от Емил » 07.04.2010 10:34
Всеки си има някакви опасения. Те се формират на базата на личния опит.
Според мен производителите на панели намаляват цените, защото на пазара ще се появи нов вид продукт, който ще е с по-голяма производителност, и гледат да изтискат до край производствените си мощности, преди да ги преструктурират за новото производство.
Ще дам един пример от личния ми опит. Имам парцел в София, чиито показатели преди години разрешаваха да се строи двуетежна сграда с много малък процент на застрояване. Реших да си строя фамилна къща, направих проекти, и стигнах даже до разрешение на строеж. Но в един момент реших да си строя къщата извън София, и софийския парцел остана празен. След три години беше приет нов генерален план на София, и този парцел сега има извънредно добри показатели - позволява строителството на 7 етажна сграда. Както се вижда, фактът че не съм предприел строителство преди години, днес ми дава много по-изгодни възможности.
Представете си, че имате имот, предвиден за ФЕЦ. Днес площта на имота позволява изграждането на централа от 50 кW, но утре - изведнъж идва нов соларен продукт - и производителността нараства два пъти. Дори и да е доста по-скъп новия панел, след като бъде изплатен след 10 години, имотът ви ще е много по-рентабилен с ФЕЦ с евентуалните нови панели, отколкото със старите.
Разбира се всичко това го пиша не да агитирам да седим и да чакаме, просто споделям какви са опасенията ми. И тези опасения се дължат на странното държане на пазара - глад на пазара за панели, и в същото време спад на цените.