Решения на ДКЕВР за изкупните цени на енергията от ВЕИ

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот EOS Technologies » 07.04.2010 09:59

Така е наистина. Че, през времето дето чакат, губят пари от непродаден ток, си е друга работа.

Но, докато не се фиксира цената за вече построени централи, нещата са много рискови. Съжалявам, че Миро трябва да го изпита на гърба си. Надявам се само цената на нормалния ток силно и последователно да се покачва, така че, твоята цена да остане на 0,40 цента!
EOS Technologies

Мнениеот Емил » 07.04.2010 10:34

Всеки си има някакви опасения. Те се формират на базата на личния опит.

Според мен производителите на панели намаляват цените, защото на пазара ще се появи нов вид продукт, който ще е с по-голяма производителност, и гледат да изтискат до край производствените си мощности, преди да ги преструктурират за новото производство.

Ще дам един пример от личния ми опит. Имам парцел в София, чиито показатели преди години разрешаваха да се строи двуетежна сграда с много малък процент на застрояване. Реших да си строя фамилна къща, направих проекти, и стигнах даже до разрешение на строеж. Но в един момент реших да си строя къщата извън София, и софийския парцел остана празен. След три години беше приет нов генерален план на София, и този парцел сега има извънредно добри показатели - позволява строителството на 7 етажна сграда. Както се вижда, фактът че не съм предприел строителство преди години, днес ми дава много по-изгодни възможности.

Представете си, че имате имот, предвиден за ФЕЦ. Днес площта на имота позволява изграждането на централа от 50 кW, но утре - изведнъж идва нов соларен продукт - и производителността нараства два пъти. Дори и да е доста по-скъп новия панел, след като бъде изплатен след 10 години, имотът ви ще е много по-рентабилен с ФЕЦ с евентуалните нови панели, отколкото със старите.

Разбира се всичко това го пиша не да агитирам да седим и да чакаме, просто споделям какви са опасенията ми. И тези опасения се дължат на странното държане на пазара - глад на пазара за панели, и в същото време спад на цените.
Аватар
Емил

Мнениеот EOS Technologies » 07.04.2010 11:33

Спад на цените в момента (от януари досега) няма. Напротив, цените са покачиха с около 0,10-0,30^/Вп.

Инверторите се купуват (не само предлагат) на много по-високи цени от август 2009.

Чакане (поне в Германия) означава изтърване на последния шанс за огромни рендити. Цените на техниката ще спадат - без спор, но Правителството ще намаля изкупната цена по-силно - така, че рендитите да се върнат на около 6-7%, а не както в момента до 15% та даже и 20%.

Освен това, при ниски цени са необходими по-големи площи. Което означава по-ниски наеми за покриви. В този пазар, чакането е губене на пари - поне в сегашните условия. Пример: почваме една централа от 73кВп. Тя носи чиста печалба преди данъци около 700^ месечно. Значи, цената на оборудването трябва да падне след 1 месец най-малко с 700^ за да си заслужава чакането.

При положение, че немците острижат изкупната цена от 1.юли с 10 или 16%, можеш да изчислиш с колко трябва да падне цената на модулите... да ти кажа: с около 0,60^/Вп. Това няма да се случи поради две причини:

а) производителите няма да се изложат, днес на "добра" цена 2,00^/Вп, ама утре на малко-по добра - 1,40^

б) след време може да стигнат цените на това ниво и тогава пак Правителството ще намали цените на изкупуване - докато се достигне рендит от около 7%

И ако модулите пак паднат, пак ще се намалят цените. Така, че сега му е времето... Но, пак казвам - в нормални Държави!
EOS Technologies

Мнениеот Емил » 07.04.2010 11:44

Смятате ле, че у нас ще може да бъде променен лесно закона, и намалението на изкупната цена да стане по-голямо от 3-5% на година?
Последна промяна Емил на 07.04.2010 11:56, променена общо 1 път
Аватар
Емил

Мнениеот Стефан Павлов » 07.04.2010 11:47

Това сериозно ли го мислите или си говорите глупости тук.
Основният фактор е това, дали човек може да вземе субсидия или не.
Бих я направил и за изплащане и след 5 години, но ако не взема субсидия, не мерси, не ми се чака 10г.
Стефан Павлов

Мнениеот EOS Technologies » 07.04.2010 11:52

Възможност за промяна на закон в България? В рамките на колко часа?

Естествено, че цената ще пада с повече от 3-5% годишно. Поне в първите 5-7 години. При положение, че в Европа пада от същото ниво по 10-15% годишно! Целта е, цената да бъде еднаква с цената на "нормалния" ток. А тя е около 20 цента в Германия. В БГ около 8-10? Та, ДКЕР пак ще се чуди какви хватки да направи, че да не стане пре-субсидиране. Без промяна на закона математически няма как да стане. Защото иначе цената ще расте... Ако не го направят, тогава след 2-3 години ще се изсипят всички произведени модули по Света в България.
EOS Technologies

Мнениеот Miro » 07.04.2010 15:37

Законът за ВЕИ е много недоклатен в тази си част с определянето на изкупната цена. Ако нещата не се променят, то наистина след 4-5 години ще покрием цяла България с фотоволтаици.... и перки! При тях далаверата дори ще е много по-голяма...
На по-долната табличка съм показал какво ще стане, ако ценообразуването остане по същия начин и ако всяка година добавката намаля с 5%.

Най-голям ще е плюса за вече инсталираните перки. Г-н Киряков, ако случайно попаднете на този постинг - моите почитания!!!! Да живеят перките! Още от догодина цената на ел.енергията от тях ще върви нагоре, нагоре и само нагоре. Включително за вече инсталираните мощности. При запазени темпове на покачване на средната продажна цена, с настоящия закон grid parity при перките ще се постигне чак след 11-12 години, а при фотоволтаиците след цели 26!!!

Другото интересно е, че цената на тока от фотоволтаици ще спада известно време, като през 11-тата година ще е най-ниска. След това ще тръгне нагоре и на 20-тата година ще изравни сегашната, като естествено след това ще продължи да расте.

P.S. Сложил съм 10% като растеж на цената на тока, тъй като до момента нямаме година с по-малък. За предходната е примерно 11.
Прикачени файлове
RES_energy_prices_bg.JPG
RES_energy_prices_bg.JPG (106.62 KiB) Прегледано 15283 пъти
Miro

Мнениеот Miro » 07.04.2010 15:46

В табличката съм сложил само перки и фотоволтаици като най-застъпени в този форум, но същото важи и за всички останали ВЕИ. Въобще тази точка в закона с намалянето на добавката с до 5% ще е виновна за НЕПРЕКЪСНАТОТО САМОНАДУВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА, тъй като все повече ВЕИ центали ще се присъединяват, а ежегодните промени в цената ще важат за всички!!! Това е и причината да съм убеден, че под 10% годишен растеж на цената на тока няма да видим при сегашната нормативна база.
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 07.04.2010 16:48

Този закон е толкова недообмислен, че чак се събуждат конспиративни мисли у мен: по този начин се вдигат продажните цени на тока от ТЕЦовете и виновните сме ние.

Ах, защо не се казвам Ковачки!
EOS Technologies

Мнениеот Емил » 07.04.2010 17:27

Миро, аз затова си мисля, че този закон може да бъде променен в частта си за 5% намаление на добавката. И тогава вече никой нищо не може да предвиди.
Аватар
Емил

Мнениеот Vandal » 07.04.2010 17:56

Miro
Ако не те затруднява, можеш ли да изчислиш за ВтЕЦ под 800 kW.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 07.04.2010 19:31

Красота, нали ;)
Прикачени файлове
RES_energy_prices_bg.JPG
RES_energy_prices_bg.JPG (102.38 KiB) Прегледано 15204 пъти
Miro

cwnoobrazuvane

Мнениеот Day Energy » 07.04.2010 19:51

v segashnoto cenoobrazuvane ima niakolko plavashti i nezashtiteni ot promeni komponenta:
- procenta na baza izkupnata cena, kato nivo na nadbavkata
- vazmojniat procent-faktor za korenkcia na nadbavkata
- izkupnata cena na VEI

kato pribavim kam uravnenieto i politi4eskia faktor, s iziavi kato dneshnite za badeshteto na ERPtata v tozi im vid, razklashtaiki doverieto v cial edin sektor, hodi mu goni kraia;

DN
Day Energy

Мнениеот Vandal » 07.04.2010 20:29

Miro
Златен си. Мерси много. :wink:
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 08.04.2010 13:35

Журналистите също се усетиха: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=425356
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи