Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Приеха нов закон за Връщане на парите по м.311 и 312

Мнениеот ivanli » 24.07.2015 11:58

ivanli

Мнениеот Joro762 » 24.07.2015 13:51

ivanli написа:http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=620E32B737D8FB5D3A6AAF77053D5E1A?idMat=96191
Пак нови документации за НАП, пак щуротии бюрокращина и ядове!!! Да не говорим и за "щипането" на пари от нас . Нямам думи ... И ние да си траем пак ...Ебати държавата разбери !!!!
Joro762

Мнениеот Bobby » 24.07.2015 17:25

какви нови документации?
Bobby

Мнениеот Joro762 » 27.07.2015 09:03

Vandal написа:
Zakon za Energiyata ot vazobnovyaemi iztochnitsi (izm. i dop. DV. br.56 ot 24 Yuli 2015g.).pdf
Zakon za Energiyata ot vazobnovyaemi iztochnitsi (izm. i dop. DV. br.56 ot 24 Yuli 2015g.).doc
Целия закон с промените:

Точно се чудих от къде да го взема , като официален документ за да го изпратя от входящия си номер на евро комисията към писмото ми до тях.Направо ме улесни ....
Joro762

Мнениеот GDG » 27.07.2015 13:08

А такаааа ..... :) Дойде и това време централите със следящи конструкции да плащат близо 5 месеца, ако работят след като достигнат през август определените 1250 часа, а може и по рано, след като до края на този месец, въведат и новото рекетьорско понятие нетното специфично производство .
-Цена излишък на балансиращия пазар - около 0,01211лв.кWh.
-Цена на небаланс - около 0,021000 :D Ето я вече отрицателната разлика !
Като добавим разходите за администриране на балансираща група и чисто новата 5 % такса сигурност на енергийна система и.... :bom:
Ако преди 2 години, някой ми беше казал, че ще я докарат до тук, щях луд да го изкарам, ама сега май аз съм лудия. Но шило в торба не стои, все и ние нещо ще измислим :D .Да не са по кадърни от нас я... :lol:
Има ли адвокат, който е готов да съди ДКЕВР, за некомпетентност при вземане на решения ? Ако има ... да се обади !!! Мисля ,че е време !
GDG

Мнениеот Joro762 » 27.07.2015 13:18

GDG написа:А такаааа ..... :) Дойде и това време централите със следящи конструкции да плащат близо 5 месеца, ако работят след като достигнат през август определените 1250 часа, а може и по рано, след като до края на този месец, въведат и новото рекетьорско понятие нетното специфично производство .
Като добавим разходите за администриране на балансираща група и чисто новата 5 % такса сигурност на енергийна система и.... :bom:
Ако преди 2 години, някой ми беше казал, че ще я докарат до тук, щях луд да го изкарам, ама сега май аз съм лудия. Но шило в торба не стои, все и ние нещо ще измислим :D .Да не са по кадърни от нас я... :lol:
Има ли адвокат, който е готов да съди ДКЕВР, за некомпетентност при вземане на решения ? Ако има ... да се обади !!! Мисля ,че е време !
Колега то хубаво ще ги съдиш , ама такава ни е съдебната система , че колкото се задълбаваш да е разучаваш стигаш все повече до извода , че не става за нищо !Ти по-добре е изключи и им кажи , че е в профилактика поне да не те набутват с "баланси "тези 5 месеца ...
Joro762

Мнениеот d.dobrevski » 27.07.2015 14:49

Според мен закона му в частта за производителите с евро субсииди лесно би паднал в съда защото:
1. Ретроактивност - директно им определя нова изкупна цена, въпреки че имат 20 годишни договори и в закона е записано че цената е валидна за 20 години и не се променя.
2. Необоснованост за новата цена - определят новата цена с решение на ДКЕВР за централи от 2014г., в което всички изчисления са правени за 2014г. и няма как да са верни и нямат нищо общо с централи строени през 2011-2012г.
Тове е все едно да да бяха определили изкупната цена на тока с някое решение на ДКЕВР за цената на водата :)
3. Дискриминация и нарушаване на конкурентоспособността - с така взетото решение всички централи с евросубсидии които са изградени до средата на 2012г., ще имат по ниски изкупни цени от такива изградени пак с евросубсии но след 1.07.2012г, нищо че за по старите инвестициите са били по големи.
4. ...сигурно има и други нарушения които юристите биха видели

