Въпрос за проектирне на покривна централа

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос за проектирне на покривна централа

Мнениеот A. Iliev » 09.07.2009 08:58

Здравейте.
От няколко дни чета форума и намерих много полезни съвети но имам и няколко въпроса относно покривна централа. Предстои ни строеж на последен етаж и съответно нов покрив. За него имам намерение да бъде монтирана фотоволтаична централа. И от това възникват няколко въпроса. Първите стъпки на инвестициони процес са добре изяснени в специална тема от форума. Но бих искал да помоля за някой друг съвет относно това каква би трябвало да бъде оптималната конструкция на покрива и по какъв начин монтирането на фотоволтаици да бъде съобразено със цялостния строителен план.
Другото нещо което бих искал да питам е относно ефективността. Знам че засенчванията са от голямо значение за слънчевата енергетика. Къщата за чийто покрив се интересувам е разположена южно от пловдив в родопската яка. Най-високата част от яката се намира точно на юг но така че там и през зимата не може да има засенчване. Но макар и ниски планинските масиви на югоизток и югозапад скъсяват директното слънцегреене през зимните месеци с поне един час( не съм измервал точното време). Височината на югозападния склон е по-значима от югоисток възвъшенията са далечни и ниски. Въпроса ми е дали при тези условия би било ефективно монтирането на фотоволтаици.
ПС. Общата площ на къщата е малко над 100 квадратни метра. 9/11 метра в основата( и разширение след втория етаж) с разположение север-юг.
A. Iliev

Мнениеот DanielDimov » 09.07.2009 14:44

най-простото решение е покрива да е съставен от една плоскост 30 градуса елевация и 180 градуса (чист юг) азимут - не знам дали на сегашния етап можеш да променяш конструкцията на покрива ако не е такава.

понеже от запад имаш по-висок хоризонт може да се окаже че оптималния азимут е малко по-малък (тоест леко на изток), но дори и да не се направи така най-вероятно загубите от това ще са по-малки от 1%

панелите ги слагаш на разстояние от покрива за да има възможност да циркулира въздух и да ги охлажда

ако има комини и отдушници които да стърчат и съответно да засенчват става по-сложно за стринговата организация, но пак може да се оптимизира...

с две думи - трябва си специалист, който да огледа първо на хартия, после на място и да прецени какво ще е най-добре!
DanielDimov

Мнениеот A. Iliev » 09.07.2009 18:07

Благодаря за отговора. Естествено че ще трябва специалист за проектирането и всичко останало. На този етап питах за някои особености в самата покривна конструкция, понеже така или иначе ще се рпави покрив, та би било добре той да е с оптималните рзмери. Все още не е започнал дори строежа на етажа, така че точно сега е момента за обмисляне на вариантите. За това питах.
A. Iliev

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали