Застраховки

Всичко за ветрогенераторите. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Застраховки

Мнениеот dobrin » 21.07.2009 17:43

Здравейте, имам един такъв въпрос ако може да помогне някой който има опит с работещ парк.

Има ли законово изискване фирмата собственик (или оператор) на вятърен генератор да поддържа застраховка Обща Гражданска Отговорност, при положение че фирмата притежава само един генератор и няма лиценз за производство на ел. енергия (т.е. под 5 МВ)

В наредбата за лицензионните дейности в енергетиката (или както точно се нарича) има подобно изискване за лицензираните производители. Но понеже въпросната фирма няма лиценз, би трябвало да няма и това изискване.

Ако някой може да помогне ще бъда благодарен, а и мисля че подобен въпрос е от интерес за аудиторията, би могъл да се отнесе и към фотоволтаиците.
dobrin

Мнениеот ferdy » 22.07.2009 01:04

Изискване от кой имаш предвид?

Можем да поразсъждаваме малко. Ако питаш ДКЕВР, някое ЕРП или НЕК, най-вероятно ще излязат с тезата, че след като производството на енергия е под лицензионен режим, независимо от мощността, производителят трябва да има всички задължения, от цялата нормативна база.

Като се има предвид, че застраховката е споделяне на риск, аз лично съм на мнение, че е необходима.
ferdy

zastrahovka PV

Мнениеот antonivanov » 23.07.2009 09:39

Някой знае ли колко е застраховката за фотоволтаиците? дали е на обща стойност или е спрямо мощността, и колко % е ?
antonivanov

Мнениеот ferdy » 24.07.2009 02:03

Четете колега, не пускайте по сто пъти един и същи въпрос, и то в грешен раздел
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=743
ferdy

Назад към Ветрогенератори