Чете ли се закона, като дявола Евангелието? чл. 24

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: ...

Мнениеот eceo » 17.06.2011 23:03

Pyramid написа:Ами те са наясно и, гарантирам ти, няма да пожелаят да се набутват, като не ти отчитат загубите. За това идеше реч и тази е причината да се мери в SI в точката на присъединяване. А инвеститорът си наблюдава проекта от идеен, през възлагане до окончателно изпълнение, работейки заедно с проектантите. В тази връзка, не би трябвало да възниква този "проблем" "-Аз ти казах толкова, пък ти си направил еди-колко-си".Естествено, ще се сложат толкова панели, че да се компенсират и загубите, за да се получат Х kW в точкото на присъединяване. Другото не е инвеститор, а клиничен случай - пазете се от такива.

Да, и за това аз казвам, ако закона предвижда тези 200kW в точката на присъединяване е добре, но ако е в мощността на модулите, то тогава реално ти плащаш за инсталирана мощност 200kW, а ти плащат за 160 или 170kW. Както и да е, на мен ми е ясно какво искат ЕРП-тата, но закона в този си вид може да се чете като дявола Евангелието.

п.п. Към колегата по-горе, защо като няма в СИ kWp, в закона пише kW, a на ЕРП-то в договора пише kWp?
eceo

...

Мнениеот Gio » 17.06.2011 23:50

...в договора с ЕРП-то се упоменава пиковатa мощност, която ти се позволява да инсталираш. Плаща ти се това, което произведе централата, а това са kWh - AC.
KWp e DC и то пикова мощност на централата. Марков точно ви го каза. Не виждам нито евангелие, нито таласъми...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 18.06.2011 00:25

Gio написа:...в договора с ЕРП-то се упоменава пиковатa мощност, която ти се позволява да инсталираш. Плаща ти се това, което произведе централата, а това са kWh - AC.
KWp e DC и то пикова мощност на централата. Марков точно ви го каза. Не виждам нито евангелие, нито таласъми...

Абе някои като ударят по две ракии и им се види дявол по пладне! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Pyramid » 18.06.2011 18:46

Lupus написа:
Gio написа:...в договора с ЕРП-то се упоменава пиковатa мощност, която ти се позволява да инсталираш. Плаща ти се това, което произведе централата, а това са kWh - AC.

Абе някои като ударят по две ракии и им се види дявол по пладне! :D

- Сериозно, току изперкваме, един по един :wink: :D
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот eceo » 18.06.2011 23:14

Колега, Вие се съмнявате в моите познания по слънчеви електроцентрали ли? Пак не сте ме разбрал, аз много добре знам какво е киловат, ват, и ватпик, но казвам как може да се тълкува закона, написан по този начин. И ако се съмнявате в моите познания, само ще Ви кажа, че преди 2 седмици пуснах централа по мой проект, която има инсталирана мощност 10MWp, за такава някои хора не са и мечтали да направят проект, камо ли да видят реализирана на живо, но както и да е. Живи и здрави.
eceo

Мнениеот vitorio » 18.06.2011 23:22

Браво!!!Направо затвори гагите на масовите разбирачи и специалисти!!!Добра мощност сте въвели в експлоатация :thumright:
vitorio

Мнениеот Lupus » 18.06.2011 23:36

eceo написа:

Колега, Вие се съмнявате в моите познания по слънчеви електроцентрали ли? Пак не сте ме разбрал, аз много добре знам какво е киловат, ват, и ватпик, но казвам как може да се тълкува закона, написан по този начин. И ако се съмнявате в моите познания, само ще Ви кажа, че преди 2 седмици пуснах централа по мой проект, която има инсталирана мощност 10MWp, за такава някои хора не са и мечтали да направят проект, камо ли да видят реализирана на живо, но както и да е. Живи и здрави.

Сериозно ли говориш? Бат'Бойко ли я откри?
Защо не те видяхме по новините? :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот eceo » 19.06.2011 00:22

Lupus написа:
eceo написа:

Сериозно ли говориш? Бат'Бойко ли я откри?

Да, напълно сериозно говоря, и си гледам в ръцете, 10MWp е централата с инверторни станции на SMA. Присъединяването е на 20kV директно в подстанция и има 10км трасе. Докато някои си чешат езиците тук и се правят на разбирачи, други пускаме централи. Който не вярва, че сме пуснали такава централа, го забирам за негова сметка и го водя на място. Поема разходи за път, храна и комисионната ми за деня.
eceo

Мнениеот ferdy » 19.06.2011 00:36

Колега eceo, не помня да сте споделяли за тази централа, дали бихте могли вместо да ни влачите из страната, да обясните по-подробно къде е централата, малко технически данни?
ferdy

Мнениеот retro » 19.06.2011 01:14

eceo написа:Да, напълно сериозно говоря, и си гледам в ръцете, 10MWp е централата с инверторни станции на SMA. Присъединяването е на 20kV директно в подстанция и има 10км трасе. Докато някои си чешат езиците тук и се правят на разбирачи, други пускаме централи. Който не вярва, че сме пуснали такава централа, го забирам за негова сметка и го водя на място. Поема разходи за път, храна и комисионната ми за деня.

И като се събуди какво: ръцете ти - влажни, чаршафа - оцапан, а ти - изпотен... На това се вика "нощни полюции".

Не се връзва някак си - инсталираш 10MWp, а питаш какво е kWp и kW...

Дръж се малко, не се излагай, толкова хора има тук. Или кво си викаш, той - Интернета, ме прави анонимен и аз мога да си дрънкам каквото си искам и да си поизбия комплексите... Да, ама не!
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

...

Мнениеот Gio » 19.06.2011 08:33

...и той, и vitorio - все с добро да си останат. То тези с мегаватовите мераци да си влачат по един антистатик, че натрупват статично електричество...
Между другото искам само да споделя, че в северна Германия се приключва изграждането на 80 МWp електроцентрала, като инвеститора е отхвърлил предложението изграждането да се осъществи с централни инвертори - централата се изгражда изцяло със стрингови инвертори Danfoss.
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 19.06.2011 08:45

eceo написа:
Lupus написа:Сериозно ли говориш? Бат'Бойко ли я откри?

Да, напълно сериозно говоря, и си гледам в ръцете, 10MWp е централата с инверторни станции на SMA. Присъединяването е на 20kV директно в подстанция и има 10км трасе. Докато някои си чешат езиците тук и се правят на разбирачи, други пускаме централи. Който не вярва, че сме пуснали такава централа, го забирам за негова сметка и го водя на място. Поема разходи за път, храна и комисионната ми за деня.

"Странно? От наше село връо се види, ама от връо наше село се не види"... казал шопа.
Ако искаш да ти се вярва качи тук местоположението и, снимки, данни за панелите и инверторите. А иначе май ще се получи, че retro е отгатнал ситуацията.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот sunny_boy » 19.06.2011 18:56

Колеги ония ден точно гледах снимки да такава централа 10 Мгвтп, въведена в експлоатация. Доколкото видях на снимките имаше централни инвертори на SMA и две марки поликристални панели, едните със сигурност бяха STP 230 poly, а за другите не си спомням. Централата е в област Пловдив, не помня името на населеното място, но със сигурност има такава централа с такава мощност. До колкото разбрах инвеститора е български. Ако колегата действително е инвеститора може да предостави повече инфо - снимки, детайли, ако има доброто желание, разбира се.
sunny_boy

Мнениеот energy11 » 20.06.2011 13:16

sunny_boy написа:Колеги ония ден точно гледах снимки да такава централа 10 Мгвтп, въведена в експлоатация. Доколкото видях на снимките имаше централни инвертори на SMA и две марки поликристални панели, едните със сигурност бяха STP 230 poly, а за другите не си спомням. Централата е в област Пловдив, не помня името на населеното място, но със сигурност има такава централа с такава мощност. До колкото разбрах инвеститора е български. Ако колегата действително е инвеститора може да предостави повече инфо - снимки, детайли, ако има доброто желание, разбира се.

Ще се опитам да налучкам - с. Сбор, Пазарджишко?
energy11

...

Мнениеот Gio » 20.06.2011 13:36

...модули: REC 5MWp + 5MWp Trina Solar; BG инвеститор.
Аватар
Gio

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи