Пак нови документации за НАП, пак щуротии бюрокращина и ядове!!! Да не говорим и за "щипането" на пари от нас . Нямам думи ... И ние да си траем пак ...Ебати държавата разбери !!!!ivanli написа:http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=620E32B737D8FB5D3A6AAF77053D5E1A?idMat=96191
Vandal написа:Целия закон с промените:
Колега то хубаво ще ги съдиш , ама такава ни е съдебната система , че колкото се задълбаваш да е разучаваш стигаш все повече до извода , че не става за нищо !Ти по-добре е изключи и им кажи , че е в профилактика поне да не те набутват с "баланси "тези 5 месеца ...GDG написа:А такаааа .....Дойде и това време централите със следящи конструкции да плащат близо 5 месеца, ако работят след като достигнат през август определените 1250 часа, а може и по рано, след като до края на този месец, въведат и новото рекетьорско понятие нетното специфично производство .
-Цена излишък на балансиращия пазар - около 0,01211лв.кWh.
-Цена на небаланс - около 0,021000Ето я вече отрицателната разлика !
Като добавим разходите за администриране на балансираща група и чисто новата 5 % такса сигурност на енергийна система и....![]()
Ако преди 2 години, някой ми беше казал, че ще я докарат до тук, щях луд да го изкарам, ама сега май аз съм лудия. Но шило в торба не стои, все и ние нещо ще измислим.Да не са по кадърни от нас я...
![]()
Има ли адвокат, който е готов да съди ДКЕВР, за некомпетентност при вземане на решения ? Ако има ... да се обади !!! Мисля ,че е време !
d.dobrevski написа:Според мен закона му в частта за производителите с евро субсииди лесно би паднал в съда защото:
1. Ретроактивност - директно им определя нова изкупна цена, въпреки че имат 20 годишни договори и в закона е записано че цената е валидна за 20 години и не се променя.
2. Необоснованост за новата цена - определят новата цена с решение на ДКЕВР за централи от 2014г., в което всички изчисления са правени за 2014г. и няма как да са верни и нямат нищо общо с централи строени през 2011-2012г.
Тове е все едно да да бяха определили изкупната цена на тока с някое решение на ДКЕВР за цената на водата
3. Дискриминация и нарушаване на конкурентоспособността - с така взетото решение всички централи с евросубсидии които са изградени до средата на 2012г., ще имат по ниски изкупни цени от такива изградени пак с евросубсии но след 1.07.2012г, нищо че за по старите инвестициите са били по големи.
4. ...сигурно има и други нарушения които юристите биха видели
Проблемът е, че Конституционният съд може да се сезира само от Народното събрание, Президента и Омбудсман-а.
Първите две инстанции явно няма да го направят, така че мисля че трябва да се пусне жалба до Омбудсмана и е добре тази жалба да излезе от Соларните организации за да има по голяма тежест.
ivanli написа:d.dobrevski написа:Според мен закона му в частта за производителите с евро субсииди лесно би паднал в съда защото:
1. Ретроактивност - директно им определя нова изкупна цена, въпреки че имат 20 годишни договори и в закона е записано че цената е валидна за 20 години и не се променя.
2. Необоснованост за новата цена - определят новата цена с решение на ДКЕВР за централи от 2014г., в което всички изчисления са правени за 2014г. и няма как да са верни и нямат нищо общо с централи строени през 2011-2012г.
Тове е все едно да да бяха определили изкупната цена на тока с някое решение на ДКЕВР за цената на водата
3. Дискриминация и нарушаване на конкурентоспособността - с така взетото решение всички централи с евросубсидии които са изградени до средата на 2012г., ще имат по ниски изкупни цени от такива изградени пак с евросубсии но след 1.07.2012г, нищо че за по старите инвестициите са били по големи.
4. ...сигурно има и други нарушения които юристите биха видели
Проблемът е, че Конституционният съд може да се сезира само от Народното събрание, Президента и Омбудсман-а.
Първите две инстанции явно няма да го направят, така че мисля че трябва да се пусне жалба до Омбудсмана и е добре тази жалба да излезе от Соларните организации за да има по голяма тежест.
Абсолютно същото си мислех вчера, дори се поразрових в сайта на омбудсмана.
Напълно съм съгласен и с мнението, че би било хубаво жалбата да е от поне една браншова организация.
Ако нишата на БСА са малките централи, каквито са основните потърпевши от тази конкретна перверзия, сега е моментът за опит за кардинално решение. Всичките консултации и "седенки" с нелепите сегашни политици по комисии и събрания може и да са много резонни и разумни, но в нормална държава.
Не би било лошо да се поработи чрез асоциациите за изграждане на стратегия за последователни мерки с цел изчерпване на възможностите за обжалване в България, за да се продължи процедурата чрез колективни жалби до ЕК и в Съда на ЕС/ ЕСПЧ.
GDG написа:А такаааа .....Дойде и това време централите със следящи конструкции да плащат близо 5 месеца, ако работят след като достигнат през август определените 1250 часа, а може и по рано, след като до края на този месец, въведат и новото рекетьорско понятие нетното специфично производство .
-Цена излишък на балансиращия пазар - около 0,01211лв.кWh.
-Цена на небаланс - около 0,021000Ето я вече отрицателната разлика !
Като добавим разходите за администриране на балансираща група и чисто новата 5 % такса сигурност на енергийна система и....![]()
Ако преди 2 години, някой ми беше казал, че ще я докарат до тук, щях луд да го изкарам, ама сега май аз съм лудия. Но шило в торба не стои, все и ние нещо ще измислим.Да не са по кадърни от нас я...
![]()
Има ли адвокат, който е готов да съди ДКЕВР, за некомпетентност при вземане на решения ? Ако има ... да се обади !!! Мисля ,че е време !
Foton написа:Рискувам пак да ядосам някого, но ще си позволя следните забележки:
1. Съществуващото положение до момента беше много, ама много сбъркано. Цените бяха силно изкривени и не почиваха на някаква логика. Естествено ние не сме виновни за това, но беше почти сигурно, че тия дето забъркаха кашата ще я оправят за наша сметка.
2. Каквото и да си говорим, към средата на 2012 цените бяха такива, че при системи до 30kW инвестицията се връщаше максимум за 5-6 години, а доста случаи и за 3-4 години. Това при положение, че сам инвестираш в цялата централа. Ако си взел 70-80% от ДФЗ излиза, че инвестицията ще се върне доста по-бързо и че нормата на печалба е..., как да го кажа по-меко...., а бе нехигиенична. Разбира се инвеститорите не са виновни, че се възползват от безумието на държавата. Но когато правиш инвестиция с такава норма на печалба не е зла да си спомняш една стара максима - ако в една сделка всичко ти изглежда много съблазнително, но не можеш да разбереш кой е прекаран, обикновено си ти.
3. Та във връзка с горните неща и решения Ц-14/01.07.2014 и Ц-18/20.06.2011 се питам следното: две еднакви централи с мощност 30kW, на покрив. Едната е без финансиране от ДФЗ и струва примерно 100 000лв. Другата е финансирана от ДФЗ на 80% и инвеститора е вложил 20 000лв. На едната цената на изкупуване е 605.23лв./MWh, а на другата, по новите условия 141.96лв. Кой печели повече спрямо направените вложения?
И преди да почнете да ме плюете ще ви обърна внимание, че тези сметки ги правят почти всички. Как точно предлагате да убедим обикновените ДЕСНИ гласоподаватели, дето нямат досег с енергетиката, че трябва да защитават инвеститора във втората централа, който е вложил 20 000лв. през май, 2012г. и до май, 2015г е произвел грубо 108MWh на обща стойност около 65 000лв. От тях държавата му е свила около 15-20 000лв., но все пак той си е "избил" инвестицията поне двойно...Аз се пробвах, но най-честия отговор беше: "Абе вие акъл имате ли? Няма нормална държава, която да позволи това, а след като държавата не е нормална и го е позволила, защо очаквате тя да си спазва законите и договорите?"
Назад към Нормативни документи
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта