осветяване на билборд 3х4 м

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Gio » 26.07.2010 11:25

...аз съм израсъл на улица "Акаций" - ако щете ми вярвайте, но отнесохме нещата до много високо ниво и от там ни отговориха, че не им се занимава с глупости. От този ден при въпрос "защо е така", отговарям, че улицата ни е наречена на мъжка акация...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот cristo » 26.07.2010 13:00

Здравейте. Сигурно не е много по темата, но е нещо което считам, че може да бъде решено точно чрез осветлението с фотоволтаици. Представете си че пътувате късно през нощта през населен пункт, стигате до зебра и ограничителен знак 30 км/час, съпроводен от друг за училище, преминаващи деца и др. или пък за ремонтни дейности по шосето и ограничение за 40 или още по- зле - 20км/час. Профучавате с 60 км (в 24.00 часа по улиците няма никой, още по-малко малки деца или ученици, а работниците са си отишли още в 17.00 часа) и бдителният катаджия ви глобява солено...
С две думи идеята ми е поне част от ограничителните знаци по пътищата да бъдат изработени така, че през деня да показват нормално предвидените за участъка ограничения, а след определен час вечер, чрез вградено осветление, да подават друга информация, напр. през деня ограничението да е 30 или 40 км/час, а нощем, там където не преминават деца или не се извършват строителни работи - да "светва" 60 км/час или друга подходяща скорост. Така вероятно биха могли да се "променят" и други знаци. Сигурно някой би могъл да подскаже дали може да се реализира подобна идея (ако се преодолее инерцията на институциите) колко би струвала? Как ще се отрази това на скоростта на транспорта и ще доведе ли до икономии вече е въпрос други да проучват.
cristo

Мнениеот DanielDimov » 26.07.2010 13:53

това и още много други идеи могат да се обсъждат при положение, че допуснем, че на управляващите им пука за доброто на държавата, която управляват...
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 04.08.2010 19:51

Това с билбордовете лесно се решава с фотоклетка и/или с ултразвуков датчик. Така билборда ще свети само ако има кой да го гледа през нощта. И ако случайно се случи 1-2 нощи през годината да не свети - не е кой знае какъв сериозен проблем.

Друг е въпроса с пътните знаци и сигнализации. Те гарантирано трябва да светят. При това положение трябва да се постави алтернативен енергиен източник (дизел генератор или водородна горивна клетка), но това ще ги направи много скъпи. Добрата новина е, че на алтернативния източник ще му се наложи да работи много малко - едва ли не 20-30 часа на година и то основно през зимата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот kolia76 » 05.08.2010 11:37

Предварително благодаря на всички от форума че се включихте така.
Идеята да свети през определено време наистина не ми е идвала на ум. Относно избранат мощност на LED прожектора от 50 W се интересувах доста от замяната на металхалогените от 150W с LED прожектори. За общо съжаление МЛХ развива в порядъка на 14000 лумена, а LED 50W 4000 лум. Успокояващото е че по магистралите няма улично осветление и по слабото светене контрасно на пълната тъмнина се търпи. В градски условия нещата са по-различни. вече се замислям на вариант от LED 100W. Но всичко ще зависи от панелите и акумулаторите. :shock:
Аватар
kolia76

Предишна

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали