Електромобили

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Електромобили

Мнениеот Тани » 20.02.2013 04:37

Mateev написа:Това с 8-те години гаранция засега е само една теоретична мечта. Няма как производителите да са наясно колко е живота на батерията, след като от първата поява на литиевите батерии до ден днешен все още не са изминали 8 години. Опита на човечеството през тези години е по-скоро отрицателен:

1. Батериите държат само по 2-3 години
2. Понякога се самозапалват дори и само от стоене
3. При механична повреда СЪС СИГУРНОСТ СЕ САМОЗАПАЛВАТ, защото лития е активен метал и при досег с кислорода гори. При заливане с вода огъня вместо да угасне СЕ РАЗГАРЯ ОЩЕ ПО-СИЛНО. Това го знам от личен опит.

Ако тези същите батерии се слагат и по леките коли, то тогава при всяка една дребна катастрофа колите ще се самозапалват и ще изгарят до шушка.

Хобито ми е моделизъм. В него се използват основно литиеви батерии и у дома имам пълен цял един хладилник - поне 200 или 300 броя най-различни модели с най-различни параметри. Голям процент от тези батерии са се повредили само от стоене или са работили само по 5-10 цикъла. Не съм теоретик, а практик. Всичко това съм го видял и проверил. Бих казал че съвременните литиеви батерии са най-ненадеждната част и ако с това се зареждат и автомобилите - гафовете ще са много и на хората ще им писне от тях.

Матеев, ти да не си изобретил машината на времето и да ни пишеш от миналото? Спомням си , че още мобифона ми беше с литиево йонна батерия! Това , ако не ме лъже паметта беше преди повече от 8 години , или и за това бъркам? Никога не съм имал телефон с различна батерия от литиева.

Pic 597.jpg
Pic 597.jpg (300.83 KiB) Прегледано 16659 пъти

Тези батерии не са зареждани от 10 години.Не се произвеждат поне от 8 години сигурно. Мога да ти ги пратя да ги тестваш. За съжаление телефоните не работят. Имам обаче един боец Нокиа 6230I на точно 8 години , които работи, но не е зареждан с години. Батерията все още има малко ток. Сега ще взема да го заредя и ще видя колко ще изкара. Както се вижда все още няма спонтанно самозапалили се батерии, а ги държа на стайна температура. Ползвам ги по повече от 5-10 цикъла със сигурност! Не знам каква ти е идеята да се опитваш да ни дезинформираш? Нямаш ли мобилен телефон? НА всяко десето зареждане ли му купуваш батерия? Колко батерии на телефон са ти се самозапалили и къде си държиш ? Чак ме стряскаш , като си помисля , че си държа телефона в джоба на дънките в близост до важен орган :D
Тани

Мнениеот lz1wvm » 20.02.2013 22:17

До колкото съм чел,литиевойонните батерии издържат около 300-400 цикъла.Говоря за най-вече за широкодостъпните китайчета,които се ползват в телефоните и се продават по магазините.Г-н Матеев ползва батериите за захранване на авиомодели.И прави сигурно по 2-3 цикъла на ден,и ако ходи само събота и неделя да ги ползва,това значи че след 2-3 години ще направят около 200-300 цикъла.Но има и нещо друго,това явно не е нормална експлоатация(натоварване) на батериите.
А на моя телефон съм му сложил две литиевойонни батерии по 2,2 амперчаса,свъзани в паралел.Вече четвърта година го ползвам,и го зареждам горе долу на месец(в зависимост от разговорите).И до сега не съм забелязал намаляне на капацитета им.И ако съдя по циклите заряд-разряд на батериите(дори и китайски,купих ги от Петров електроник),би трябвало да ме изкарат около ,или над 10 години(ако е жив и здрав телефона ми).А другото което е,че имат много малък саморазряд.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 20.02.2013 23:44

две литиевойонни батерии по 2,2 амперчаса,свъзани в паралел.

Какъв е тоя телефон бе човек?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 21.02.2013 15:00

Напишете в You Tube текста LiPo Fire и ще попаднете на хиляди клипове с горящи батерии. Пожелавам ви приятно гледане.

Батериите не само горят, но и експлодират, ако са затворени в твърда кутия. Нищо подобно не може да се случи с NiMH или с оловните акумулатори. При литиевите батерии нивото на риск и опасност е 100 пъти по-голямо спрямо всички останали технологии, съществуващи до момента.

Може да не ми вярвате. Може и наистина никога да не ви се случи. За всеки случай обаче е хубаво да си имате едно на ум и да запомните следващите няколко съвета:

1. Ако някой GSM или фотоапарат започне да пари в ръцете ви - НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ - НА СЕКУНДАТА ГО ИЗХВЪРЛЕТЕ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА.
2. Не се мъчете да го спасявате - взрива може да ви обгори, а отделените газове могат да ви отровят само от едно вдишване.
3. Ако все пак се запали в стаята - ЗАТВОРЕТЕ ОЧИ и НЕ ДИШАЙТЕ. След това по памет отидете до прозореца и изхвърлете устройството. И след това пак по памет напуснете стаята. Само едно единствено вдишване да направите и моментално ще изпаднете в ситуация на раздиращо кашляне, сополивене и сълзи. Ще се сринете на земята и няма да имате шанс да отидете до прозореца или до вратата.

Вдишвал съм по погрешка само периферията на един облак от газове на поляната и после се съдрах от кашлица. А концентрацията беше само 1/100 от възможната.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 21.02.2013 15:20

Имам снимки - ще потърся и ще ги публикувам.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Тани » 21.02.2013 17:01

Гледал съм клипове, и не отричам опасностите.Говорех обаче за останалите параметри - години живот на батериите и брой цикли заряд/разряд до достигане на 80%от капацитета.
Тани

Мнениеот lz1wvm » 21.02.2013 22:27

Lupus написа:
две литиевойонни батерии по 2,2 амперчаса,свъзани в паралел.

Какъв е тоя телефон бе човек?

Малко по-голям стана от nokia 6310,но все още се събира в калъфа. :D
Прикачени файлове
IMGP1989.JPG
IMGP1989.JPG (83.33 KiB) Прегледано 16543 пъти
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот agro » 22.02.2013 00:23

Телефоните и лаптопите са повече от автомобилите. Ако опасността от самозапалване на литиевите им батерии беше толкова голяма, колкото по-горе е описана, пострадалите от тях щяха да са повече от пострадалите в автомобилни инциденти. Представете си инцидент с батерия на лаптоп в движещата се в тунела претъпкана мотриса на метрото. Според написаното в по-предишни постинги ще се равнява на терористичен акт. Нещо не се връзва.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Lupus » 22.02.2013 11:17

agro написа:Телефоните и лаптопите са повече от автомобилите. Ако опасността от самозапалване на литиевите им батерии беше толкова голяма, колкото по-горе е описана, пострадалите от тях щяха да са повече от пострадалите в автомобилни инциденти. Представете си инцидент с батерия на лаптоп в движещата се в тунела претъпкана мотриса на метрото. Според написаното в по-предишни постинги ще се равнява на терористичен акт. Нещо не се връзва.

Ей, жива истина си е това което казва Матеев! Не дай Боже наистина да се случи в метрото! Най-голяма е опасността обаче при бърз заряд, ако някоя от защитите "изтърве".
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот petyostoev » 22.02.2013 12:55

""Фолксваген" показа eлектрическия "Голф""
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5549171
petyostoev

Мнениеот Lupus » 22.02.2013 13:23

petyostoev написа:""Фолксваген" показа eлектрическия "Голф""
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5549171

Литиево-йонна батерия с капацитет 26,5 кВч е монтирана зад задните седалки и позволява на електрическия "Голф" да измине с едно зареждане 175 км. Автомобилът може да се зарежда от нормален домашен контакт, което отнема около 5 ч.

Това са реалностите с днешна дата! Останалото са мечти и авангардни разработки, които няма да видят масово производство.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Тани » 22.02.2013 23:47

Имаш странно изкривена представа за реалност. За тебе реалността е една снимка на бъдещо недоносче и статия за него, а хилядите движещи се по улиците електромобили с пробег 400+ километра с ускорение 5- секунди са мечти и авангардни разработки.
Тани

Предишна

Назад към СТС Солар АД