42.84 kWp електроцентрала в Априлци

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 23.07.2008 23:44

Mateev написа:Последните панели стърчат с около 20 сантиметра извън контура на покривната плоча. Разстоянието от горния ръб до земята е около 8 метра.

В тоя край падат едни хубави снегове... С вишка ли ще ги чистят?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Pastir » 29.07.2008 13:43

Здравейте, г-н Матеев.
Искам да кажа, че изчетох голяма част от форума с огромен интерес. Изключително корентният и изчерпателен начин, по който поднасяте информацията ме накара да се почувствам дори малко виновен, че получавам всичката тази информация наготово, а на Вас ви е струвала много време и средства. Затова поне искам да Ви изкажа благодарност за всичките усилия, които полагате в посока развитие на тази така интересна за мен област. Ако продължатате в същия дух и успявате да печелите хората (както спечелихте и мен), аз виждам Вашата фирма като безопелационен лидер в страната, че дори и на Балканите.

Конкретно по темата - вече и аз се замислям за един такъв дървен навес :D и съм решил да започна необходимите стъпки за изграждане на една малка централа с инсталирана мощност около 5 KW. Живот и здраве, дано съм готов пролетта на 2009-та да почна и аз да захранвам националната мрежа :) .

За момента плана е централата да се намира в малкък град в юго-западна България, който попада под юрисдикцията на Кюстендилска област, но дефакто е по-близо до Благоевград (15 км.).
Фирмата вече съм си я избрал...
Ако живот и здраве всичко върви по план, ще се търсиме.

Поздрави.
Pastir

Мнениеот vaklin » 29.07.2008 17:02

Изключително корентният и изчерпателен начин, по който поднасяте информацията ме накара да се почувствам дори малко виновен, че получавам всичката тази информация наготово, а на Вас ви е струвала много време и средства. Затова поне искам да Ви изкажа благодарност за всичките усилия, които полагате в посока развитие на тази така интересна за мен област. Ако продължатате в същия дух и успявате да печелите хората (както спечелихте и мен), аз виждам Вашата фирма като безопелационен лидер в страната, че дори и на Балканите.

Май сме доста хората, които мислим по този начин. И аз напълно споделям казаното.
vaklin

Мнениеот Vandal » 29.07.2008 17:35

Купете му уиски и бонбони, и бегайте в Габрово :D :D :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 29.07.2008 17:54

Благодаря за добрите думи. Винаги е приятно някой да те похвали. Дано и жена ми някога се сети да каже едно "Благодаря". Ама хайде стига, че много се размечтах.......
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alex1001111 » 30.07.2008 19:29

И аз имам да черпя. Матеев на какъв адрес да Ви изпратя една бира?
alex1001111

Мнениеот Mateev » 31.07.2008 19:13

Утре сме на монтаж в Априлци. Засега ще монтираме само носещите профили и системата за мониторинг и контрол. От утре вечер вече ще можете да наблюдавате слънчевата радиация в Априлци и разбира се температурата и силата на вятъра.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.08.2008 22:55

Веече монтирахме WEB Box-a и радиационния датчик, както и датчиците за температура и слънчева радиация. Ето линк:

http://www.sunnyportal.com/Templates/Pu ... lang=bg-BG

Страниците още не са направени, но ще гледам до 2-3 дни да ги завърша.

Започнахме монтажа и на профилите, скобите и другите елементи от конструкцията. Като се поосвободя малко, ще публикувам серия от снимки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 01:16

Ето още малко снимки:

Изображение

Пристигнахме в Априлци, за да монтираме конструкциите и открихме, че халето вече се използва за гараж и склад.

Изображение

А на втория етаж вече се оформя нещо като мини заведение, в което можеш да пийнеш една бира, съзерцавайки природата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 01:44

Изображение

Монтиране на металния кабелен канал. По хоризонтала проводниците ще се прикрепват към алуминиевите профили, а по вертикала ще се затворят в метален канал. По този начин се гарантира, че абсолютно никъде проводниците няма да се допират до покривната изолация или до дървените части на конструкцията. Това е с цел пожаробезопасност.

Изображение

Усилване на предната част на конструкцията с допълнителни скоби. По принцип носещите скоби са разпределени шахматно по целия покрив, като по вертикала са през една греда (на 1.20м). Само по периферията на покрива скобите трябва да са на всяка една греда (60 см) защото там силите на вятъра са по-големи.

Изображение

Всички профили са качени на покрива, но все още не са монтирани.

Изображение

Слаботоковото табло вече е монтирано и работи.

Изображение

Радиационния датчик и датчика за сила на вятъра. Това не е окончателното място на датчиците. Чак когато се монтират модулите, чак тогава датчиците ще се поставят на истинските им места:
1. Датчик за сила на вятъра - на най-високата точка на конструкцията.
2. Радиационен датчик - ниско долу вдясно, на височина, подходяща за лесен достъп с цел почистване.
3. Температура на модулите - под най-близкия модул.
4. Външна температура - под стрехата на такова място, щото винаги да е в сянка.
Последна промяна Mateev на 20.08.2008 08:07, променена общо 3 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 01:59

Изображение

Както при ЗИТА Русе, така и тука се наложи нивелиране на алуминиевия профил с подложни алуминиеви ламаринки. Тука даже имаше много по-големи разброси във вертикала, достигащи до цели 5 сантиметра. Малките луфтове се регулираха с предварително направени ламаринки с дебелина 1 и 2 мм, а големите - директно се навиваше втора гайка, шайба и зегерка и се пристягаше както от страна на алуминиевия профил, така и от страна на носещата скоба.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 02:09

Изображение

Първо се извърши монтаж на първия и на осмия ред от алиминиевите профили. Преди да се пристегнат бяха проверени дали са еднакви двата им диагонала, за да сме сигурни, че профилите образуват идеален правоъгълник. При проверка на диагоналите се установи, че покрива е леко крив и не е идеален правоъгълник, а лек ромб с отклонение на върха от около 10 см. Това отклонение беше компенсирано с алуминиевите профили. Така си гарантирахме, че плочата с модулите ще е идеален правоъгълник, а под нея по периферията за съжаление ще си личи , че покрива е малко крив. Но нищо не може да се направи. Явно дърводелците са си гледали работата през пръсти.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 02:18

По принцип инвеститора искаше сам да си направи монтажа на носещите профили, за да му излезе по-евтино. Дефакто с нашето ходене в Априлци ние трябваше само да покажем на неговата монтажна бригада как да монтира и да нивелира цялата конструкция. Затова ние монтирахме само 2 реда алуминиеви профили, като по този начин дадохме линия по X, Y и Z. Да се надяваме, че неговата бригада ще направи правилно останалия монтаж и ще се съобрази с линиите и равнините, които ние настроихме. А какво наистина са направили - ще видим на следващото наше ходене.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 06.08.2008 02:33

НАТРУПАН ОПИТ И ОСНОВНИ ИЗВОДИ:

1. Грешките в равнината на покривната плоча достигат до 5 сантиметра. Явно при дървените конструкции не може да се постигне такава добра равнинност, както при металните. Следователно в бъдеще при други дървени конструкции ще препоръчваме носещите скоби да са с регулируема височина, а не с фиксирана както е в момента.

2. Имахме големи проблеми с горещината. Покривната плоча беше нагрята до над 50 градуса. Направо по нея не можеше да се ходи. Друг път ще трябва да си носим обувки с по-дебели подметки. Освен това смолата от рулонното покритие омекна и работниците се хлъзгаха по нея. Явно при силни летни горещини монтаж е възможно да се прави само преди обяд. Например от 6:00 до някъде до към 10, максимум 11 часа преди обяд. Ще помислим и за вариант да се работи вечер или нощем на силно осветление.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.08.2008 08:13

Изображение

Носещите профили са окончателно монтирани. По хоризонтала има идеална нивелация. По вертикала има леки разброси, но те няма да бъдат забелязвани визуално.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД