който не е минал през цялата процедура от а до я му е лесно да прави сметки наум.
Не само писма до ПРСР ами и сключен анекс с нови цени.С две думи,при промяна на условията за инвестицията ние съвсем коректно сме искали анекс.
А да не говорим как се взима кредит от банка от фирма без лев оборот и история и регистрирана преди 4 години.Колко ипотеки,колко залози и колко чакане в най сублимния момент за да осъществиш една малка мечта за една пик...ва централка.
Да не говрим,че таксите по ипотеките,залозите и после свалянето им възлезнаха колкото размера на лихвата за периода.
Като прибавим и номерцата на ЕРП -то ..........
А пък после на всички им е ясно как започнаха с 39%, после с 20%,и полека полека другите неща достъп баланс и т.н . си гонят едни 10-20%.
И върха на сладоледа беше преди година.Над 80%.

"Така, че който е сбъркал да си плаща"
Тука съм съгласен.Но ние не сме сбъркали нищо,изпълнили сме всички закони и наредби.
А колкото до фалита,повечето хора които имаха възможност,продадоха по нещо,само да не цъфне някой ЧСИ на вратата му.Че тогава няма оправяне,вервайте ми.
А който не е имал възможност му е паднало вече пердето.
Не пожелавам такава ситуация на никой.
Поздрави на всички и успех!!!
petyostoev

Мнениеот Foton » 05.06.2016 14:02

andrea написа:1. Началото на 2012 нямаше как да се направи централа 30кв за 1.5. Да не говорим с присъединяване, табла, релейна защита и такса за присъединяване, печалба на стройтел. Много бакалска сметка правиш. Да не говорим ако си взел кредит и т.н. Разбира се има различни случай, но такъв като твоя няма.

Не ми се влиза в празен спор, но повярвайте ми от личен опит знам, че дори цената 1.5E/W е висока...и за какви релейни защити при такива централи говорим?

Приходите на една такава централа за три години са около 62-63 000 лева. Терористите са удържали около 8х. по отменения закон и да приемем, че има около 10 000 лв. разходи за управление и баланс до момента...ами пак останаха едни поне 40 000 чист приход за тия години. Следователно ако сте инвестирали 40х. то те вече са изплатени. Ако сте инвестирали такава сума в проект по тези програми, то общата сума на проекта трябва да е 200 000лв....
Е ако сте имали неблагоразумието да похарчите такива пари за 30kWp, то напълно заслужено ще фалирате...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот andrea » 05.06.2016 15:18

1. Няма такава цена за малки централи, освен с втора ръка модули
2. Няма централи 30кв по програми
3. Какви 10,000 лв за управление те гонят на година. Само заплата и осигуровки са 700 лв на месец. сот, интернет, счетоворство, достъп, баланс..
Над 30кв всичко при ЕВН трябва да е с табло за телеупраление и релейна.
4. Лихви за кредита ?

Престани да пишеш глупости и да се правиш на голям разбирач.
andrea

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи