Издадени фактури!

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Издадени фактури!

Мнениеот sunny_boy » 03.09.2009 12:22

Здравейте на всички,
от известно време чета форума, а от скоро се регнах. Имам няколко въпроса, според мен важни и интересни за всеки един от нас - настоящи и бъдещи инвеститори в ВЕИ. Обръщам се и индиректно и към админ-а на форума г-н Матеев - разбира се поздравления за форума и инфото което помествате тук.
Въпросът ми е може ли някои от вече инвестиралите в ВЕИ да сканира и публикува фактура към съответното електроразпределително дружество? Интересно ми е разбера на колко време, през какъв период се издават фактури, какъв начин на плащане се посочва, навреме ли се извършва самото плащане, просто да сподели опит. Разбира се може съвсем спокоино да скрие името на фирмата си, целта е да се даде инфо при работата с електроразпределитените дружества, а не конкретно за фирмата.
Г-н Матеев, вас лично бих ви помолил да споделите опита си в тази сфера, а защо пък и да не помолите някои от вашите клиенти да предостави такава информация. Мисля, че би било интересно и любопитно за всеки един от нас.
Предварително ви благодаря!!!
sunny_boy

Мнениеот DanielDimov » 03.09.2009 12:53

Фактура се издава всеки месец според показанието на електромера. Плаща се по банков път без никакви проблеми в рамките на месеца следващ месеца за който е издадена фактурата. Сега има изискване показанията на електромерите да могат да се гледат отдалечено от служителите на ЕРП-то - искам да помоля някой който вече е организирал такъв отдалечен контрол да каже накратко как го е направил понеже има много варианти!
DanielDimov

Мнениеот venkap » 03.09.2009 13:54

DanielDimov написа:... Сега има изискване показанията на електромерите да могат да се гледат отдалечено от служителите на ЕРП-то - искам да помоля някой който вече е организирал такъв отдалечен контрол да каже накратко как го е направил понеже има много варианти!

Най-лесно става чрез GSM (за промишлени цели), слагаш подходящия стринг, парола и индификационен номер. С повечето модели електромери няма да има проблеми стига да имаш разбира се софтуера му. С българските Vector e малко по-сложно но и те вървят. Малко съм учуден защото това е задължение на ЕРД. Както и де е, това е хубаво, защото и клиента ще следи електромера дистанционно.
venkap

Мнениеот petyostoev » 03.09.2009 15:54

Не е ли по добре първо да се издаде про форма фактура и след като плати ЕРП -то,тогава оригиналната,защото ще трябва да се внася ДДС -то.А за него има срокове и ако се забавят случайно ще трябва да се внесе.
petyostoev

Мнениеот Miro » 03.09.2009 16:58

Не е. Има си договор...
Процедурата е следната:

1. На 31-ви или на 1-ви ЕРП-то ти изпраща протокол с данните от отчитането.
2. В 5 дневен срок ти им издаваш фактура с дата 31-ви на периода за който се отчита електроенергията.
3. Изпращаш им фактурата по пощата или куриер.
4. В 7 дневен срок от получаването те я плащат.

До момента не съм чул на някой да са забавили плащане... при нормална работа всичко това се случва от 1-во до 14-то число на месеца, следващ периода на фактурата и парите дефакто постъпват преди 14-ти, когато се дължи ДДС-то. При забава на плащане си има неустойка, която ще ти покрие лихвите по дължимото ДДС.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 04.09.2009 09:31

Миро, при теб как гледат показанието на електромера? Връзката не е интересна - интересно е как вадиш данните от самия електромер и как им ги предоставяш?

за ваденето на данните се сещам за два варианта:
1. електронно - електромера си има някакъв интерфейс (сериен примерно), четеш го и го обработваш с някакъв софтуер специално за такива цели

2. визуално - уеб камерка насочена към електромера която се поема от стандартен софтуер за отдалечено гледане на камерката

първия вариант е подходящ за бавни връзки, но изисква спец. софтуер, а втория вариант е с универсален софтуер, но изисква бърза връзка
DanielDimov

Мнениеот Miro » 04.09.2009 11:09

При мен инсталацията е в селото и става по класическия начин - идва инкасаторът, плюнчи калема и отчита.... така както си отчита и останалите селски електромери. После отчетените показания ми ги пращат по мейла. Самото отчитане не го извършва точно на 31-ви, а по-рано... но това мен не ме притеснява... аз от време на време ходя и си свалям показанията и засичам.
Miro

Мнениеот DanielDimov » 04.09.2009 12:10

:lol: :lol:

а мислиш ли начин да го направиш дистанционно?
DanielDimov

Мнениеот Miro » 04.09.2009 16:09

Не, не виждам смисъл. Инверторът си ми казва колко е произвел, като разликата с електромера е не повече от 1-2%. Така че аз си имам ясна представа кога колко произвеждам... отделно, че той е в затворена кутия и трябва да и изрежа дупка, към която да насоча камера, дето да стърчи на оградата.... и става сложно...
Miro

Мнениеот venkap » 04.09.2009 18:42

DanielDimov написа:...за ваденето на данните се сещам за два варианта:
1. електронно - електромера си има някакъв интерфейс (сериен примерно), четеш го и го обработваш с някакъв софтуер специално за такива цели

2. визуално - уеб камерка насочена към електромера която се поема от стандартен софтуер за отдалечено гледане на камерката
...

Мисля, че има някакво неразбиране. Дистанционно може да се изгради за контролен електромер, който е на собственика на централата. Ако ЕРД предписва изграждане на дистанционно четене, трябва да го заплатят в последствие или да се договорите за съвместно ползване. Те си отчитат търговския електромер, ти контролния. Не мисля, че ще има случай, изобщо някой да получи достъп до търговския, дори и ограничен.

Друг е въпроса дали си заслужава за централи до 15-20 kW да се изгражда контролно и дистанционно четене. За по-големи централи съм сигурен, че си заслужава средствата, защото за период от 25-30 години неименуемо ще възникнат конфликтни ситуации. При такива ситуации губещ е малкия търговец и ако няма с какво да се аргументира, ще се ядосва за недалновиднастта си.

Данни от инверторите не се взимат под внимание, защото по закон не се смятат за средства за измерване на електрическа енергия, дори и в случай, когато са доказано по-точни от електромера. Показания от камери и други устройства могат да се ползват за собствена информация, но тя ще е ограничена и донякъде излишна.
venkap

Мнениеот sunny_boy » 09.09.2009 16:23

Моля някои които има функционираща централа да публикува една произволна фактура като закрие част ин данните на фирмата си. Идеята е да се види дали и как плащат ЕРП-тата. Благодаря ви много.
Моля също, ако някои има проблеми или забава в плащането просто да сподели.

Успех!!!
sunny_boy

Мнениеот DanielDimov » 09.09.2009 16:36

от фактура няма да се види как плащат :lol: :lol:

това може да се види от банково извлечение :wink:
DanielDimov

Мнениеот ferdy » 09.09.2009 21:57

Оффф забавяне в плащанията НЯМА, фактурите ги издава производителя, т.е. отиваш в книжарницата, взимаш си един кочан и започваш да пишеш. Обикновена фактура, бе хора, най-обикновена фактура.
На един, единствен ред пишеш количество, цена и стойност, начисляваш ДДС и получаваш общата сума. Както издавате фактури за всяка една друга стока или, съответно, сте получавали такива.
ferdy

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали