Ветрогенератори видове

Всичко за ветрогенераторите. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Ветрогенератори видове

Мнениеот Orlio » 14.02.2010 02:43

Пиша за първи път във форума за което ако напиша някоя глупост да ми простите....
Значи може ли някой да обясни какви видове са генераторите имам предвид синхронни ли са или асинхронни.Монтират ли се изобщо асинхронни?И инвертора за какво точно служи на ветрогенераторите?
Orlio

Мнениеот DanielDimov » 14.02.2010 16:33

термините синхронен и асинхронен имат смисъл само за двигатели, но не и за генератори... сега ще обясня защо

синхронен двигател е този при който ротора и магнитното поле което го задвижва се въртят с една и съща честота и в синхрон.

асинхронния двигател в този при който магнитното поле винаги се върти малко (или много) по-бързо от ротора - при тях винаги има едно изпреварване на магнитното поле спрямо ротора което се нарича плъзгане.

при генераторите е малко по-различно - ротора създава въртящото се магнитно поле и затова няма как то да се върти с различна честота - генераторите по този си параметър винаги са синхронни. не че не може да се направи генератор при който да има разминаване, но това би било трудно и излишно!

след това идва другия въпрос - тока който се генерира дали е в синхрон с мрежата в която той трябва да се инжектира. това е така (в синхрон са) само при генераторите които се задвижват от вода - при тях има постоянно налягане, дебит и изобщо работят в напълно предвидими условия.

при вятърните генератори нямаме напълно предвидими условия - затова тока, напрежението и честотата генерирани от вятърния генератор винаги трябва да преминат през някаква електроника (инвертор) за да бъдат постигнати параметри като за инжектиране в мрежата

видове има толкова много че едва ли можем да ги изброим изобщо - ако ползваш английски потърси в Гугъл и ще намериш доста информация и класификации
DanielDimov

Мнениеот Orlio » 14.02.2010 18:10

мерси за изчерпателния отговор....
Тока от ветрогенераторите прав ли е или променлив?
Беше ми казано от инженер в Е ОН,че двигателя на ветрогенератора било асинхронна машина вярно ли?То затава задодох този въпрос тука
Orlio

Мнениеот DanielDimov » 14.02.2010 20:06

като конструкция много прилича на асинхронен двигател
DanielDimov

Мнениеот lz1wvm » 14.02.2010 22:02

Тока от ветрогенераторите прав ли е или променлив?

Има и постоянно токови генератори.Но ако се връзва към ел.мрежа трябва да е променливотоков.При ветрогенераторите,а и при други електромеханични генератори.Управлението се извършва от електроника(коефицента на приплъзване и някой други фактори).А изходната синусоида се взема от статора.
lz1wvm

Мнениеот Orlio » 15.02.2010 02:21

DanielDimov написа:като конструкция много прилича на асинхронен двигател

А иначе какъв е синхронен ли?Нали е генератор
Orlio

Мнениеот lz1wvm » 15.02.2010 18:59

Все едно по телефона да ти кажем дали е бял или черен.Този генератор няма ли документация,няма ли табелки по него.Пък и в крайна сметка,теб какво те бърка какъв е генератора.
lz1wvm

Мнениеот Orlio » 16.02.2010 21:15

lz1wvm написа:

Все едно по телефона да ти кажем дали е бял или черен.Този генератор няма ли документация,няма ли табелки по него.Пък и в крайна сметка,теб какво те бърка какъв е генератора.

Въпроса ми е от информативен характер
Orlio

Мнениеот Lupus » 16.02.2010 23:06

Orlio написа:
lz1wvm написа:

Въпроса ми е от информативен характер

Наинформира ли се вече? :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Инженер » 17.02.2010 10:53

Колега lz1wvm ,
Ако имаш знания по въпроса(или някой друг,който знае нещо повече), мля да ги споделиш с недостатъчно осведомените.Аз например не съм виждал какво има в един вятърен генератор.Но предполагам че е един трифазен или многофазен генератор за променлив ток.Следва изправител, а постоянния ток се подава на инвертор.Инвертора има грижата да синхронизира с мрежата и да "налее" произведената енергия.Ако бъркам, моля поправи ме.
Предполагам колегата имаше пред вид такъв вид дискусия.
Инженер

Мнениеот Tokio » 17.02.2010 16:03

Инженер написа:...Аз например не съм виждал какво има в един вятърен генератор.Но предполагам че е един трифазен или многофазен генератор за променлив ток.Следва изправител, а постоянния ток се подава на инвертор.Инвертора има грижата да синхронизира с мрежата и да "налее" произведената енергия.Ако бъркам, моля поправи ме.

Колега, ти наистина ли си инженер? :shock:
Tokio

Мнениеот Miro » 17.02.2010 16:57

Абе ориентирайте го човека, стига се бъзикахте ;) Най-добре Orlio да порови малко в гугъл и да си намери информация като за начинаещ.... примерно тук.
Miro

Мнениеот lz1wvm » 17.02.2010 19:18

Инженере аз също не съм запознат с вятърните генератори.Виждал съм няколко пъти,но не съм се интересувал.За инвертор след генератора също съм чувал.Но там генератора мисля,че трябва да е постояннотоков.Такива имаше в ТКЗС-то(ползваха се за заваряване с постоянен ток),а също и на умформерите в казармата.Захранваха мобилните радиостанции(с анодно напрежение).Колектора на генератора е многополюсен,със съответно кратен брой полюси на фазите в статора.От там се създава пулсиращо магнитно поле(не постоянно).И съответно на изхода се получава пулсиращо напрежение в зависимост от броя на фазите.След това има филтрираща група за изглаждане на пулсациите.И след това автоматика за включване на станцията при достигане на определеното напрежение.Според мен за ветрогенератор по подходящ е асинхронен генератор поради по лесното му управление и синхронизиране с мрежата.
Но това е според мен. :D
lz1wvm

Мнениеот viatarnicheva_rabota » 24.02.2010 14:10

Най-често използваните типове генератори са асинхронни кафезни генератори с честота на въртене 1000 или 1500 оборота в минута / оборотите винаги трябва да са кратни на 50 за да може да се докара мрежовата честота 50 херца / има двускоростни генератори които могат да работят и на двете скорости, при ниска скорост са включени 6 полюса а при висока 4 полюса. Синхронизирането на генератора с електропреносната мрежа става посредством тиристорен блок за така наречения софт старт.

Има и синхронни генератори / Enercon например / които са оборудвани с инверор.

Напоследък все по масово навлизат и генераторите с перманентни магнити.
viatarnicheva_rabota

Мнениеот lz1wvm » 25.02.2010 22:38

viatarnicheva_rabota,каква е ролята на инвертора и защо генератора трябва да е синхронен.
lz1wvm

Следваща

Назад към Ветрогенератори