19.44 kWp електроцентрала на покрив в центъра на Пловдив

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 01.06.2009 22:34

...това си го знаем - въпросът ми сега е защо не са се поинтересували от различните видове конструкции - загубите от ъгъла биха могли да не съществуват... Аз лично слагам нещата както трябва... А и модулите са не толкова добри... Пожелавам успехи на колегите и да им е честита придобивката!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Gio » 01.06.2009 22:36

...а може да се постави соларен ламинат на другия склон - доказан добър добив...
Аватар
Gio

Re: ...

Мнениеот Miro » 01.06.2009 23:29

Gio написа:...това си го знаем - въпросът ми сега е защо не са се поинтересували от различните видове конструкции - загубите от ъгъла биха могли да не съществуват... Аз лично слагам нещата както трябва...

Защо да се загрозява покрива с допълнителни конструкции? Отделно оскъпяването ще е подобаващо. Загубите в момента от неоптимален ъгъл са около 500 лв годишно... за 10 години 5 хил лв, за 20 год. 10 хил. Допълнителната конструкция, за да има смисъл от нея трябва да стъпи под 5 хил лв всичко - с проектиране, материали и труд...

При наклонен покрив оптималният вариант е да се използва ската на покрива какъвто си е, ако и да бяга от оптимална ориентация с до 30, дори 40 или оптимален наклон с до 20 градуса.Другото е упражнения за лудо...
Miro

Мнениеот valka » 01.06.2009 23:41

Лично на мен тази централа ми харесва. Да следва наклона на покрива и е с максимално малко но достатъчно крепежни елементи. Друг е въпроса, че в Пловдив радиацията не е от най добрите. И на пролет и есен мъглите са доста продължителни. Но както казва един мой приятел от форума - това не е проблем, ще сложа вместо един, два панела и пак ще достигна мощността която искам. Определено на мен централите на покрив ми харесват повече от централите на земя. Земята е за отглеждане на зеленчуци, за лозя, за овощтни градини, за житни култури, за пасища. Нека някой да ми обясни защо българите ходят в Англия да берат ягоди, в Италия за домати, в Испания за портокали и маслини, защо там може да се печели от земеделие а при нас НЕ. Ако се дотираше земеделието както в Европа хората щяха да си останат там където са родени. Нямаше да задръстват София, Варна, Пловдив и Бургас. Има достатъчно покриви за слънчеви централи.
valka

Мнениеот ivanvarna » 02.06.2009 08:39

Valka Централите по зеледелските площи сега се дотират, тези които са решили да ползват земята за ел.централи са си направили сметка че от работа се става гърбав но не и богат, затова несмятам че ягодите,малините,охлювите и т.н. са по доходоносни. След 25 год. експлоатация тази съвременна селскостопанска култура ще ти освободи земеделските площи даже ще си на далавера има какво да дадеш за скраб и с тези средства да си насееш ягоди,домати и там още лук,картофи,чесън и т.н.
ivanvarna

Мнениеот Miro » 02.06.2009 08:56

Иване, какво ще ядем през тези 25 години? Земеделската земя трябва да се пази, особено високите категории. При толкова свободни покриви...
Miro

Мнениеот valka » 02.06.2009 20:03

ivanvarna написа:Valka Централите по зеледелските площи сега се дотират, тези които са решили да ползват земята за ел.централи са си направили сметка че от работа се става гърбав но не и богат, затова несмятам че ягодите,малините,охлювите и т.н. са по доходоносни. След 25 год. експлоатация тази съвременна селскостопанска култура ще ти освободи земеделските площи даже ще си на далавера има какво да дадеш за скраб и с тези средства да си насееш ягоди,домати и там още лук,картофи,чесън и т.н.

Иване, започвам да ти отговарям последователно:
- Централите по покриви в селските общини също се дотират
- Не смятам, че един англичанин собственик на земаделска земя на която е засял ягоди е станал гърбав от работа. Щом плаща по 40 паунда на ден на българите. Държавата го дотира достатъчно и затова там няма необработена земеделска земя. Такава необработена земя няма да видиш и в цяла Стара Европа. Защо в България това не е така. Защото от една пряка дотация, този който я дава не може да открадне нищо.
- Разглеждал съм много снимки на централи в Щатите - повечето са направени в пустинни или полупустинни райони. Най вероятно да направиш централа на добра земеделска земя там е почити невъзможно. Трябва да докажеш, че е радиоактивна за да ти позволят.
- Така, че никой не трябва да се сърди на селяните, че са задръстили големите градове - всеки се бори за хляба си. Дори и да се променят нещата аз мисля, че вече е прекалено късно за обратният процес.
-Има достатъчно покриви и чукари и баири с южен склон на които да се правят централи.
valka

...

Мнениеот Gio » 02.06.2009 20:08

Бравос, Valka! Хубаво да има съмишленици тук...
Аватар
Gio

Предишна

Назад към СТС Солар АД