Проблемът е, че Конституционният съд може да се сезира само от Народното събрание, Президента и Омбудсман-а.
Първите две инстанции явно няма да го направят, така че мисля че трябва да се пусне жалба до Омбудсмана и е добре тази жалба да излезе от Соларните организации за да има по голяма тежест.
d.dobrevski

Мнениеот ivanli » 27.07.2015 15:14

d.dobrevski написа:Според мен закона му в частта за производителите с евро субсииди лесно би паднал в съда защото:
1. Ретроактивност - директно им определя нова изкупна цена, въпреки че имат 20 годишни договори и в закона е записано че цената е валидна за 20 години и не се променя.
2. Необоснованост за новата цена - определят новата цена с решение на ДКЕВР за централи от 2014г., в което всички изчисления са правени за 2014г. и няма как да са верни и нямат нищо общо с централи строени през 2011-2012г.
Тове е все едно да да бяха определили изкупната цена на тока с някое решение на ДКЕВР за цената на водата :)
3. Дискриминация и нарушаване на конкурентоспособността - с така взетото решение всички централи с евросубсидии които са изградени до средата на 2012г., ще имат по ниски изкупни цени от такива изградени пак с евросубсии но след 1.07.2012г, нищо че за по старите инвестициите са били по големи.

Проблемът е, че Конституционният съд може да се сезира само от Народното събрание, Президента и Омбудсман-а.
Първите две инстанции явно няма да го направят, така че мисля че трябва да се пусне жалба до Омбудсмана и е добре тази жалба да излезе от Соларните организации за да има по голяма тежест.

Абсолютно същото си мислех вчера, дори се поразрових в сайта на омбудсмана.
Напълно съм съгласен и с мнението, че би било хубаво жалбата да е от поне една браншова организация.
Ако нишата на БСА са малките централи, каквито са основните потърпевши от тази конкретна перверзия, сега е моментът за опит за кардинално решение. Всичките консултации и "седенки" с нелепите сегашни политици по комисии и събрания може и да са много резонни и разумни, но в нормална държава.
Не би било лошо да се поработи чрез асоциациите за изграждане на стратегия за последователни мерки с цел изчерпване на възможностите за обжалване в България, за да се продължи процедурата чрез колективни жалби до ЕК и в Съда на ЕС/ ЕСПЧ.
ivanli

Мнениеот Joro762 » 27.07.2015 15:52

ivanli написа:
d.dobrevski написа:Според мен закона му в частта за производителите с евро субсииди лесно би паднал в съда защото:

Абсолютно същото си мислех вчера, дори се поразрових в сайта на омбудсмана.
Напълно съм съгласен и с мнението, че би било хубаво жалбата да е от поне една браншова организация.
Ако нишата на БСА са малките централи, каквито са основните потърпевши от тази конкретна перверзия, сега е моментът за опит за кардинално решение. Всичките консултации и "седенки" с нелепите сегашни политици по комисии и събрания може и да са много резонни и разумни, но в нормална държава.
Не би било лошо да се поработи чрез асоциациите за изграждане на стратегия за последователни мерки с цел изчерпване на възможностите за обжалване в България, за да се продължи процедурата чрез колективни жалби до ЕК и в Съда на ЕС/ ЕСПЧ.

В ЕК имам входящ номер на жалба с който кореспондирам с тях това ще го добавя (хората ми оставиха емейл) за да им пиша всичко ново .Нашите съдилища са компроментирани ! В ЕСПЧ пък пиле не прехвърча шефа на българската секция е един кипърец G.Nikulau (подкупен , като всеки грък) има договорка с нашите да отхвърля всякви жалби , като недопустими...всички варианти съм ги разиграл за близо две години битка. В момента чакам (евентуално ) тълкуване от СЕС -ако всичко мине нормално може и да ги пробием .
Joro762

Мнениеот levis » 27.07.2015 17:05

И така, закона го приеха.
На някой ако не са му ясни цените за изкупуване на ел. енергия от производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане и по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници( т.е. 03.05.2011 г.), то те са:
Тези определени с решение № Ц - 14 от 01.07.2014 г. на КЕВР или от 20ст. за kv/h надолу.(визирам ФЕЦ).
Първоначално имаха намерение да приложат цените от решение № Ц - 36 от 07.11.2011г. на КВЕР, което и гласуваха на 1-во четене, НО!
На Дилян Добрев и Мартин Димитров между първо и второ гласуване тези цени им се видяха ужасно високи затова решиха да ги намалят с още 3-4 пъти.
Сигурно имат някакво основание.
Засегнатите от това решение сме около 200 човека (все тлъсти олигарси) и съставляваме общо "крупните" 20 MW инсталирана мощност, което явно е основна причина за високата цена на електрическата енергия.
За останалите няколко дребни производителя с обща мощност от около терават и нещо, Добрев и Димитров също замисляха някакви мерки да им намалят цената, но пак между първо и второ гласуване решиха, че те не са важен фактор и по-добре да не ги закачат. Така де по-добре да се ударят основните играчи.

До тук с шегите.

Предлагам на заинтересованите от § 18 от Преходни и Заключителни разпоредби КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА (ОБН. - ДВ, БР. 56 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 24.07.2015 Г.) а именно Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане и по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници, да се съберем в близките дни(сряда или четвъртък най-късно) и да обсъдим какви възможности има да се отмени този параграф.
levis

Мнениеот forum » 27.07.2015 18:42

GDG написа:А такаааа ..... :) Дойде и това време централите със следящи конструкции да плащат близо 5 месеца, ако работят след като достигнат през август определените 1250 часа, а може и по рано, след като до края на този месец, въведат и новото рекетьорско понятие нетното специфично производство .

Въпрпса е какво да правим при достигане на часовете. Гледам че има възможност за продажба на които си искаш, та се чудя как става това нещо с продажбата на енергията. Има ли някои опит с тези неща, контакти на търговци или може би трябва да се включим към някаква група?
forum

Мнениеот Foton » 27.07.2015 18:45

Рискувам пак да ядосам някого, но ще си позволя следните забележки:
1. Съществуващото положение до момента беше много, ама много сбъркано. Цените бяха силно изкривени и не почиваха на някаква логика. Естествено ние не сме виновни за това, но беше почти сигурно, че тия дето забъркаха кашата ще я оправят за наша сметка.
2. Каквото и да си говорим, към средата на 2012 цените бяха такива, че при системи до 30kW инвестицията се връщаше максимум за 5-6 години, а доста случаи и за 3-4 години. Това при положение, че сам инвестираш в цялата централа. Ако си взел 70-80% от ДФЗ излиза, че инвестицията ще се върне доста по-бързо и че нормата на печалба е..., как да го кажа по-меко...., а бе нехигиенична. Разбира се инвеститорите не са виновни, че се възползват от безумието на държавата. Но когато правиш инвестиция с такава норма на печалба не е зла да си спомняш една стара максима - ако в една сделка всичко ти изглежда много съблазнително, но не можеш да разбереш кой е прекаран, обикновено си ти.
3. Та във връзка с горните неща и решения Ц-14/01.07.2014 и Ц-18/20.06.2011 се питам следното: две еднакви централи с мощност 30kW, на покрив. Едната е без финансиране от ДФЗ и струва примерно 100 000лв. Другата е финансирана от ДФЗ на 80% и инвеститора е вложил 20 000лв. На едната цената на изкупуване е 605.23лв./MWh, а на другата, по новите условия 141.96лв. Кой печели повече спрямо направените вложения?

И преди да почнете да ме плюете ще ви обърна внимание, че тези сметки ги правят почти всички. Как точно предлагате да убедим обикновените ДЕСНИ гласоподаватели, дето нямат досег с енергетиката, че трябва да защитават инвеститора във втората централа, който е вложил 20 000лв. през май, 2012г. и до май, 2015г е произвел грубо 108MWh на обща стойност около 65 000лв. От тях държавата му е свила около 15-20 000лв., но все пак той си е "избил" инвестицията поне двойно...Аз се пробвах, но най-честия отговор беше: "Абе вие акъл имате ли? Няма нормална държава, която да позволи това, а след като държавата не е нормална и го е позволила, защо очаквате тя да си спазва законите и договорите?"
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот petyostoev » 27.07.2015 18:51

Аз съм съгласен,но хубаво е срещата да се организира от БСА.Също така е хубаво да присъства и някой адвокат запознат с нашите проблеми.
Днеска говорих с адвоката,който ми води делото за връщане на 39% ната такса,но той утре се прибира от чужбина и в други ден пак ще му се обадя.
petyostoev

Мнениеот Joro762 » 27.07.2015 19:27

Foton написа:Рискувам пак да ядосам някого, но ще си позволя следните забележки:
1. Съществуващото положение до момента беше много, ама много сбъркано. Цените бяха силно изкривени и не почиваха на някаква логика. Естествено ние не сме виновни за това, но беше почти сигурно, че тия дето забъркаха кашата ще я оправят за наша сметка.
2. Каквото и да си говорим, към средата на 2012 цените бяха такива, че при системи до 30kW инвестицията се връщаше максимум за 5-6 години, а доста случаи и за 3-4 години. Това при положение, че сам инвестираш в цялата централа. Ако си взел 70-80% от ДФЗ излиза, че инвестицията ще се върне доста по-бързо и че нормата на печалба е..., как да го кажа по-меко...., а бе нехигиенична. Разбира се инвеститорите не са виновни, че се възползват от безумието на държавата. Но когато правиш инвестиция с такава норма на печалба не е зла да си спомняш една стара максима - ако в една сделка всичко ти изглежда много съблазнително, но не можеш да разбереш кой е прекаран, обикновено си ти.
3. Та във връзка с горните неща и решения Ц-14/01.07.2014 и Ц-18/20.06.2011 се питам следното: две еднакви централи с мощност 30kW, на покрив. Едната е без финансиране от ДФЗ и струва примерно 100 000лв. Другата е финансирана от ДФЗ на 80% и инвеститора е вложил 20 000лв. На едната цената на изкупуване е 605.23лв./MWh, а на другата, по новите условия 141.96лв. Кой печели повече спрямо направените вложения?

И преди да почнете да ме плюете ще ви обърна внимание, че тези сметки ги правят почти всички. Как точно предлагате да убедим обикновените ДЕСНИ гласоподаватели, дето нямат досег с енергетиката, че трябва да защитават инвеститора във втората централа, който е вложил 20 000лв. през май, 2012г. и до май, 2015г е произвел грубо 108MWh на обща стойност около 65 000лв. От тях държавата му е свила около 15-20 000лв., но все пак той си е "избил" инвестицията поне двойно...Аз се пробвах, но най-честия отговор беше: "Абе вие акъл имате ли? Няма нормална държава, която да позволи това, а след като държавата не е нормална и го е позволила, защо очаквате тя да си спазва законите и договорите?"

Фотоне моите уважение но този път не си прав.Ако говориме за малки централи разбира се.Изпускаш много важни пера в сметката , която си правил,-) 1.Цената за инсталирана мощност на малка централа е почти двойна от голямата такава, замисли се и ще се сетиш защо е така .
2.Разликата в лихвения % в банката (ако изобщо си се добрал до кредит ) при малката е с минимум 3%отгоре.
3. А най важно като сложиш постоянните разходи (които са равни на малки и големи централи) излиза че още тук си с - 20% от разходите
И след като вземеш горното в предвид гледай да не я избиеш за 5 години !,-)
Аз съм вложил 125000лв в моята до тук съм върнал18000лв чисто за 3 години , а смятай го както искаш.-)
Joro762

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи