Vandal написа:Парадокс:
Чл. 27. (1) Разходите за изграждане на съоръжения за присъединяване на енергиен обект на производител към
съответната мрежа до границата на собственост на електрическите съоръжения са за сметка на производителя.
(2) Разходите за изграждане на съоръжения за присъединяване на енергийния обект на производител към съответната
мрежа от границата на собственост на електрическите съоръжения до мястото на присъединяване, както и за развитие,
включително реконструкция и модернизация, на електрическите мрежи във връзка с присъединяването са за сметка на собственика на съответната мрежа.
Значи един път казват че разходите за присъединяване са за сметка на ЕРП,
и малко по-надолу казват:
Чл. 29. (1) При сключване на предварителен договор за присъединяване производителят на електрическа енергия от
възобновяеми източници дължи на преносното или съответното разпределително предприятие, което го присъединява,
авансово плащане в размер на:
1. 50 000 лв. за всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, когато инсталираната мощност е
по-голяма от 5 MW;
2. 25 000 лв. за всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект, когато инсталираната мощност е до 5 MW, включително.
(2) Авансът по ал. 1 е част от цената за присъединяване и остава в полза на енергийното предприятие - собственик на
преносната или на разпределителната електрическа мрежа, в случаите, когато енергийният обект на производителя на
електрическа енергия от възобновяеми източници не бъде изграден в сроковете, определени в договора за присъединяване, когато неизпълнението е по причина, за която производителят отговаря.
(3) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници внася аванса по ал. 1 по сметка на
собственика на преносната или на разпределителна електрическа мрежа. Договорът за присъединяване регламентира
плащането на оставащата част от определената в него цена за присъединяване, в случаите когато тази цена е по-висока от стойността на авансовото плащане по ал. 1.
(4) Средствата по ал. 1 и 3 служат за покриване на разходите за изграждане на съоръженията за присъединяване и за
планираното развитие, включително реконструкцията, модернизацията и управлението на електрическите мрежи, във
връзка с присъединяването на конкретния енергиен обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.
За малките централи пък важи:
(9) Цената за присъединяване на енергиен обект по чл. 24 е индивидуална, включва разходите за изграждане на
съоръженията за присъединяване към съответната разпределителна мрежа и се определя по методика, приета от ДКЕВР съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.
НАРЕДБА № 6 от 9.06.2004 г
(11) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изготвя доклад до 30 юни 2011 г., и на всеки две години
след това, относно спазване на правилата за покриване на разходите съгласно ал. 1, 2, 3, 4 и 9 и чл. 27 и при
необходимост прави предложения за изменението им. Докладът се публикува на интернет страницата на комисията.
Следователно до 30 юни 2011 си важи старата наредба по чл. 36, ал. 3 или това е НАРЕДБА № 6 от 9.06.2004 г
В допълнителните разпоредби:
§ 6. (1) Присъединяването на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми
източници,
за които има сключени договори за присъединяване към съответната електрическа мрежа, се извършва:
1. по досегашния ред, ако производителят - страна по договора, към датата на влизането в сила на закона е платил
цена за присъединяване или е поел задължението за изграждане на присъединителни и други съоръжения от мрежата
съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката;
2. при договорените условия и по цена за присъединяване съгласно този закон, ако не е изпълнено едно от условията
по т. 1.
(2) Присъединяването на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, за които има сключени предварителни договори за присъединяване към съответната електрическа мрежа, се извършва при
договорените условия, след привеждането на тези договори в съответствие с ал. 4, по цена за присъединяване съгласно
този закон и ако в срок до един месец от обявяване на преференциалните цени съгласно § 8, ал. 1 производителят -
страна по предварителния договор:
1. внесе аванса по чл. 29, ал. 1, в случаите когато съоръжения за присъединяване се изграждат от собственика
на съответната мрежа, или гаранция в същия размер в случаите, когато производителят е поел задължението за
изграждане на присъединителни и други съоръжения от мрежата съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за
енергетиката;
2. представи доказателства за придобити вещни права върху имотите, в които ще бъде изграден енергийният обект за
производство на електрическа енергия;
3. представи копие на виза за проектиране или влязъл в сила подробен устройствен план, когато издаването им е
задължително съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията, за енергийния обект, който ще се
присъединява, с изключение на присъединителните съоръжения.
(3) В случаите, когато производителят е изградил присъединителните съоръжения и други съоръжения от мрежата,
дадената гаранция се възстановява в срок до един месец след въвеждането им в експлоатация по реда на Закона за
устройство на територията.
(4) Срокът на предварителните договори за присъединяване по ал. 2 е до една година от влизането в сила на закона,
но не по-дълъг от срока, предвиден в съответния предварителен договор. Договорите за присъединяване се сключват
съгласно чл. 29.
И от тук следва въпроса това което искат EVN гаранция ли е, или това ще са разходите им по присъединяване!!!
Ако това са им разходи, то производителя може спокойно да декларира че ще ги изгради за своя сметка а гаранцията следва да им се върне.
Обаче и това е незаконно, защото пък все още няма такъва методика за определяне на тези разходи.
Мисля си че е изтекла информация от ДКЕВР към EVN (защото само те си позволяват това) че методологията която се чака до края на месеца няма да им хареса.
Колега отново ми се струва ;че най добре ти напипа истината .Днес ми се обадиха и на мене и ми казаха така;Дай вместо да ти правиме актуализация на предварителния договор направо пускай искане за окончателен договор по някаква си точка 2 и ще платиш и ще минеш по стария закон .Аз им отговорих абе какви ги говорите бе новия закон от кога влезна в сила новия закон вие ми говорите за стария ;добре му казах какво трябва да направя а той идваи тук с разрешението за строеж бързо и ще направиме нещата ;а аз как да стане като нямам разрешение за строеж какво правиме тогава като от общината ме бавят а той ок като го вземеш идвай и това е .Та ми се струва играта да загрубява един път ще ни вземат парите после ще пишат че това са техните задължителни инвестиции които трябва по закон да правят а както разсъждаваш и ти може да се окаже и ;че така те няма да ни платят(евентуално по твоята схема )разходите за присъединяване правят 3 в 1 за наша сметка ....