Новата Енергийна стратегия на България

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 01.02.2011 04:24

Та от цялата тази глупост държавата ще се сдобие с два големи негатива:

1. Целенасочено даване на грешни прогнози
2. Голямо разклащане на мрежата в края на всеки един час и удар от излишна енергия в първите секунди на новия час.

А аз самия ще се постарая всички инвеститори във ВЕИ да научат тази печеливша стратегия и да я прилагат колкото се може по-често.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 01.02.2011 10:02

Че е глупост, глупост е! Че е нереализуема реална прогноза го знаят и децата. Но и в действията на енергетиците има логика. И тя важи за големите централи, които се планират да се строят. Въпроса за заместващите мощности вече го коментирахме. Нека да разгледаме нещата от тяхна гледна точка:
- големите мощности са обособени в отделни региони с най-голяма слънчева радиация.
- в един такъв регион може да се съберат и мощности над 50MW
- за малка България един такъв регион ще е няколко десетки кв. км.
- внезапното засенчване на целия регион е много възможно
И хоп - изведнъж за броени минути 50MW изчезват от енергийната система на едно ЕРП. Какво може да направи - да ги има винаги договорени в "горещ резерв". Това ще му излезе твърде скъпо. Тогава? Ами ще прехвърлим топката (загубите) за сметка на производителите.
И отново и отново се връщаме на въпроса за сбърканата стратегия на целия процес. И стигаме до идеята за "100 000 покрива по 5-10KW".
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот interpro » 01.02.2011 10:32

Неустойки се плащат при 20% разлика от прогнозата и производството. За целта се инсталирват електромери с почасово отчитане. Ако всичко се приложи реално, изниква следния проблем-има отдалечени места където мрежата е слаба - такива са МВЕЦ в планините. Случва се по няколко пъти на ден ЕРП да прекъсва ел.захранването, а времето нужно за спиране и пускане на МВЕЦ стига до 1 час, в зависимост от натоварването. Това означава че ще глобяват производителите, че не са произвели ел.енергия, което се случва по вина на ЕРП-то(лошо качество на мрежата). Това означава производителите всеки месец да подават десетки искове до разпределителното предприятие за нанесените загуби в следствие на некачествената ел.мрежа и невъзможност за ел.производство. Най-вероятно е по-малките мощности да се освободят от това задължение(както е и предвидено такава възможност в правилата). Да не говорим, че автоматично това правило води до допълнителни разходи на малките производители - всеки ден 1 човек с интернет да праща прогнози рано сутрин.
interpro

Мнениеот andrea » 01.02.2011 11:32

Значи в моята фирма със 100 kwp, аз трябва да се назнача като синоптик.

Да си правят прогнози АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ. Как да знам аз дали утре ще има облаче над моята централа или ще падне мъгла сутринта.

Мисля, че с тази стратегия слагат край на този бизнес в България.
andrea

hi

Мнениеот sunidea » 01.02.2011 12:02

Хора това е най голямата глупост която някога съм чувал.Наистина искат да закрият този бизнес.Незнам има ли възможност това нещо да не бъде допуснато?Толкова ли сме в безисходица че да се възпротивим на това кощунство?Не ми се говори направо,чета и се чувствам безсилен.Живеем в една трагедия.Цялата ни държава е жалка.Това е спирам да пиша че така много ме е яд.
sunidea

Мнениеот interpro » 01.02.2011 12:58

От вчера разследвам темата, ето някои мои мисли и изчисления:
-цената на недостиг и излишък се определя от цените на резервите(най-вече ТЕЦ) и P -балансиращата група(тук не се знае P) + Pвнос/износ съотвено. Тоест в идеалния вариант тези цени би трябвало да са еднакви по мои прогнози - около 7-9 ст/КВтч. Тоест неустойката за ВЕИ ще е - 4-5ст/КВТч. Което за фотоволтаиците ще е около 5-7% от цената ако не я свалят повече. Което пак не е толкова зле в сравнение с алтернативата да я свалят всяка година с по 5%. Процентът е друг за вятърните около - 25-30 % от цената, и към 50% за МВЕЦ, което вече е сериозна неустойка.
Последна промяна interpro на 01.02.2011 13:19, променена общо 2 пъти
interpro

Мнениеот interpro » 01.02.2011 13:18

Някои елементарни изчисления:
1.Ако имаме разминавене от 33% от времето между прогноза и производство с повече от 20% и средна нетна разлика от 33% от прогноза/производство - тоест имаме като цяло 10% разминаване от произведените количества и заявени такива в годишен план.
2. Неустойки ще има само ако за цялата мрежа на ЕРП има дисбаланс в същата посока като личния дисбаланс. Тоест - ако приемем че това става в 50% от случаите, ще дължим неустойка за 5% от прозводството.
3. 5% от производството * 5% от цената - 0,25% от годишните приходи.

Не знам къде греша в сметките, не изглежда толкова зле , поне за ФЕЦ.
Може да има промяна в показателите, просто сега в момента ги смятам и напълно е възможно да греша. Но излиза че разходите по пускане на прогнози ще са много по-големи от евентуалните неустойки.Тоест най-изгодно е да се пускат наведнъж прогнози за дълъг срок. И съвсем друг е въпроса че енергото ще ни рекетира както им падне - ще ти спрат тока , ще кажат -глоба за неизпълнение, а пък ти иди ги съди задето мрежата им неработи половин ден .....
interpro

Мнениеот alabala963 » 01.02.2011 13:27

...Май ще трябва да се инвестира в мощни акумулатори. През деня се зареждат, а през нощта /или на другия ден/ се отдава цялата енергия в мрежата. Като се събудя сутрин и погледна колко съм заредил и пращам веднага прогнозата с 98% точност на ЕРП-то. Мога да се ебавам да я пускам само вечер когато най не им трябва.
... зорлем ни правят на Андрешковци ....
Аватар
alabala963

Мнениеот Vandal » 01.02.2011 13:37

Пак да си припомним предизборното обещание на ГЕРБ

ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ

01 юни 2009 г.

2.4 ЕФЕКТИВНА И ЕКОЛОГИЧНА ЕНЕРГЕТИКА
ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТИ:
ПРИОРИТЕТ II
- Приоритетно развитие на производството на енергия от възобновяеми
енергийни източници - вятър, вода, слънце, биогорива
Действия за реализиране:
1. Осигуряване на държавна политика за подкрепа на частните инвестиции в енергопроизводството от
възобновяеми източници;

2. Изграждане на цялостна национална стратегия за усвояване на водния потенциал на страната за
производство на електроенергия, стартиране на нови проекти и развитие на система от мини ВЕЦ;
3. Държавна подкрепа за инфраструктурно осигуряване на ветрови и соларни паркове;
4. Промяна в регулаторните и административните процедури за облекчаване интегрирането на ВЕИ в
енергосистемата на страната.

Някой по-нагоре спомена за трагедия. Не, това е трагикомедия.
Искам да знам кое е мозъчето и с коя ръчичка е написала този абсурд.
Ама не да ми излизат с номера за колективната отговорност на ДЕКВР.
Искам да го погледна в очите и да му ........
Впрочем ако оставим емоциите настрана, давате ли си сметка колко съдебни дела ще завалят срещу тях.
Не, не. Това е абсурдно и мисля че ще се коригират.
Абе вие давате ли си сметка на какви хора плащеме заплати.
Аватар
Vandal

Мнениеот interpro » 01.02.2011 13:46

"2. Изграждане на цялостна национална стратегия за усвояване на водния потенциал на страната за
производство на електроенергия, стартиране на нови проекти и развитие на система от мини ВЕЦ;" - всички места за нови МВЕЦ са в "НАТУРА" - спирам коментара....
"4. Промяна в регулаторните и административните процедури за облекчаване интегрирането на ВЕИ в
енергосистемата на страната." - сега се ЧАКА 1 ГОДИНА за решение за ОВОС за фотоволтаична централа.....

Министерстовото на екологията не дава на територията на България да се реализирват проекти за ВЕИ. (които по презункция би трябвало да подпомага) - каква ирония.

Като са забъркали такава каша , тъпанарите на които плащаме заплатите, да не губят на хората времето - да си признаят, че искат да спрат ВЕИ и къде по нормално е ЕРП-то да каже - "няма свободни мощости за включване" отколкото да чакаш 1 година министерството за здравеопазването да каже,че виждаш ли фотоволтаичните панели не са опазни за здравето на хората по принцип.
interpro

Мнениеот DanielDimov » 01.02.2011 14:13

хора, от мухата направихте слон!

още никъде не сме видяли в който и да е нормативен акт (или проект на такъв) изобщо да се споменава за "наказания" при разминаване с прогнозираното

единственото което до момента е ясно написано е че трябва да се изпращат прогнози и толкова

не знам дали сте чували старата метеорологична максима която гласи:

"ако всеки ден казваш че времето утре ще е същото като днес - ще познаваш на 60%" :) :wink:
DanielDimov

Мнениеот DanielDimov » 01.02.2011 14:14

никой не коментира идеята ми за СРЕЩА ?!
DanielDimov

Мнениеот interpro » 01.02.2011 14:21

DanielDimov написа:хора, от мухата направихте слон!

още никъде не сме видяли в който и да е нормативен акт (или проект на такъв) изобщо да се споменава за "наказания" при разминаване с прогнозираното

единственото което до момента е ясно написано е че трябва да се изпращат прогнози и толкова

не знам дали сте чували старата метеорологична максима която гласи:

"ако всеки ден казваш че времето утре ще е същото като днес - ще познаваш на 60%" :) :wink:

Държавен вестник бр.64/2010 - Правила за търговия с ел.енерия - чл.203
interpro

Мнениеот Vandal » 01.02.2011 14:30

DanielDimov написа:никой не коментира идеята ми за СРЕЩА ?!

Аз съм "ЗА"

Продължение от предния ми пост за програмата на ГЕРБ

3.5. ОКОЛНА СРЕДА
ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТИ
ПРИОРИТЕТ I - Намаляване на последиците от климатичните изменения, ограничаване на
емисиите на парникови газове и насърчаване използването на възобновяеми енергийни
източници, на енергийно и ресурно спестявящи технологии
Действия за реализиране:
1. Ограничаване на вредни и опасни емисии от промишлените дейности, транспорта и бита и
засилване на контрола върху основните източници, изграждане на ефективни системи за пречистване
на отпадъчните газове, прилагане на екологосъобразни технологии и най-добри практики при
оползотворяване на изкопаеми горива, и други.;
2. Интегриране на възобновяемите енергийни източници и увеличаване на дела им в енергийния
баланс на страната чрез комплексни мерки във всички направления - пазар, инвеститори,
производители, потребители, научни изследвания, обучение на кадри, създаване на работни места;

3. Усъвършенстване на законодателството с цел облекчаване на разрешителните режими по
въвеждане на безвъглеродни енергийни мощности;

4. Спиране на неконтролиранaтa сеч на българските гори и обезлесяванетo;
Аватар
Vandal

Мнениеот DanielDimov » 01.02.2011 14:34

прочетох го - явно ще трябва да има среща... :)
DanielDimov

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи