цена за достъп до разпределителната мрежа

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

цена за достъп до разпределителната мрежа

Мнениеот lz1wvm » 28.09.2011 19:52

Не можах да намеря тема,където да е обсъждано цената за достъп до разпределителната мрежа.В разпоредбите на ЕРП пише следното:

18. Ще ми начислявате ли цена за достъп по моя електромер, по който Ви продавам като производител?
Не, цената за достъп съгласно действащия модел в България се заплаща от крайния потребител. Съгласно действащите Правила за търговия с електрическа енергия (издадени от председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обн., ДВ, бр. 64 от 17.08.2010 г.), към момента производителите не заплащат мрежовите цени - цена за достъп и цена за пренос.

Но преди подписване на договора за изкупуване,имам подадено заявление-декларация за започване на продажба на електрическа енергия.В която пише.....желая да получавам електрическа енергия за обект..и т.н.....съответно подписана от двете страни.

Редно ли е в този случай,да се начислява такса,цена за достъп до разпределителната мрежа.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот ferdy » 29.09.2011 11:26

А ти освен производство имаш и потребление или?
ferdy

Мнениеот Miro » 29.09.2011 12:12

Цената за достъп се плаща от потребителя. В сметката ти като потребител имаш всичко разбито....
Miro

Мнениеот lz1wvm » 29.09.2011 18:25

ferdy написа:А ти освен производство имаш и потребление или?

Не,потрбление от този електромер нямам.
Последна промяна lz1wvm на 02.10.2011 21:58, променена общо 2 пъти
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот sunny_boy » 29.09.2011 20:23

Колега, нали имаш районно осветление на централата, което се предполага, че ще захранва през електромера, който мери произведената от теб ел. енергия? Ти може да захранваш това осветление от друго место примерно, или въобще да не го ползваш, но ако решиш да го ползваш или да имаш друга консумация през същия този електромер, то ЕВН са длъжни да ти направят клиентски номер и да ти отчитат тази консумирана ел. енергия. Въпреки че те не се плаща, а се приспада от вече произведената такава.
sunny_boy

Мнениеот Miro » 30.09.2011 01:26

Няма как да нямаш потребление през електромера за продажба. Хайде през деня всичко се захранва от слънцето, но нощно време инверторът има все някаква, макар и минимална консумация. Аз плащам около 2-3 лева сметка за ток веднъж годишно. И в тях си има всичко - цена на електроенергията такса пренос, добавка за зелена енергия и всичко по устав...
Miro

Мнениеот lz1wvm » 30.09.2011 07:47

До сега не съм плащал нищо.От юли месец,започнаха да пристигат фактури,на които няма потрбление,а само тази такса от 2-3 лева месечно.Не е въпрос за парите,а дали е редно.Странното е,че когато има по-вече произведена енергия....таксата е по-голяма.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 02.10.2011 09:53

Само на мен ли вземат цена за достъп до ел.мрежата. :roll: Никой ли не е плащал тази такса.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот andrea » 02.10.2011 12:12

От миналия месец ми взимат и на мен такса за достъп до разпределителната мрежа. Преди фактурите ми бяха за по 10-20ст., а последната ми е за 8.50лв.
andrea

Мнениеот janni » 06.10.2011 13:40

[quote="andrea"]От миналия месец ми взимат и на мен такса за достъп до разпределителната мрежа. Преди фактурите ми бяха за по 10-20ст., а последната ми е за 8.50лв.[/quote]

Искам да попитам как се определя този достъп - като изразходвана енергия или по друг показател.
janni

Мнениеот X5 » 06.10.2011 17:32

Това , което ви интересува, го има на страницата на ЕВН

1. Какво е цена за достъп и откога е въведена?
Цената за достъп до електроразпределителната мрежа не е нова цена. Тя съществува като елемент от общата фактура и винаги се е заплащала от клиентите. С Решение № Ц-22 от 29.06.2011 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цената за достъп за стопанските клиенти на ЕВН България Електроснабдяване АД от 01.07.2011 г. се калкулира по нов начин, който е 0,01500 лв. / киловат / ден.

2. Как ще се промени стойността на фактурата с новия начин на калкулиране на цена достъп?
При новия начин на калкулиране цената за достъп се формира на база на предоставената/ заявената от клиента мощност и не зависи от консумацията на електроенергия.

Пример I
Стопански клиент с предоставена мощност 50 kW (киловата) и нормално месечно потребление от 5 000 kWh (киловатчаса)

по стария начин на калкулиранее цена достъп би била:
0,00554 лв./ kWh * 5 000 kWh = 27,70 лв.
по новия начин на калкулиране, за период от 30 дни, цена достъп би била:

0,015 лв./ kW / ден * 50 kW * 30 дни = 22,50 лв.,

Пример II
Стопански клиент с предоставена мощност 50 kW и активно месечно потребление от 10 000 kWh

по стария начин на калкулиране цена достъп би била:
0,00554 лв./ kWh * 10 000 kWh = 55,40 лв.
по новия начин на калкулиране, за период от 30 дни, цена достъп би била:

0,015 лв./ kW / ден * 50 kW * 30 дни = 22,50 лв.,

Крайната дължима цена по фактура е сбор от:

цена на електрическата енергия по тарифни зони,
цени за мрежови услуги.

3. За кого важи новият начин на калкулиране на цената за достъп?
Новият начин на калкулиране на цената за достъп важи само за стопанските клиенти.

4. Еднаква ли ще бъде цена за достъп за средно и ниско напрежение?
Да, начинът на калкулиране на цената за достъп не зависи от нивото на напрежение.

5. Как да си изчисля цената за достъп според новия принцип на калкулиране?
Предоставената за обекта мощност в kW (киловата) се умножава по броя на дните от отчетния период, след което се умножават и по одобрената от ДКЕВР цена за достъп от 0,01500 лв./ kW / ден.
Пример: 50 kW * 30 дни * 0,015 лв. = 22,50 лв. цена за достъп за отчетен период.
Във всяка Ваша фактура ще намерите броя на дните в отчетния Ви период.

6. Защо принципът е "киловат за ден", а не "за месец"?
Дава се възможност да се изчислява точната дължима стойност и да бъде разделена при смяна на ползвател/собственик; между наемател - наемодател; предишен - нов собственик; различни по продължителност отчетни периоди; временни и сезонни обекти.

7. Защо цената е точно 0,01500 лв/киловат/ден?
Тя отразява одобрените от ДКЕВР разходи за предоставяне на тази услуга.

8. Мога ли да заплатя предварително цена за достъп, защото ще отсъствам?
Възможният вариант за това е използване на банкова услуга "директен дебит" към избрана от Вас банка.

9. Каква е ползата за клиента от новия начин на калкулиране на цената за достъп?

Справедлив принцип по отношение разходите заплащани от всеки клиент за ползване на мрежата - всеки плаща това, което сам предизвиква като разход
Възможност за планиране на разходите за достъп до мрежата година напред
Възможност за оптимизиране на разходите за електрическа енергия
Ясни правни отношения "клиент - ЕВН ЕР" по отговорността на ЕВН ЕР за поддържане на мрежата до всички ползватели в постоянна изправност
Оптимално развитие и ефективно използване капацитета на мрежата
Стимул за енергийна ефективност
Стимул за ефективно планиране на енергийното потребление

10. Каква е ползата за ЕВН България?
Цените за мрежови услуги са пряко зависими от оптималното използване на капацитета на мрежата.

Създава се възможност за справедливо и прозрачно калкулиране на разходоориентирани цени за мрежата
Стимул за оптимизиране на разходите, които всеки предизвиква за поддържане и развитие на мрежата
Ефективни разходи в дългосрочен план
Правят се инвестиции, където е нужно за всеки отделен клиент, а не ''по равно'' за всички, което е оптимално и ефективно използване на капацитета на мрежата
Новият начин на калкулиране на цената за достъп няма да увеличи одобрените от ДКЕВР приходи за ЕВН.
X5

Мнениеот X5 » 06.10.2011 17:41

И вместо да мрънкаме, трябва да сме малко горди,плащайки тази таксичка, защото това е полза на нас-КЛИЕНТИТЕ :D
За справка-точка 9
X5

Мнениеот lz1wvm » 08.10.2011 19:48

Сега вече разбрах.Благодара на X5 за подробното разяснение. :)
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот janni » 10.10.2011 10:58

Аз прочетох обяснението на страницата на EVN До тук добре, но защо така се получава аз сега плащам повече. По техните сметки трябва да плащам по - малко.Това прочетохте ли го:

Заплаща се ангажиран капацитет от мрежата
на мен са ми определили капацитет много по висок от този който потребявам и сега аз трябва да ида и да подам документ за да намаля ангажирания капацитет с които аз не съм съгласна. При намаление не се плаща но при увеличение точка 13 и 14 от обяснението на EVN
Как се определя ангажирания капацитет. Потреблението през лятото е едно а през зимата друго.

Не печелил EVN - само на мен ли са ми определили по висок ангажиран капацитет. Колко от вас са платили за ангажиран капацитет много по висок от реалният който могат да изразходват.
janni

Назад към Нормативни документи