Фактор на мощност

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Фактор на мощност

Мнениеот Foton » 24.02.2015 12:30

Е, не съвсем...

venkap написа: Компенсирането трябва да става на високата страна на трафа, където е меренето. Така не се нарушава режима на работа на генератора. С компенсиране или без компенсиране, генератора ще отдава една и съща мощност на ниската страна на трафа, но на високата страна измервателната група ще отчете различни показания в зависимост от наличие или липса на компенсаторна група.

Компенсирането трябва да става винаги на страна генераторно напрежение! В обратен случай трафа се натоварва и с реактивните токове, което е кофти идея. Например ако генератора е на 400V в горния случай при PF=0.84 тока през генератора и през трансформатора без компенсиране е 688А на страна 400V и съответно 13.7А на 20kV. Ако компенсираме на ниската страна до PF= 0.98 тока през генератора остава същият но през трафа текат съответно 590А и 11.8А. Ако направим същата компенсация на страна 20KV тока към мрежата ще е 11.8А, но през трафа ще е 13.7А, на ниската страна също ще е 688А. Отделно се вкарваме в кофти ситуация с цени на батерии за 20kV и прекъсвач за тях...
КОМПЕНСИРАНЕТО НИКОГА НЕ ВЛИЯЕ НА РЕЖИМА НА РАБОТА НА ГЕНЕРАТОРА!

venkap написа:Приемам забележката за пълната мощност и съм донякъде съгласен, но ще ми посочиш ли поне един пример, в който мощността на ветрогенераторите да е във волт-ампери?

Когато генератора е синхронен, мощността обикновено се дава в kVA, при асинхронния в kW, но и в двата случая под инсталирана мощност се разбира пълната мощност, която е в състояние да отдаде обекта. Тъй като това е необходимо за разчет на трансформатора и защитите, обикновено се ползва kVA. Например ако имаш асинхронен генератор 150kW с PF=0.8 няма как да ползваш траф 160kVA защото имаш инсталирани доста повече.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Re: Фактор на мощност

Мнениеот venkap » 26.02.2015 07:40

Много ме е яд, защото бързам и недоглеждам написаното. Искрено и добронамерено завиждам на хора с ясна мисъл и умения да се изразяват...
venkap написа:... но ще ми посочиш ли поне един пример, в който мощността на ветрогенераторите да е във волт-ампери?

Понеже в темата е засегната асинхронна машина, за такъв тип генератори питах... Но, както е казал народа “кьорав карти не играе”.
Спора не е “електричарски”, а по-скоро икономически. Повечето инвеститори предпочитат три пъти по-скъпа инвестиция, но с два пъти по-голям краен ефект, стига да има кой да им го предложи...
venkap

Предишна

Назад към Нормативни документи